USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

10 січня: свята, події, факти. Перший вихід у світ Wikipedia та День дивних людей

10 Січня 2022 00:00
У світі 10 січня відзначають День своєрідних (дивних) людей. Це подія, яка запроваджена на честь оригінальної і незвичайної людської сутності.

Якщо брати до уваги визначення, то своєрідна або особлива людина – це та, яка не хоче доводити свою думку комусь іншому. Вона перебуває в повній гармонії з собою та навколишнім світом, завжди налаштована на щастя та бачить незвичайне в кожній речі.

Часто такі люди виявляють свій внутрішній стан через цікаві зовнішні образи: використовують яскраву фарбу для волосся, одягаються в незвичний для інших одяг, наносять татуювання на тіло.

Сьогодні також – Всесвітній день метро.

В Японії – День повноліття, у Казахстані – День національної гвардії, у Бангладеш – День батька нації Бангабандха, у Пуерто-Рико – День Еугеніо Марія де Остос-і-Бонілья.

10 січня православна церква вшановує пам’ять святого апостола Никанора. На жаль, мало що відомо про його життя. Проте достеменно відомо, що він входить до переліку семи апостолів, які об’єдналися та почали дияконське служіння після страти і воскресіння Ісуса Христа. В Святому Писанні зазначено, що на них зійшов Святий Дух, тому їхня віра стала сильною, мов кремінь.

Після того, як Син Божий був розіп’ятий та вознісся на небо, з’явилося чимало прихильників християнської віри. Проте влада Єрусалиму продовжувала гоніння на вірних ще певний час. Їх не лише переслідували, але й жорстоко катували, а потім вбивали. За любов до Христа був вбитий, наче ягня, і Никанор.

Разом з іншими двомастами християнами його було вбито того ж дня, коли від побоїв камінням загинув святий архідиякон Стефан.

Іменини за православним календарем святкують Давид, Олександр, Йосип, Яків, Гнат та Симон.

Цього дня народилися німецький астроном Маріус Сімон, український поет Григорій Воробкевич, український політичний і держаний діяч, перший Президент України Леонід Кравчук, американський фізик, лауреат Нобелівської премії 1978 року за відкриття мікрохвильового реліктового випромінювання Роберт Вільсон, американський боксер Джордж Формен, знаменитий англійський рок-музикант, співак і автор пісень, відомий особливим хрипким вокалом Род Стюарт, радянська й російська актриса театру й кіно Валентина Теличкіна, знаменитий німецький рок-музикант, хард-рок і хеві-метал гітарист Міхаель Шенкер, український режисер і кліпмейкер осетинського походження Алан Бадоєв.

Події

49 до н. е. – всупереч закону, Юлій Цезар перетнув Рубікон і почав похід на Рим.

1569 – почався Люблінський сейм, який розглядав питання про унію між Польщею та Литвою.

1653 – у Переяслав прибуло російське посольство на чолі з Василем Бутурліним для прийняття присяги козаків московському цареві.

1702 – указами Петра І в Росії заборонено підписуватися зменшувальними іменами, падати перед царем на коліна, взимку знімати шапки перед палацом.

1863 – у Лондоні запущена перша у світі лінія метрополітену (3,6 км).

1920 – заснована Ліга Націй – міжнародна організація держав.

1939 – в УРСР утворені Запорізька, Кіровоградська і Сумська області.

1942 – компанія Ford Motor Company почала виробництво автомобілів моделі Jeep.

1946 – у Лондоні відбулося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН, на якому представлено 51 державу.

1975 – на радянському ТБ записана перша передача «Що? Де? Коли?»

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини із Бразилією, Чилі та Великою Британією.

1994 – у Брюсселі ухвалена програма НАТО «Партнерство заради миру».

2001 – перший вихід у світ Wikipedia як частини «Нупедії». Через 5 днів Wikipedia стає самостійним сайтом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus