USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

26 квітня: свята, події, факти. Річниця трагедії на ЧАЕС, День пілотів та День джинсів

26 Квітня 2023 00:00
26 квітня в Україні і світі Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. Саме 26 квітня 1986 року сталася наймасштабніша аварія, яку коли-небудь спричиняв мирний атом. Після аварії радіоактивний шлейф оповив значну частину планети, перетворивши квітучу місцевість на пустку і зону відчуження. Через тридцять роки після катастрофи 26 квітня було оголошено ООН Міжнародним днем пам’яті Чорнобиля. Він нагадує людству про те, якою небезпечною може бути атомна енергетика, а також розповідає про героїзм тих, хто першим приїхав на ліквідацію наслідків вибуху і про довготривалі наслідки від цієї катастрофи.

Також 26 квітня Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Був створений на честь пам’яті подій, що сталися на Чорнобильській АЕС 1986 року. Чорнобильске лихо стало наймасштабнішою техногенною катастрофою за історію людства. За кілька секунд відбулося два потужних вибухи, які викинули в повітря надзвичайну кількість радіаційних ізотопів (число в 30-40 разів перевищує аналогічні показники від розривання бомби в Хіросімі під час Другої Світової війни).

А ще 26 квітня Міжнародний день інтелектуальної власності. Майже 50 років тому саме цього дня почала діяти Конвенція, на основі якої заснували Всесвітню організацію інтелектуальної власності. Це спеціальний підрозділ ООН, основним завданням якого є робота над розвитком доступної, зрозумілої і врівноваженої міжнародної системи інтелектуальної власності.

26 квітня святкують Всесвітній день пілотів. Вперше подія була проведена 2014 року, відтоді святкується щороку. Спочатку цей день був «внутрішнім святом» Асоціації пілотів Турецьких авіаліній Turkish Airlines і був присвячений першому польоту у небі над Туреччиною.

Також 26 квітня святкують День шкали Ріхтера. Жартома кажуть, що саме цього дня потрібно дослухатися до гуркоту з землі і міцно триматися на ногах. Дату обрали на честь дня народження Чарльза Ф. Ріхтера для вшанування його досягнень. Чарльз Ріхтер був людиною, яка особливо любила землетруси і намагалася вивчити їх. 1935 року він придумав шкалу для вимірювання сили землетрусів під час роботи в Каліфорнійському технологічному інституті.

А ще 26 квітня – День «обійми» друга (Hug a Friend Day). Це зайвий привід показати своїм друзям, наскільки вони важливі для вас. День покликаний нагадати, що дуже корисно приділяти увагу своїм близьким людям. Прийдіть в гості чи зателефонуйте друзям, з якими давно не бачилися, щоб дати їм зрозуміти, як багато вони для вас означають.

26 квітня День деніму (День джинсів). Щороку припадає на останню середу квітня. Ця кампанія була створена 1998 року, коли в Італії суд виправдав 45-річного чоловіка, який зґвалтував 18-річну дівчину. Основним аргументом стало те, що дівчина носила вузькі джинси, які нібито спровокували чоловіка до злочину. Того ж дня по всьому світу пройшли акції протесту, що були спрямовані на боротьбу зі зґвалтуванням. Учасники тримали плакати з написами «Джинси: алібі для зґвалтування».

Також 26 квітня святкують Міжнародний день собаки-поводиря. У різноманітних заходах беруть участь понад 50 країн світу з метою привернути увагу суспільства до особливих тварин, які допомагають людям з інвалідністю. Вперше систематично тренувати собак як компаньйонів для людей, що втратили зір, почали після Першої Світової війни.

А ще 26 квітня святкують Міжнародний день секретаря. Це професійне свято для всіх офісних працівників щороку припадає на останню середу квітня. Дата не є офіційною, але дуже популярна. А все тому, що цього дня можна привітати секретарів, асистентів керівників, офіс-менеджерів тощо з професійним святом.

26 квітня Всесвітній день бурлеску. Бурлеск – стиль мистецтва, що був заснований на сатирі. З’явився у формі розваг в XIX столітті. Це був свого роду сатиристичний і непристойний спектакль. Всесвітній день бурлексу був заснований 2022 року танцівницею, послом психічного здоров’я та письменницею Сапфірою.

Також 26 квітня Всесвітній день канцтоварів. Щорічна подія припадає на останню середу квітня. Її головна мета – відзначення мистецтва письма та цінності канцелярських товарів у повсякденному житті людини.

А ще 26 квітня – Міжнародний день поінформованності про шум. Ця всесвітня подія спрямована на те, щоб підвищити обізнанність про негативний вплив шумового забруднення на здоров’я та самопочуття. Подія щороку припадає на останню середу квітня, а вперше була проведена Центром слуху і комунікації у Нью-Йорку 1996 року.

У США святкують День батьків домашніх тварин, День брецеля-кренделя, День «Діти і тварини», День шкали Ріхтера, в Індії – День успішних починань, або Акшая Тритья, у Вірменії – День прикордонника, у Танзанії – День об’єднання, в Туркменістані – Свято ахалтекінського скакуна, в Ізраїлі – День незалежності, в Нікарагуа та Сальвадорі – День секретаря.

26 квітня в церковному календарі – день пам’яті святої Фомаїди. Народилася вона в Олександрії, в сім’ї християн. З раннього дитинства цікавило дівчинку Святе Писання, тому вона прагнула до духовного життя. У віці 15 років вона вийшла заміж за рибалку, який також був християнином.

Однак свекру Формаїди настільки спокусився на красу та молодість дівчини, що почав схиляти її до гріха. Просила його дівчина передумати, згадувала про Страшний суд і гріх. Тоді взяв свекор меч і почав Формаїді погрожувати смертю. Дівчина відмовилася і за свої переконання була вбита.

Іменини за православним календарем святкують Артем, Премислав та Хома, Мажена, Марія, Марцеліна, Морена.

Народилися:

Цього дня з’явилися на світ королева Франції Марія Медічі, шотландський філософ, історик Девід Юм, французький художник Ежен Делакруа (картина «Мазепа на коні»), італійський інженер і підприємець, засновник фірми «Альфа-Ромео» Нікола Ромео, комічний актор епохи німого кіно Ерік Кемпбелл, український поет-неокласик, літературознавець, критик і перекладач Микола Зеров, американський фізик і сейсмолог Чарльз Ріхтер (розробив шкалу оцінки сили землетрусів), український режисер, директор драмтеатру імені Лесі Українки Михайло Резнікович, український математик, відомий публіцист, літературознавець, правозахисник Леонід Плющ, український футболіст Олександр Заваров, польська акторка Анна Муха («Список Шиндлера»).

Події

1514 – польський астроном Микола Копернік провів своє перше спостереження за Сатурном. На підставі цього і наступних спостережень він зробив висновок про геліоцентричний принцип побудови Сонячної системи.

1607 – на мисі Генрі (Вірджинія) здійснили висадку перші в Америці англійські колоністи.

1783 – тринадцятилітний Людвіг ван Бетховен призначений музикантом клавішних інструментів придворного оркестру в Бонні.

1795 – Росія анексувала Курляндію.

1828 – Росія оголосила війну Османській імперії.

1840 – з друку вийшло перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1912 – створено перший в російській і світовій мультиплікації об’ємний мультфільм «Прекрасна Люканіда» (автор фільму В. А. Старевич).

1918 – в Україні розформовані підрозділи «синьожупанників», утворені в Німеччині з полонених українців.

1933 – в Німеччині створено Гестапо (таємну державну поліцію), сформовану на основі політичного і розвідувального відділів прусської поліції.

1945 – Україна увійшла до складу ООН як член-засновник.

1986 – о 1 год. 23 хв. за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства – вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

1998 – в Г’юстоні (США) барбадосець Рон Кінг провів наймасовіший в історії сеанс одночасної гри в шашки, зігравши з 385 супротивниками і вигравши в усіх.

1999 – Комп’ютерний вірус «Чорнобиль» ушкодив, за різними оцінками, до півмільйона комп’ютерів по всьому світі.

2001 – ВОІВ встановила Всесвітній день інтелектуальної власності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus