USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

5 грудня: свята, події, факти. День волонтерів та День ванни

5 Грудня 2021 00:00
5 грудня – Всесвітній день волонтерів. Таким чином ООН закликає держави здійснити заходи з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей в усіх сферах діяльності пропонувати свої послуги в якості добровольців як на батьківщині, так і за кордоном.

Сьогодні відзначають і Всесвітній день ґрунтів. Водночас на 5 грудня випадає і кілька неофіційних цікавих свят – День ванни і День ніндзя.

В Україні – День працівників статистики, в Туркменістані – День добросусідства, у США – День скасування заборони на алкоголь, в Австрії – ніч Крампус, у Франції – Національний день поминання.

У православному календарі 5 грудня – день вшанування пам’яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), читця.

Іменини за православним календарем святкують Максим, Петро, Валер’ян, Михайло та Архип.

Цього дня народились польський політик, керівник ІІ Речі Посполитої у 1918-1922 та 1926-1935 роках, якого вважають батьком польської незалежності Юзеф Пілсудський, американський художник-аніматор, режисер, продюсер Волт Дісней, український письменник Григір Тютюнник, американський рок-музикант, один із засновників рок-н-ролу Літтл Річард, іспанський співак-тенор Хосе Каррерас, французька співачка Патрісія Каас, український письменник-прозаїк Михайло Андрусяк, український борець Ельбрус Тедєєв, українська гімнастка Наталія Годунко.

Події

1766 Джеймс Крісті-старший, колишній морський офіцер, провів свій перший аукціон у Лондоні. Тепер аукціон «Крістіз» (поряд з аукціоном «Сотбі») є найвідомішим у світі.

1848 – президент США Джеймс Полк підтвердив факт відкриття золота в Каліфорнії, чим спровокував золоту лихоманку 1849 року.

1918 – проголошено Руську Народну Республіку Лемків.

1919 – під тиском ворожих армій головний отаман військ Української Народної Республіки Симон Петлюра виїхав з України в Польщу.

1929 – у США створили першу у світі організацію нудистів.

1931 – більшовики підірвали храм Христа Спасителя в Москві.

1944 – у Німеччині оголошений призов в армію жінок, старших 18 років.

1949 - Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю.

1971 – у Буенос-Айресі (Аргентина) відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку.

1994 – в обмін на відмову України від ядерної зброї у Будапешті підписали меморандум про надання Україні гарантій безпеки з боку ядерних держав – США, Великобританії та Росії.

2001 – розпочався перший Всеукраїнський перепис населення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus