USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

50 кілометрів за 500 мільйонів: показали вперше за пів століття відремонтовані дороги до Шацьких озер. Фото

31 Серпня 2021 07:00
На Волині завершили ремонт двох доріг до Шацьких озер в рамках державної програми «Велике будівництво».

Було відновлено, зокрема, частину автошляху Т-03-02 Піща – Шацьк – Любомль – Володимир-Волинський – Павлівка – Горохів – Берестечко – Козин – /М-06/ від села Піща до села Положеве протяжністю понад 26 кілометрів. А також повністю відремонтували дорогу Т-03-06 /Т-03-02/ – Шацьк – Вілиця – Прип'ять – Любохини – /Т-03-08/. Від Шацька до села Любохини тепер пролягає 22,5 кілометра асфальтованого автошляху.

Ремонт цих автодоріг відбувся вперше за 50 років. На відновлення 48,7 кілометра шляху загалом витратили 496 мільйонів 735 тисяч гривень.
Як розповів заступник голови Укравтодору Андрій Івко, в рамках президентської програми «Велике будівництво» торік в Україні поновили понад чотири тисячі кілометрів доріг та більше 150 штучних споруд. Цьогоріч планують відновити чотири тисячі п’ятсот кілометрів доріг та 160 штучних споруд.

«Пандемія коронавірусу продовжується, але від цього є й плюси – внутрішній туризм почав розвиватися. Українці стали більше подорожувати своєю країною. Один із туристичних магнітів Волині – Шацькі озера. Тому навколо них і відбувається відновлення доріг, яке почали торік та продовжили у 2021-му», – наголосив заступник голови Укравтодору та додав, що цього року на Волині планують відновити 195 кілометрів доріг.
Заступник голови Волинської ОДА Ігор Чуліпа, своєю чергою, відзначив, що ще минулого року президент Володимир Зеленський під час презентації туристичних маршрутів Волині поставив завдання у 2021 році повністю відремонтувати дорогу від Любомля до Шацька. Цього року це станеться. Також Ігор Чуліпа повідомив, що, крім 195 кілометрів державних доріг, планують відновити 87,5 кілометра місцевих та 22,8 кілометра комунальних доріг.
Ділянка дороги Піща–Положеве

Траса Т-03-02 Піща ‒ Шацьк ‒ Любомль ‒ Володимир-Волинський ‒ Павлівка ‒ Горохів ‒ Берестечко ‒ Козин ‒ / М-06/ ‒ найдовша на Волині автомобільна дорога державного значення. Майже 180 кілометрів автошляху пролягає територією шести колишніх адміністративних районів Волинської області, ще понад 29 кілометрів проходить Рівненщиною. Саме ця дорога веде до озера Світязь та інших озер. Наразі вдалося відремонтувати відрізок Піща – Положеве загальною протяжністю 26,36 км.
У планах – відновлення 45,5 км автошляху Т-03-02 за маршрутом до Шацьких озер, а саме на відтинку Піща – Любомль.

Загальна вартість робіт на усіх 45,5 км становить 602 мільйони 400 тисяч гривень, а на відновлення 26 км витратили 327 мільйонів 798 тисяч гривень.

У рамках поточного середнього ремонту дороги зняли зношений шар дорожнього покриття, провели посилення основи щебенево-піщаною сумішшю (на окремих ділянках), влаштували вирівнювальний шар дорожнього покриття з крупнозернистої асфальтобетонної суміші, а також верхній шар дорожнього покриття з дрібнозернистої асфальтобетонної суміші.
Окрім того, нанесли дорожню розмітку, встановили дорожні знаки, металеве бар’єрне огородження та сигнальні стовпчики, влаштували тротуари в межах населених пунктів.

На виконані роботи підрядник ТОВ «ПБС» дає п’ять років гарантії.



Відзначимо, що чимало водіїв незадоволені облаштуванням острівців безпеки на інших відремонтованих дорогах Волині. Зокрема, у соцмережах вони обурювалися тим, що такі конструкції можуть призвести до аварійних ситуацій.

Проте Андрій Івко наголосив, що острівці безпеки розташовані у населених пунктах, де швидкість не має перевищувати 50 кілометрів на годину.
«Ми повинні підлаштовуватися до Правил дорожнього руху. Цими острівками безпеки ми плануємо зменшити аварійність, зменшити кількість загиблих внаслідок ДТП. Рухаючись зі швидкістю 50 кілометрів на годину, водії помічають їх. Не потрібно їхати 120 кілометрів».

Натомість керівник Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолій Посполітак провів паралель з Польщею: «На дорогах України в середньому за рік гине 3 тисячі 500 людей, третя частина з них – через перевищення швидкості. Чому в Польщі, коли ми бачимо знак «50», ми їдемо 50 кілометрів на годину, а не 70? Потрібно себе дисциплінувати. В Польщі ні в кого не виникає питань про острівці безпеки на дорогах».
Дорога Шацьк – Любохини

Окрім того, цьогоріч відремонтували ще одну дорогу до Шацька Т-03-06 /Т-03-02/ – Шацьк – Вілиця – Прип'ять – Любохини – /Т-03-08/, км 0 + 490 – км 22 + 992 на всій її протяжності у 22,5 км. На це витратили 169 мільйонів 137 тисяч гривень.
Замість зношеної бруківки та білощебеневого покриття на всьому автошляху влаштували новий дорожній одяг – основу зі щебенево-піщаної суміші та два шари асфальту.
На окремих ділянках дороги розширили проїзну частину з 4,5 метра до 6 метрів, основу посили щебенево-піщаною сумішшю. Вирівнювальний шар дорожнього покриття влаштували з дрібнозернистої асфальтобетонної суміші, верхній шар – з дрібнозернистої асфальтобетонної суміші з полімерними добавками. Також нанесли розмітку та встановили дорожні знаки.
Генеральний підрядник ТзОВ «Луцькавтодор-Сервіс» дав п’ять років гарантії на виконані роботи.

Проте на цьому Служба автомобільних доріг Волині не зупиняється. Ремонтні роботи наразі проводяться ще на майже десятикілометровій ділянці Положеве – Згорани дороги Т-03-02. Тут підрядник ТОВ «Волиньдорбуд» приступив до влаштування вирівнювального шару з асфальту.

Наразі Служба автомобільних доріг Волині проводить тендер на ремонт наступного відтинку цього автошляху протяжністю 9,5 ки, від села Згорани до міста Любомль.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 31 Серпня 2021 08:56
"президент дав завдання". тобто на регіональному рівні відремонтувати 50км дороги - справа нереальна? потрібне втручання президента?
Аndrij Показати IP 31 Серпня 2021 09:13
А автобани то коли почнуть будувати???? Рокiв так через 100 , коли авто вже лiтати почнуть ))))
Волиняка Показати IP 31 Серпня 2021 09:55
Біда України у тому, що це дуже багата земля, і ніяк не можуть визначитися, кому це все багатство має належати. Тому то її простіше обкрадати, ніж дати достойний рівень життя. Так вирішують чиновники. Та і зроби тут краще життя ніж в Білорусі чи Росії, наші північно східні сусіди нам цього не пробачать.
Богдан Показати IP 31 Серпня 2021 12:00
50 років без ремонту?! А таки міцні дороги совєти робили. Побачимо скільки ця новозбудована простоїть.
щербицкий Показати IP 31 Серпня 2021 12:12
В долг, наконец, через 30 лет, таки присыпали асфальтом проклятое советское наследие - посмотрим, сколько простоит)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus