USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Пішов директор і потреби не стало: на Волині скасували «дорожній» тендер на 65 мільйонів

17 Грудня 2020 19:32
Щойно змінився керівник Служби місцевих автомобільних доріг у Волинській області, один із тендерів, оголошених держпідприємством, скасували. Мовляв, «немає потреби».

Йдеться про створення так званої інтерактивної карти доріг Волині та узагальнення інформації про землі під автомобільними дорогами, на що мали витратити 65 мільйонів гривень.

Що це за тендер

Тендер на розроблення документації із землеустрою щодо інвентаризації земель з формуванням земельних ділянок та державної реєстрації права постійного користування земельними ділянками в межах смуг відведення автомобільних доріг загального користування місцевого значення в адміністративних межах Волинської області з виконанням елементів паспортизації автомобільних доріг із застосуванням геоінформаційних технологій оголосили 3 листопада. Ціна питання – 65 мільйонів гривень. Передбачалося, що пропозиції прийматимуть до 6 грудня 2020 року. Аукціон мав розпочатися 11 січня 2021 року.

Переможець повинен був встановити місце розташування земель під автомобільними дорогами, визначити сторонні землекористуваня у цих межах, виконати топографо-геодезичну та аерофотозйомку місцевості в межах смуг відведення автомобільних доріг, сформувати земельні ділянки та внести їх у державний земельний кадастр та інше. Отримані цифрові дані мали бути внесені до єдиної структурованої бази геоданих і опубліковані на інтерактивній карті, яка була б у публічному доступі.

Діджиталізація доріг

Навести лад з цифровою інформацією про дороги намагалися вже давно. Так, приміром, ще у 2016-2017 році на Волині активно хотіли впровадити проєкт «Паспорт доріг». Відповідно до цього проєкту, кожен за допомогою інтернету міг би отримати інформацію про стан доріг, їх фінансування, підрядників, які їх ремонтують. Та цей проєкт реалізувати не вдалося.

Роботу з розробки цифрової інформації про землі, які перебувають в межах смуг відведення автомобільних доріг, свого часу вже розпочав Держгеокадастр. Зокрема, ще на початку року стало відомо, що відомство працює над створенням окремих інформаційних шарів про мережу автомобільних доріг та об’єкти енергетичної інфраструктури. Передбачалось, що це дасть змогу отримувати оперативну інформацію про транспортну систему України, стан доріг, об’єкти дорожнього сервісу, планувати розвиток міст та дасть можливість спростити процедуру підключення до електромереж.

Онлайн-карту доріг в тестовому режимі навесні цього року запустив «Укравтодор». На карті в режимі реального часу можна побачити інформацію про стан проїзду на дорогах, перевірити, де саме ведуться ремонти, де сталися ДТП, де перекрили рух і де він ускладнений.

Крім того, на карті видно об’єкти придорожнього сервісу, розташування паркінгів і аварійно-небезпечних ділянок, є інформація про погодні умови, тут можна поскаржитися на поганий стан дороги і дізнатися, як та коли це питання буде вирішуватися тощо.

Тендер без потреби і потреби тендерів

7 грудня 2020 року (на наступний день після завершення прийому заявок) відбулося засідання тендерного комітету. Його шестеро членів одноголосно проголосували «за» те, щоб тендер відмінити. Підставою для цього стала «відутність подальшої потреби в закупілі товарів, робіт чи послуг».
Що змінилося за місяць? Чому потреба зникла?

Відповіді на ці питання цілком можуть критися в кадрах, які в даному випадку «вирішують все». Так, тендер був оголошений 3 листопада. А 16 листопада у Луцьку правоохоронці затримали двох заступників директора ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» на отриманні хабара. Сам же директор Ігор Свиридов, за інформацією з власних джерел, теж був причетний до схеми відкатів. Щоправда, в облдержадміністрації повідомили, що Ігоря Свиридова звільнили з посади раніше: 2 листопада. Однак 18 листопада у коментарі журналістам він повідомив, що дізнався про своє звільнення щойно. Тож не виключено, що звільнили керівника «заднім числом».
На його місце призначили виконувачку обов’язків Оксану Грицюк, яка до цього працювала в Луцькому районному управлінні Держгеокадастру. Саме вона ініціювала скасування згаданого тендеру.

Сам же Ігор Свиридов на Волині наробив достатньо «подвигів» ще задовго до затримання на хабарі його заступників. Як вдалося з’ясувати, умови тендерів на ремонт доріг у багатьох випадках прописувалися так, щоб вигравала «потрібна» фірма – ТзОВ «Данко». Так само ще два тендери, уже з приводу інформаційних технологій, виграло підприємство також пов’язане зі згаданою фірмою. Йдеться про розробку логотипу для соцмереж та супровід сайту держпідприємства. І якщо логотип таки з’явився на новоствореній сторінці, то сайт досі не запрацював.
Можливо, тендер на 65 мільйонів також був сумнівний і оголошувався з тією метою, щоб переможцем вчергове стала потрібна фірма. Наразі фігуранти цієї справи або під слідством (як затримані заступники директора), або за межами Волині (як Ігор Свиридов).

Але є й інший бік роботи держпідприємства. Під кінець року – цифри не надто втішні. Цього року на Волині заледве освоїли половину виділених коштів. Станом на 30 листопада 2020 року на рахунках Волинської ОДА залишилося 315,950 млн грн неосвоєних коштів з Дорожного фонду. Цьогоріч за 11 місяців витратили 53,2% виділених області грошей. Це – найнижчий показник в країні. А тим часом місцеві дороги на Волині аж ніяк не кращають. Одна з причин таких цифр - те, що наприкінці бюджетного року чимало платіжок за виконані роботи «зависли» на підприємстві не підписаними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 2 Січня 2021 12:17
ТОВ "Данко" варто під особливий контроль взяти Національному Антикорупційному бюро, оскільки для виконання ремонтних доріг беруть людей без оформлення на прийняття і за невелику суму зарплати. Тоді ж як в оголошенні на вакансії на сайтах : оплачують і проживання, і відрядні. А якість виконаних робіт: хто перевіряє? Матеріали "заганяють" по особистих господарствах, а для найтятих працівників причиною для невиплати зарплати є нестача матеріалів і не виконання роботи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus