USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

30 серпня: свята, події, факти. Заборона полювання на слонів та день народження браузера Opera

30 Серпня 2021 00:00
Щорічно 30 серпня у світі відзначається Міжнародний день жертв насильницьких зникнень, організований під егідою ООН 2011 року і покликаний привернути увагу громадськості до глобальних проблем терору, викрадень і незаконного затримання людей.

Сьогодні також святкують День доставлених посилок, Міжнародний день вина «Каберне Совіньйон».

У США – День холістичного методу лікування домашніх тварин, День топлес, День підсмаженого зефіру, День Франкенштейна, День пляжу, у Португалії – Винний фестиваль, у Тайвані – День бабусь і дідусів, в Казахстані – День Конституції, у Вірменії – День озера Севан, у Туреччині – День Перемоги, в Перу – День Святої троянди Лімської, у Киргизстані – День архівіста.

Православна церква сьогодні вшановує пам’ять святого Мирона, але 30 серпня стало у церковному календарі днем милосердя та допомоги нужденним.

Іменини 30 серпня у Дмитра, Олексія, Аліпія, Мирона, Павла, Уляни, Іллі, Фірса та Пилипа.

Цього дня народилися німецький композитор Адольф Гессе, російський художник Ісак Левітан, британський фізик і хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії Ернест Резерфорд, український літературний критик, публіцист, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму Дмитро Донцов, американський фізик, лауреат Нобелівської премії Едвард Перселл (відкрив ядерний магнітний резонанс), український поет-гуморист і сатирик Павло Глазовий, українська актриса театру й кіно, народна артистка України Лариса Кадочникова, американський підприємець, один із найвідоміших інвесторів Уоррен Баффет, російський актор театру і кіно Анатолій (Отто) Солоніцин ("Андрій Рубльов«, «Соляріс», «Сталкер»), президент Білорусі Олександр Лукашенко, російська журналістка і правозахисниця українського походження Ганна Політковська (Мазепа), український футболіст Василь Євсєєв, російський телеведучий, автор і ведучий програми «Поки всі вдома» Тимур Кізяков, американська акторка і модель Камерон Діас, футболіст Максим Шацьких.

Події

1700 – розпочалась Велика Північна війна між Росією та Швецією. У результаті Північної війни Росія отримала вихід до Балтійського моря, вирішивши одну зі своїх головних історичних завдань, тоді як Швеція втратила статус великої держави.

1835 – в Австралії засноване місто Мельбурн.

1860 – був запущений перший британський трамвай – Birkenhead Street.

1873 – відкрили Землю Франца-Йосипа.

1877 – французький винахідник-самоучка Еміль Рено запатентував праксиноскоп – прабатька мультиплікації.

1901 – англійський винахідник Хьюберт Сесіл Бут запатентував електричний порохотяг.

1941 – у Житомирі вбиті члени Проводу Українських Націоналістів: Омелян Сеник та Микола Сціборський.

1963 – щоб зменшити ризик «випадкової» ядерної війни, між Москвою і Вашингтоном була встановлена «гаряча лінія».

1973 – Кенії було заборонено полювання на слонів.

1995фон Течнер й Іварсей створили компанію Opera Software. Цей день розробники браузера вважають «днем народження» Opera.

2002Генрі Купрашвілі в древньогрузинському військово-тренувальному стилі, зв’язаний у чотирьох місцях по руках і ногах, першим в історії людства переплив протоку Дарданелли, подолавши 12 кілометрів за 3 години і 15 хвилин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus