USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

21 серпня: свята, події, факти. День без макіяжу, перший політ в Арктику та викрали «Мону Лізу»

21 Серпня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день пам’яті і поминання жертв тероризму, Всесвітній день аватара та Міжнародний день без косметики і макіяжу.

Сьогодні також Всесвітній день аватара. Аватар мовою санскрит означає «сходження». Це термін в філософії індуїзму, що часто використовується для позначення сходження Бога з духовного світу в більш низькі сфери буття з певною метою. У цей день відбулася прем'єра першого трейлера картини Джеймса Кемерона «Аватар» в 2009 році).

У Марокко – День молоді, у США – День спумоні, День людей похилого віку, в Естонії – День історії залізниці, на Філіппінах – День Ніною Акіно, у Латвії – День ухвалення Конституційного закону.

Православна церква 21 серпня вшановує пам’ять святителя Мирона чудотворця, єпископа Критського. Інші назви свята: «Мирон», «Вітрогони», «День Стрибога».

Мирон, згідно з церковним писанням, був дуже доброю людиною, і з його ім’ям пов’язують безліч різноманітних легенд. Наприклад, розповідали, що він був простим землевласником, одного разу побачив, як злодії залізли до його комори і складають зерно у мішки. Тоді він не тільки не став їм заважати, але і, навпаки, допоміг все зібрати і винести. Дізнавшись, що перед ними господар, злодії засоромилися і вирішили повернути крадене. Після цього вони звернулися у віру в Христа, і саме це у народі вважають першим чудом Мирона.

Знаючи про милосердя цієї людини, жителі острова Крит обрали його єпископом, після чого він став творити справжні чудеса. Так, в той час, коли річка тритон вийшла з берегів, і виникла загроза повені, то Мирон зміг одним лише помахом руки повернути її на своє місце.

Цього дня іменини святкують: Герман, Григорій, Омелян, Леонід, Мирон, Микола та Федір.

Події

1627 – У Києві випущено перший словник української мови «Лексикон словенороський» Памви Беринди.

1652 – син Богдана Хмельницького Тиміш, одружився з дочкою молдавського господаря Василя Лупула.

1911 – з Лувру (Париж) викрадено картину Леонардо да Вінчі «Мона Ліза» («Джоконда»), яку було знайдено лише через два роки в Королівстві Італія.

1914 – засновано футбольний клуб «Васко да Гама».

1914 – Ян Нагурський здійснив перший у світі політ в Арктику.

1924 – радянський полярний льотчик Б. Чухновський уперше у світі провів розвідку криги в районі Нової Землі, Баренцева та Карського морів.

1932 – у Венеції відбувся перший міжнародний кінофестиваль.

1937 – СРСР і Китай підписали Договір про ненапад.

1944 – у Вашингтоні відкрилася міжнародна конференція, яка підготувала пропозиції, що лягли в основу Статуту Організації Об’єднаних Націй.

1968 – країни Варшавського Договору ввели війська в Чехословацьку Соціалістичну Республіку для придушення «Празької весни».

1996 – заснована відзнака Президента України – орден «За мужність».

1996 – на Київській універсальній біржі відбулися перші торги в гривні з ф’ючерсних контрактів.

2005 – Блаженніший Любомир Гузар офіційно змінив свій титул на «Верховний Архієпископ Києво-Галицький» і переніс осідок до Києва.

2013 – у громадянському конфлікті в Сирії війська підтриманого Росією сирійського диктатора Башара Асада застосували хімічну зброю проти опозиції. По житлових кварталах передмістя Дамаска м. Гута вони завдали ракетного удару з використанням зарину. Загинуло, за різними даними, від 350 до 1700 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus