USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

31 березня: свята, події, факти. День флориста, відкриття Ейфелевої вежі та День декольте

31 Березня 2023 00:00
31 березня в Україні святкують День флориста. Хоча ця професія з’явилася на ринку спеціальностей зовсім недавно, але її відразу відзначили державні органи. Свято святкують на державному рівні. А початок святкування припав на 2000 рік. Дату обрали не випадково, саме цього дня українське Міністерство праці і соцполітики офіційно затвердило спеціальність флориста у переліку професій.

Також 31 березня святкують Міжнародний день резервного копіювання. Головна мета цього дня полягає в приверненні уваги до важливості збереження цифрових даних під час роботи з ними. Кожен користувач повинен упевнетися в тому, що важлива інформація на його комп’ютері, смартфоні чи іншому ґаджеті збережена, а потім розповісти іншим про необхідність створення резервних копій. Створили свято за ініціативи користувачів платформи Reddit. Дату також обрали не випадково. Найчастіше втрата даних припадала саме на 1 квітня.

А ще 31 березня День Ейфелевої вежі. Саме цього дня 1889 року відбулося відкриття цього відомого символу Парижа. Свою назву вона отримала на честь творця – Густава Ейфеля. Спочатку споруда вважалася тимчасовою, тому що її встановили як символ незалежності та багатства Франції на честь сторіччя революції. Її планували розібрати після закінчення святкування, але деякі підприємливі французи за цей час вже встановили на її верхівці радіоантени, і тому вежу вирішили залишити.

31 березня святкують Міжнародний день декольте. Це неофіційне жартівливе свято, яке було створене у соціальних мережах. Спочатку подія отримала популярність в Інтернеті на території Йоганнесбурга. Користувачі соціальних мереж влаштували челендж з фото, а інші оцінювали їх і обирали переможця. Головним призом стала віртуальна нагорода «Декольте року».

У США – День крейди Crayola, Національні день устриць і Національний день молюсків, День Томаса Манді Петерсона (у Нью-Джерсі) – Томас Манді Петерсон з Нью-Джерсі був першим афроамериканцем, який офіційно голосував на виборах, День Цезаря Чавеса в Каліфорнії, (Цезар Чавес був борцем за соціальні права), в Азербайджані – День пам’яті геноциду, в Таїланді – День пам’яті короля Нангклао, у Туркменістані – День працівників хімічної промисловості, на Мальті – День свободи (в цей день в 1979 закінчилося тривало 79 років британське військове присутність на Мальті), у Мексиці – День тако, у Великобританії – Національний день варення, в Аргентині – Національний день водних ресурсів.

31 березня в церковному календарі – день пам’яті святителя Кирила Єрусалимського. Був єрусалимським патріархом в 351–387 роках.

Перший рік патріархату Кирила Єрусалимського був досить пам’ятним, адже тоді на небі над Єрусалимом з’явився знак хреста Господнього. Кирило відрізнявся тим, що був ревним поборцем правдивої віри від єресі, тому його тричі проганяли з престолу за наказом імператора.

Іменини за православним календарем святкують Кирило, Дмитро, Сергій, Данило, Трохим та Наталія.

Народилися:

Цього дня народилися французький математик, фізик Рене Декарт, німецький композитор Йоганн Себастьян Бах, англійський учений, винахідник хронометра Джон Гаррісон, австрійський композитор Франц Йозеф Гайдн, ідеолог українського націоналізму та державної самостійності, громадський діяч і філософ Микола Міхновський, радянський дитячий письменник, критик, літературознавець, перекладач Корній Чуковський, український фізик, геофізик, метеоролог Йосип Косогонов, український поет Леонід Вишеславський, грузинський письменник, вчений, дисидент, громадський і політичний діяч, президент Грузії у 1991-1992 роках Звіад Гамсахурдія, американський актор Крістофер Уокен («Мертва зона», «Кримінальне чтиво»), український письменник-новеліст і кінодраматург Василь Портяк, латвійська співачка Лайма Вайкуле, український політик і державний діяч Олександр Турчинов, шотландський кіноактор Еван Макгрегор (Обі-ван Кенобі в «Зоряних війнах», «На голці», «Острів»), український борець Василь Федоришин.

Події

1284 – єпископом Елі засновується Пітергаус – найстаріший і найменший коледж Кембріджського університету.

1770 – англійський мореплавець Джеймс Кук, обстеживши Нову Зеландію і з’ясувавши, що вона – острів, покидає її і бере курс на захід – на Австралію.

1831 – Квебек (місто) і Монреаль отримують статус міст.

1854 – укладено Канаґавський договір між Японією та США. Японія скасовує курс на ізоляцію від Заходу.

1856 – євреям забороняється служити в російському флоті.

1889 – офіційне відкриття Ейфелевої башти. Конструктор башти Гюстав Ейфель поставив на вершині башти французький прапор. Підійматися вгору тоді доводилося по сходинкам.

1896 – перший замок-блискавка патентується в США його винахідником, Уїткомбом Джадсоном.

1900 – перша реклама автомобілів з’явилася в американській загальнонаціональній газеті Saturday Evening Post. Одна філадельфійська компанія помістила його під девізом «Автомобілі, які приносять задоволення».

1900 – у Франції прийнятий закон, що обмежує робочий день жінок і дітей 11 годинами.

1901 – випускається перший автомобіль «Мерседес». Він створений Вільгельмом Майбахом для Motoren Gesellschaft Готліба Даймлера і являє собою новий стандарт автомашин з двигуном внутрішнього згорання (ДВС). Цей автомобіль також поклав початок династії, яка згодом стала називатися «Мерседесом» (на ім’я дочок Р. Даймлера).

1917 – у Києві відкрито першу українську гімназію.

1918 – США вперше переходять на літній час.

1923 – у Нью-Йорку пройшов перший танцювальний марафон. Переможницею стала Алма Каммінгс, що протрималася на ногах 27 годин.

1923Муссоліні обмежує робочий день в Італії 8 годинами.

1929 – Українська академія наук схвалює Харківський правопис української мови, а 29 травня його схвалило НТШ у Львові.

1936 – у Мюнхені гітлерівці відкривають «Виставку дегенеративного мистецтва» (сюрреалізм, імпресіонізм, абстракціонізм тощо).

1940 – відкритий нью-йоркський аеропорт «Ла Гардіа».

1940 – дванадцятою радянською республікою стала Карело-фінська РСР, коли до Карельської АССР були приєднані захоплені в ході радянський-фінської війни фінські території (проіснувала в цьому статусі до 1956 року, нині республіка Карелія у складі РФ).

1949 – Ньюфаундленд стає 10-ою провінцією Канади.

1952 – відкрито Львівську філію Академії наук України.

1954 – СРСР звернувся до НАТО з ініціативою прийняти його в члени організації. Північноатлантичний альянс через деякий час відкинув цю пропозицію.

1955 – радянський уряд прийняло рішення повернути НДР скарби Дрезденської галереї, вивезені до СРСР після Другої світової війни.

1959 – тибетський буддиський лідер Далай Лама тікає з окупованного китайцями Тибету.

1966 – з космодрому Байконур, здійснений пуск ракети-носія «Молнія» з автоматичною міжпланетною станцією «Луна-10», котра 3 квітня 1966 року була виведена на селеноцентричну орбіту і стала першим у світі штучним супутником Місяця.

1967Джимі Гендрікс вперше спалив свою гітару під час концерту.

1967 – після рішення Франції про вихід з військової організації НАТО штаб-квартира організації була переведена з Парижа в столицю Бельгії Брюссель.

1973 – у хіт-параді журналу «Billboard» уперше з’явився альбом гурту «Pink Floyd» «The Dark Side of the Moon» і залишався в сотні найкращих протягом наступних 14 років.

1976 – «Led Zeppelin» випустили свій шостий студійний альбом Presence.

1988 – на турнірі чотирьох країн в Західному Берліні збірна СРСР обіграла чемпіонів світу – збірну Аргентини з рахунком 4:2.

1991 – на позачерговій нараді Політичного консультативного комітету країн Варшавського Договору ухвалено рішення про скасування військових структур організації.

1991 – на референдумі в Грузії 90% населення голосує за незалежність.

1992 – ООН проголосувала за введення санкцій проти Лівії після її відмови видати два підозрюваних в організації вибуху літака авіакомпанії «Пан Амерікен» в районі Локербі.

1993 – під час знімання епізоду фільму «Ворон» випадково загинув американський актор Брендон Брюс Лі, син Брюса Лі.

1998 – пілот «Формули-1» Енді Валлас встановив світовий рекорд швидкості для серійного автомобіля – 402,6 км/год.

2002 – вибори у Верховну Раду України.

2003 – вищим званням «Артист миру» ЮНЕСКО був нагороджений художній керівник Маріїнського театру Валерій Гергієв. Церемонія проходила в Парижі.

2019 – вибори президента в Україні: до другого туру виходять Володимир Зеленський та чинний на момент виборів президент Петро Порошенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus