USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

30 липня: свята, події, факти. Всесвітній день вишивки та перша в світі кишенькова книжка

30 Липня 2023 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день дружби, День кольорових напоїв, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми та Всесвітній день вишивки.

У США 30 липня – День чізкейка, День тестя і свекра, День інформаторів, День девізу «На Бога уповаємо», День хот-дога з соусом чилі, на Кубі – День мучеників революції, в Марокко – День трону, в Вануату – День незалежності, у Таджикистані – День працівників пожежної охорони, у Південному Судані – День мучеників.

Православна церква 30 липня вшановує пам’ять двох святих – Маргарити Антіохійської (вона ж – православна свята Марина) і Лазаря Галісійського.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Лазар, Леонід, Вероніка, Маргарита та Марина.

30 липня народилися американський конструктор автомобілів, засновник корпорації «Форд Мотор» Генрі Форд, український хірург, доктор медичних наук, професор Олексій Кримов, українська художниця-графік Софія Налепинська-Бойчук (засуджена до смертної кари і розстріляна за справою свого чоловіка, художника Михайла Бойчука), британський скульптор-абстракціоніст Генрі Спенсер Мур (був одружений з киянкою Іриною Радецькою, яка створювала ландшафти для його скульптур), український художник Євген Волобуєв, український хоровий диригент і педагог Павло Муравський, український живописець Богдан Жружинець, американський актор, культурист, політик, 38-й губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер, французький актор Жан Рено, доктор історичних наук, керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Юрій Шаповал, німецький футболіст і тренер Юрген Клінсманн, український кінорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант і скульптор, родом з Волині, Олесь Санін.

Події

1419 — Празька дефенестрація, вбивство гуситами членів міської ради Праги. Розпочався Гуситський рух — багаторічна боротьба народу Чехії проти феодальної експлуатації, німецького засилля та католицької церкви.

1502Христофор Колумб вперше зустрів представників народу майя.

1792 – у Париж з піснею на вустах увійшов Марсельський добровольчий батальйон. Складена саперним офіцером Клодом Жозефом Руже Де Лілем для Рейнської армії бойова пісня була тому прозвана «Марсельєзою» і потім стала національним гімном Франції.

1793 – у Канаді почалося будівництво Йорка (тепер Торонто).

1840Микола І заборонив використання назви «Білорусь», замінивши її на «губернії Північно-Західного краю».

1858 – англійський дослідник Джон Спік відкрив озеро Вікторія в Африці.

1863 – до Київського цензурного комітету міністр внутрішніх справ Російської імперії Петро Валуєв надіслав таємний циркуляр проти української мови й українських видань, відомий як Валуєвський циркуляр.

1895 — у Львові відкрили музей Наукового Товариства імені Т.Шевченка (1951 року ввійшов до складу львівського державного Музею етнографії та художнього промислу).

1900 – у Британії була заборонена дитяча праця в шахтах.

1920
– створено Українську військову організацію під проводом Євгена Коновальця.

1935 – британське видавництво «Penguin Books» зробило революцію у видавничій справі – випустило першу в світі «кишенькову» книжку.

1956 – на американських доларах з’явилося гасло «In God We Trust».

1974 — Квебек оголосив французьку мову єдиною офіційною.

1984 – на телеканалі NBC почався показ серіалу «Санта-Барбара».

2016 – американський парашутист Люк Айкінс успішно здійснив перший в історії стрибок з висоти 7600 м без парашута.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus