USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.80 9.93

3D-моделювання та деталі для фронтових приладів: у Луцьку в Центрі позашкільної освіти відкрили STEM-лабораторію

13 Грудня 2023 19:26
В Центрі позашкільної освіти Волинської обласної ради на вулиці Чорновола у Луцьку відкрили першу у волинському позашкіллі STEM-лабораторію. Відкриття стало можливим завдяки допомозі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який придбав потужний комп’ютер, інтерактивну дошку та проектор, загальною вартістю орієнтовно у 100 тисяч гривень.

На сьогоднішній день Центр позашкільної освіти Волинської обласної ради є лідером у рейтингу позашкільних закладів України, маючи великі здобутки на всеукраїнському та міжнародному рівнях. У Центрі навчається понад дві тисячі дітей, третина з яких відвідують спортивно-технічний відділ. У STEM-лабораторії будуть діяти вісім гуртків, зокрема авто-, судно-, авіамоделювання, радіоконструювання та інші.
Директорка Центру позашкільної освіти Волинської обласної ради Оксана Філіпчук розповіла, що в закладі і раніше користувалися приладами, які нині є у лабораторії, зокрема 3D-принтером. Але не було головного: інтерактивної дошки, проектора та потужного комп’ютера.

Читати ще: Декілька локацій в одному місці: у ВНУ з’явилася нова STEAM-лабораторія. Фото

«Відсутність цього обладнання було однією з причин, чому ми не могли відкрити STEM-лабораторію. Тепер завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» це обладнання є. Ми дуже вдячні, адже під час воєнного стану ми не маємо права купувати такі речі відповідно до 590-ї постанови Кабміну. Водночас Міністерство освіти і науки України задекларувало роки STEM-освіти. Технологічні процеси зобов’язують нас дати дітям сучасне обладнання», – зауважила Оксана Філіпчук.
Вона також відзначила, що з перших днів повномасштабної війни заклад не зупинив своєї роботи та допомагав ЗСУ. До сьогоднішнього дня працівники та вихованці закладу друкують на 3D-принтерах деталі та виготовляють перископи. З новим обладнанням у STEM-лабораторії цей процес стане швидшим.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода наголосила, що у пріоритеті Фонду – допомога військовослужбовцям, однак благодійники не забувають і про розвиток дітей, адже технології та навчання сьогодні не стоять на місці.

«Якщо ми зараз відкладемо розвиток дітей, і вони не матимуть доступ до інновацій та інформації, яка шаленими темпами збільшуються, це буде дуже важко наздогнати. Саме тому Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» допомагає закладам позашкілля та бере участь у процесах навчання та виховання наших дітей, аби ми потім не шкодували про втрачений час», – зауважила Катерина Шкльода.
Вона зауважила, що саме тому на прохання Центру позашкільної освіти Волинської обласної ради Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» допоміг купити те обладнання, без якого STEM-лабораторію не могли відкрити.

Читати ще: Ракета від «Урагану», російська тушонка, телефон, який б'є струмом: речі з війни у Луцьку. Фоторепортаж

«Ми розуміємо, що природні ресурси вичерпні, а найкраще розвиватимуться ті країни, які будуть вкладати у високотехнологічні процеси. Тому вже сьогодні наших дітей потрібно навчати сучасним технологіям. Ми придбали мультимедійну дошку, проектор та потужний комп’ютер, завдяки яким вихованці зможуть виконувати завдання, які раніше не мали змоги робити. Знаємо, що багато вихованців гуртків Центру позашкільної освіти займають перші місця в Україні. Щиро сподіваємося, що відкриття STEM-лабораторії зробить їхні результати ще кращими. Коли з цієї лабораторії якась дитина стане винахідником і створить пристрій, який рятуватиме людей або полегшуватиме їй життя, ми усвідомлюватимемо, що мали дотичність до цього», – сказала Катерина Шкльода.
До відкриття STEM-лабораторії також долучилися народний депутат Вячеслав Рубльов та Волинська обласна рада. Переможець першості України з автомоделювання Олександр Гошко продемонстрував, як за допомогою комп’ютера, проектора та інтерактивної дошки він проектує відповідні деталі, та їхній друк на 3D-принтері.
Варто зазначити, що в Центрі позашкільної освіти в наступному році сподіваються відкрити ще дві STEM-лабораторії інших напрямків.

Довідка

STEM розшифровується, як science, technology, engineering, mathematics, що в перекладі означає наука, технології, інженерія та математика.

STEM-ОСВІТА – це низка чи послідовність курсів або програм навчання, яка готує вихованців до успішного працевлаштування, до освіти після школи або для того й іншого, вимагає різних і більш складних навичок, зокрема із застосуванням математичних знань і наукових питань.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Plov! Показати IP 13 Грудня 2023 23:44
Plov!!
Казан Показати IP 14 Грудня 2023 06:45
Плову!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus