USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Три місяці із картками: що дало Луцьку впровадження безготівкого проїзду

10 Березня 2020 14:24
Луцьк – одне з перших міст, де впровадили безготівкову форму оплати проїзду.

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, своєю чергою, у фейсбук подякував лучанам за терпіння й активну участь у впровадженні безготівкової форми оплати проїзду та попросив вибачення за незручності.

«Минуло майже 3 місяці з моменту введення повністю безготівкової форми оплати в громадському транспорті нашого міста. Протягом листопада-грудня минулого року встановлення валідаторів було топ темою для обговорень. В мережі ширилося багато маніпуляцій та брехні. Однак я старався максимально утримуватися від коментування цього процесу, оскільки під час впровадження такого складного проєкту говорити про конкретні результати – передчасно.

Перехід на безготівкову форму оплати проїзду дуже непростий, але наша команда поставила перед собою завдання довести цей проєкт до кінця і повністю реалізувати його», – йдеться у дописі Ігоря Поліщука.

По збігу трьох місяців, зі слів Ігоря Поліщука, вже можна зробити наступні 10 фактів, висновків та прогнозів щодо безготівкової форми оплати проїзду в нашому місті:

1. Луцьк став першим і поки єдиним містом в Україні, в якому запроваджено повністю безготівкову форму оплати проїзду в громадському транспорті. Безумовно, невеликий відсоток незаконної готівки зберігається в маршрутках, однак в найближчий час цей відсоток буде зведено до мінімуму, оскільки в цьому зацікавлені і перевізники і оператор системи і міська влада.

2. Після впровадження елекронної форми оплати доходи КП «ЛПЕ» за рік збільшаться щонайменше на 8 млн грн в рік.

3. Сума коштів, яка відшкодовується з міського бюджету в якості коменсації пільгового проїзду зменшиться майже вдвічі, адже реальна кількість пільговиків, яких перевозило підприємство була значно завищеною. Минулого року на ці видатки було витрачено з міського бюджету 72,5 млн грн, прогноз цього року – 38 млн грн.

4. Внаслідок впровадження безготівкової форми оплати проїзду, на КП «ЛПЕ» вивільнено більше 80 працівників, що дало можливість заощадити близько 7 млн грн з фонду заробітної плати підприємства.

5. З міського бюджету на впровадження системи не витрачено ні копійки. Все обладнання на автобуси (валідатори, камери, GPS-трекери та інше), центр обслуговування, термінали та інше придбано та обслуговується за рахунок оператора, працівникам центру обслуговування зарплату платить також оператор.

6. Для порівняння, на впровадження електронного квитка місто Львів витратить 10 млн. євро кредиту та 1,2 млн грн євро коштів міського бюджету, місто Житомир витратить 25 млн. грн. з міського бюджету, місто Вінниця отримало на впровадження системи 5,5 млн євро гранту, однак у місті створено комунальний заклад по обслуговуванню карток, утримання якого обходиться в рік 7 млн. грн., а картка коштує від 60 грн. до 120 грн (в Луцьку картка коштує 35 грн.).

7. Місто отримало можливість зідйснювати об’єктивний та максимально детальний контроль за станом перевезень в місті, обліком пасажирів, кількістю пільговиків та іншими даними. Відтак, економічно необгрунтоване підвищення вартості проїзду буде неможливим, адже не буде підстав занижувати/завищувати показники, на основі яких здійснюються розрахунки.

8. Місту більше не потрібно оплачувати з міського бюджету, який наповняється за рахунок податків та платежів лучан пільговий проїзд мешканців, які зареєстровані в інших територіальних одиницях (переважно в навколишніх селах та ОТГ). Тепер їх пільговий проїзд будуть оплачувати бюджети тих громад, де вони зареєстровані або ж самі пасажири.

9. Після максимального витіснення готівки та зведення її до критичного мінімуму, перевізники будуть змушені платити чесну офіційну заробітну плату, що призведе до наповнення міського бюджету за рахунок збільшення ПДФО. В місті працює понад 400 водіїв маршруток. Якщо перевізники «покажуть» хоча б + 10 тис грн. зарплати в місяць, бюджет міста отримає понад 5 млн. грн. доходів від сплати ПДФО.

10. Перевізники мають можливість бачити об’єктивну інформацію щодо перевезень, які вони здійснюють, значно зменшити махінації з готівкою, а відповідно збільшити доходи та отримати інші вигоди від впровадження безготівкової форми оплати проїзду.

Впровадження повністю безготівкового проїзду – це історичне рішення і дуже складний процес, поки інші міста зі страхом готуються до переходу на безготівку, наше місто уже гідно пройшло цей шлях та отримало чимало дивідендів. І в порівнянні з іншими містами України, з мінімальними втратами та незручностями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 46
Баба Ганя Показати IP 10 Березня 2020 14:45
Та що тут говорити - ми морочимося з тими картками, шукаємо де поповнити, а маршрутникам плювати на все, готівку повним ходом беруть і ще сердяться, що картками сплачуємо!!!
здравомислячий до Баба Ганя Показати IP 10 Березня 2020 20:55
В жодному місті України нема такого безумства як в нашому Луцьку!У всіх містах українці розраховуються національною валютою-гривнею!А у нашому місті-як не в людей-міська рада позбавила такого права-і це є ПРОТИЗАКОННО!Всі зацікавлені у елекронному квитку-міська влада,СітіКард,первізники.А в громадян Луцька навіть і не спитали чи вони зацікавлені.От саме громадяни і не зацікавленні в цій безготівковій системі.Захотіли зробити е-квиток-добре-нехай буде,але ж має бути вибір для людей,для оплати у громадському транспорті.Обовязково має бути як безготівкова оплата проїзду,і так само і готівкова!І що хорошого вони зробили!?!Що мала б міська рада зробити побільше робочих місць-то вони навпаки звільнили 80 працівників ЛПЕ.А тепер люди залишились без роботи-без грошей для прожиття.Оце то покращили життя для людей!Вдумайтесь в ці слова:" Після максимального витіснення готівки та зведення її до критичного мінімуму"-Це справжній маразм-витіснюють готівку-національну гривню оплату за проїзд в транспорті-то це як називається???В жодній країні такого нема як в нашому Луцьку!В інших країнах є завжди вибір-хочеш плати готівкою(це буде трохи дорожче)а хочеш в електронному вигляді(буде дешевше).Маючи на руках готівку-національну валюту України пасажир не може розрахуватися за свій проїзд!ПАРАДОКС І НІСЕНІТНИЦЯ!Де ще таке є?Ніде-тільки у нашому Луцьку!Добре що хоча водії маршруток ще беруть готівку.Хто як хоче нехай так і розраховується!Завжди має бути вибір!Крапка!
Ау до здравомислячий Показати IP 10 Березня 2020 22:00
Здравомислячий телепень
Роман до здравомислячий Показати IP 11 Березня 2020 11:15
Дивно, ніби людина пише більш-менш грамотно але такі тупі речі. Де в голові наших людей береться такий вакуум. Всі цивілізовані країни перейшли на безготівковий. Але ж ні, ми маємо платити національною валютою) таке враження що ми картки доларами поповняємо.
К.лучанин до Роман Показати IP 11 Березня 2020 12:59
Ну хоч ти не бреши!!! Не посилайся на цивілізовані країни бо там можна платити і готівкою, важливо те що пасажир заплатить за проїзд і все. В Італії ,до прикладу, можна платити будь як. Це в тебе вакуум. Що тобі ще треба втовкмачувати щоб ти своїх співітчизників поважав. Ні в одному місті України такого бардака немає як у Луцьку з проїздом. Бий свого, щоб чужий боявся - так у тебе виходить.
К.лучанин до Баба Ганя Показати IP 11 Березня 2020 13:10
БАБО ГАНЬКО!!! Не бреши! Жоден маршрутник "не сердиться що картками сплачують". Так , я декілька разів платив готівкою бо був без картки - я заплатив за проїзд чесно як споживач послуги. А що ще треба?
33-ій Показати IP 10 Березня 2020 14:59
коли буде ВІДСЛІДКОВУВАННЯ маршруток ?
55-й до 33-ій Показати IP 10 Березня 2020 16:01
А це до Степанова.
Олександр до 33-ій Показати IP 10 Березня 2020 16:57
Воно вже є, правда, не зовсім таке, як би хотілося. Відслідковувати транспорт можна навіть у додатку Сітікард, але там воно настільки незручне, що краще його взагалі не відкривати. Адекватно зроблено в CityBus Луцьк (хоча теж є недоліки, що напряму залежать від недопрацювань Сітікард) - але він доступний лише для Андроїд. Для "яблучників", на жаль, альтернативи поки немає
Мама до 33-ій Показати IP 11 Березня 2020 08:13
Сітібус CityBus практично всі маршрутки є.
Дед Показати IP 10 Березня 2020 15:02
"пільговий проїзд мешканців, які зареєстровані ... в навколишніх селах ... тепер ... будуть оплачувати ... самі пасажири" Офигеть! А как быть с законами Украины?
Ігор до Дед Показати IP 10 Березня 2020 16:04
Так звертайтесь до центральної влади. Хай компенсують проїзд. Місто платить за своїх
666 до Ігор Показати IP 10 Березня 2020 16:38
Скажіть це учасникам АТО
Волиняка до 666 Показати IP 10 Березня 2020 17:26
А в нас учасники АТО поза законом? Хай отримають пільгові картки і не нагнітають!
Петро Показати IP 10 Березня 2020 15:04
4. Внаслідок впровадження безготівкової форми оплати проїзду, на КП «ЛПЕ» вивільнено більше 80 працівників, що дало можливість заощадити близько 7 млн грн з фонду заробітної плати підприємства. Люди, на хвилинку, залишились без роботи та засобів до існування. Слава Україні
Вася Показати IP 10 Березня 2020 15:05
Аплодую стоячи (без сарказму)!
Петре до Вася Показати IP 10 Березня 2020 15:54
На яку хвилину??? На роки!!!))))
Луч Показати IP 10 Березня 2020 15:10
Якесь відчуття що хтось з бізнесу прийшов і запропонував собі прибутки , а наша влада як завжди пробує з цього отримати дивіденди, не говорю про фінанси бо не знаю, а от політичні так 100 %
Анонім Показати IP 10 Березня 2020 15:18
Чоловіче проїдься в транспорті:1.Зайців стало більше.2.Контролери не штрафують за готівку і "зайців", навіть не попереджають.3.Як платити з задніх дверей?4.Як лучанам повернути кошти,якщо транспорт з якихось тех.причин не може рухатись? Так,зручно,але не завжди працює термінал,щоб поповнити картку,дуже мало їх по місту.Не продумано і немає контролю,все для " галочки"!
Ігор до Анонім Показати IP 10 Березня 2020 16:10
3. Заходити через передні, 4. Вас часто не довозила маршрутка чи тролейбус? 5. Поповнюйте онлайн. З розміщенням терміналів і контролем треба щось робити
Анонім до Ігор Показати IP 10 Березня 2020 16:29
Задні двері вільні і середина,а передні забиті,чекати 5 хв поки людям дійде пройти по салону?Одного разу не довіз і цього досить,можливо ви багаті,а мені тих 6 грн втратити це багато.Пенсіонеру розкажіть,що таке онлайн,з мінімальною зарплатою і,або пенсією людина знімає все до копійки.Можливо з кабінету видніше як воно нам краще,але пропоную поїздити самому в транспорті і відчути все на собі,особливо по Хмельницького.Людей потрібно чути,а не розказувати як їм робити.
Анонім до Анонім Показати IP 10 Березня 2020 17:30
У пенсіонерів пільги МОНЕТИЗОВАНІ!!!!!
Ні до Анонім Показати IP 11 Березня 2020 00:50
В даному випадку мова йде про автобус, а там повна плата.
Анонім до Ні Показати IP 11 Березня 2020 09:46
То про це і мова! Їм певну кількість поїздок в маршрутках відшкодовують ГРОШИМА. Це не пенсія! А на проїзд! Як субсидія. Шо не ясно?
Анонім до Анонім Показати IP 11 Березня 2020 19:35
Щоб ти дожив до своєї пенсії і мав за що платити за інтернет,щоб якомусь бовдорові,вроді тебе написати відповідь.
Лучанин Показати IP 10 Березня 2020 15:19
Почали з незручностей, ними і закінчили. А їх усувати хтось збирається? По пунктах: 1. "зацікавлені і перевізники і оператор системи і міська влада", проте не зацікавлені пасажири. А навіщо ж їх питати? Введіть продаж одноразових квитків (надрукувати на папері для касових апаратів QR-код, який прочитає валідатор, як і у випдку зі смартфоном) чи встановленням "касових апаратів" у транспорті, чи автоматів на кожній зупинці. 2,3,4 - виходить що мінімум ніж в два рази більше ніж 8 млн. крали кондуктори. Реальна маячня. 5,6 - немає різниці хто оплатить обладнання, важливо щоб пасажиру це не доставляло незручностей, а вони є про що самі і написали. 7. "Відтак, економічно необгрунтоване підвищення вартості проїзду буде неможливим" - а зараз вартість проїзду обгрунтована, коли буде зменшення до реальної суми? 8. Це питання до Закону. Власне я не проти, але Закон проти - будуть проблеми по факту. 9. Цей пункт стосується якості перевезень. Поживемо - побачимо. По 10 питань немає. Незручності будуть усунені, чи як завжди в Луцьку?
Лучанин Показати IP 10 Березня 2020 15:21
Треба пришвидшити придбання нових тролейбусів, замінити лініі хивлення тролейбусів та частково відкорегувати деякі маршрути.
лучани Показати IP 10 Березня 2020 16:00
Де конкретно сказано які прибутки у перевізників, чи є підстави підвищувати вартість проїзду, а якщо немає, то чи понесуть перевізники відповідальність за те, що безпідставно підвищували ціну за проїзд?! От що людей більше всього турбує, а не "водичка".
Лучанка Показати IP 10 Березня 2020 16:14
Чому сюди не вписали скільки Луцьк на це витратив з бюджету і скільки з гранту?!!! Для порівняння, на впровадження електронного квитка місто Львів витратить 10 млн. євро кредиту та 1,2 млн грн євро коштів міського бюджету, місто Житомир витратить 25 млн. грн. з міського бюджету, місто Вінниця отримало на впровадження системи 5,5 млн євро гранту, однак у місті створено комунальний заклад по обслуговуванню карток, утримання якого обходиться в рік 7 млн. грн., а картка коштує від 60 грн. до 120 грн (в Луцьку картка коштує 35 грн.).
ляля до Лучанка Показати IP 10 Березня 2020 16:45
читайте уважніше!!!в 5 пункті все написано З міського бюджету на впровадження системи не витрачено ні копійки. Все обладнання на автобуси (валідатори, камери, GPS-трекери та інше), центр обслуговування, термінали та інше придбано та обслуговується за рахунок оператора, працівникам центру обслуговування зарплату платить також оператор.
лучанин Показати IP 10 Березня 2020 17:01
80 звільнено * 5 тисяч зарплати * 12 = 4 мільйони 800 тисяч, а не 7
Анонім Показати IP 10 Березня 2020 19:20
Додай податки
А Показати IP 10 Березня 2020 19:27
Що за брєд!Кожна людина має право на вибір способу оплати.Але наші чиновники поставили нас перед фактом картка і все! Всі кричать добре бо карткою.Да хрен там!Хоч один з тих хто 100% за картки,пробував десь з 6 до 8 ранку доїхати на роботу???Я постійно їзджу!Раніше було проще!встигав!А зараз раніше 7 ранку безполєзно навіть на зупинку виходити маршруток немає.То де покращення?Ваше нововведення тільки додоло незручностей,маршруток в 3 рази менше стало на зупинці по 30-50 хв чекаєш!Перед тим як вводити картки треба було все обдумати 20 разів,а не так як в нас зробили а пофіг притреться.Головне статистика і бабла на откатах збрити,бо не копійки не витратили з бюджету!!ХА-ХА а чому ніхто не каже куди по 1 грн з кожної поїздки йде??? В чий карман???А що бабцям з села робити? Пішком чи як?
Б до А Показати IP 10 Березня 2020 20:23
Маршруток менше, бо відмовились встановлювати валідатори, щоб ніхто не прослідкував пасажиропотік!!! Ви ж самі потім будете верещати, коли маршрутчики захочуть чергове здорожчення проїзду: куда дивиться влада, бла-бла- бла, грабують, рятуйте! Маршрутки не комунальний транспорт - звертайтесь до перевізників.
Лучанин до Б Показати IP 11 Березня 2020 00:56
А де міська влада щоб залучити інших перевізників, це в їх обов'язки не входить? І хто вам сказав що коли в черговий раз піднімуть вартість проїзду, то ви зможете на це вплинути? Та й взагалі у Луцьку, до вашого відома, маршруток немає, є лише автобуси.
Анонім до Лучанин Показати IP 11 Березня 2020 09:52
Ціна залежить від пасажиропотоку, який без валідаторів неможливо було визначити! І яка різниця маршрутка чи автобус? Всі розуміють про що мова, крім тебе одного.
Мешканка Показати IP 10 Березня 2020 19:29
Влада супер. Депо гроші як в прірву не видно. Набивають кишені а люди на біржі або в Польщу. МОЛОДЦІ ГАЙ ВАШ степанов іде на біржу зекономим на преміях
123 Показати IP 10 Березня 2020 22:45
Не розумію, чому я не можу з банку, як всі білі люди, поповнити свою карту, а маю шукати якийсь лошарний апарат, біля якого завжди черги Не зробите поповнення карти з банку (простіше скажу - з мобільного), буду платити готівкою. Система дуже добра, а поповнення суцільна корупційна схема, інакше цей дибілізм не назвеш.
Лучанин до 123 Показати IP 11 Березня 2020 01:00
Якщо ви маєте смартфон, то скачайте додаток Сітікард. Там є можливість поповнити будь-яку карту. Хоча! зроблено через "задній прохід" - якщо ви не зареєструєте електронну карту в додатку, то пункт поповнення буде недосяжним.
Мама до 123 Показати IP 11 Березня 2020 08:20
Оплачуємо без проблем з банківської картки на сіті. І у місті є бокси для поповнення в кожному районі. Не робіть бучу. І біля цих боксів я ніколи не бачила черги людей.
Василь до 123 Показати IP 11 Березня 2020 09:18
Є онлайн поповнення зручне і без комісії https://pay.citycard.net/
Папсажи Показати IP 10 Березня 2020 23:02
Спостерігается з якою радістю і задоволенням платить карточками і смартфонами діти,молодь,студенти. Вони підростуть і будуть дякувати владі за мобільність і комфорт пересування по власних справах. Цей контингент не рахуе чужі гроші. Він вчиться рахувати свої прибутки. Вони будуть спеціалістами у своїй справі,яку створюють дякуючи зручному пересуванню у транспорті міста до неї. Вони не будуть ховрахами, які рекомендують агроному як, де, коли і що сіяти. Владо! Вам своє робити.
Даанна Показати IP 10 Березня 2020 23:23
Загалом круто, що можна розрахуватися спеціпльнрю карткою але у Львові це значно продуманіше. В нас є в електротранспорті QR-код, який сканується через приват24, також є створена програмка, де можна розрахуватися через телефон ввімкнувши блютуз, і ще є варіанти купівлі квитка у водія або в газетних кіосках. Коли я приїхала в Луцьк, то зрозуміла, що в електротранспорті я їхати не можу, бо в мене немає картки і доводилося їхати маршрутками. Купувати картку на 3 дні якось не дуже класно. Як викручуватися туристам? Велике питання...
Лучанин до Даанна Показати IP 11 Березня 2020 10:09
Серйозно?) В Львові валідатори в електротранспорті почали встановлювати ще з 2017 року!! То не порівнюйте 3 роки і 3 місяці. А туристам " повикручуватись" можна оплативши проїзд в маршрутці через QR-код.
Osama Показати IP 11 Березня 2020 07:11
Нашим все завжди не так. Якби чесно платили податки та маршрутники не дописували собі мертві душі, якби зайців не було і псевдо пільговиків і псевдо Атовців, тоді б не треба було ті валідатори ставити. За кордоном ти навіть якщо і платиш готівкою то ти Купляєш ЕЛЕКТРОННИЙ КВИТОК., а не воділі на руки даєш, або кондукторші. У нас гнила нація а не тільки олігархи, кожен з нас дає лікарю, менту податківцю в автошколі в універі в школі в садочку ітд...
Отакої Показати IP 11 Березня 2020 10:35
За кордоном,за кордоном...Потрібен муніципальний хороший транспорт,а де він???Жовті "корита" вже в більшості не придатні для перевезення людей,а деякі тролейбуси-це просто жах.Без цього говорити про якесь покращення немає сенсу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus