USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

30 квітня: свята, події, факти. День прикордонника та інавгурація першого президента США

30 Квітня 2024 00:00
Сьогодні в Україні святкують День прикордонника, яке відзначають з 2018 року. Його створив своїм указом президент Петро Порошенко. День вибрали, тому що 30 квітня 1918 року біля ст. Колпакова українськими військами були встановлені свої символи на кордон Української держави.

Також світ відзначає Міжнародний день джазу, Міжнародний день свічкаря, День зачіски та Всесвітній день мобільності та доступності.

У Південній Кореї, Таїланді, В’єтнамі, Сінгапурі святкують День народження Будди, у США – День чесності, День стильної зачіски, День родзинок, День вівсяного печива, Національний день смугастого кота, Національний день тварин-терапевтів, Тиждень вдячності працівникам шкільного харчування, у Мексиці – День дитини, у Парагваї – День вчителя, у Нідерландах – День апельсина в Амстердамі, в Швеції – День короля, у В’єтнамі – День перемоги, у Таїланді – День захисту прав споживачів.

Цього дня народилися країнська історикиня і етнографиня Олександра Єфименко, американський електротехнік, криптоаналитик і математик Клод Шеннон, німецький математик і астроном Карл Фрідріх Гаус, німецький винахідник і один з перших кіновиробників Макс Складановський, український письменник Василь Шевчук, король Швеції Карл XVI Густав.

Події

711 – військо Таріка бен Зіяда висадилось на узбережжі Іспанії, почавши її завоювання.

1722 – газеті «New England Courant» вперше була згадана гра більярд.

1789 – відбулася інавгурація Джорджа Вашингтона, першого президента США. Підсумок життя першого президента США був сформульований його співвітчизниками і навіки відображений в історії у словах: «Перший на війні, перший в мирний час, перший у серцях своїх співвітчизників».

1803 – США купили Луїзіану у Франції за 15 млн доларів.

1840 – петербурзький цензор П. Корсаков підписав квиток на видачу «Кобзаря» Т. Шевченка з друкарні Є. Фішера. День виходу в світ першого твору Кобзаря.

1854 – відкриття першої залізниці в Бразилії.

1900 – анексія Гавайських островів Сполученими Штатами.

1905 – російський імператор Микола II підписав указ про свободу віросповідання.

1918 – Миколу Василенка призначено отаманом (Головою Ради Міністрів) гетьмана Скоропадського. Того ж дня за участі німців проголошено створення Кримської Народної Республіки.

1977 – британський рок-гурт «Led Zeppelin» встановив світовий рекорд з відвідуваності концертів. У Понтіаку (передмістя Детройта), число слухачів становило 76 299 людей.

1999 – у зв’язку з виконанням свого мандату в Україні завершила роботу місія ОБСЄ.

2018 – АТО на сході України було змінене на Операцію Об’єднаних сил.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus