USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

5 липня: події, факти, дні народження

5 Липня 2011 00:01
День народження 5 липня відзначають голова Турійської райдержадміністрації Олександр Дишлюк (на фото), головний лікар Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни, заслужений лікар України Тетяна Масікова.
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, добробуту, успіхів у роботі.
Цього дня народилися англійський боксер, який сформулював перші правила боксу, Джек Бротон, російський військовослужбовець, декабрист, організатор і голова Південного товариства в Україні Павло Пестель, російський флотоводець Павло Нахімов, німецький політик, активістка міжнародного комуністичого руху, авторка ідеї Міжнародного жіночого дня Клара Цеткін, американський тенісист, політичний і держаний діяч Дуайт Девіс (з його ініціативи з 1900 року стали розігрувати першість світу серед чоловічих команд із тенісу – Кубок Девіса), радянський хірург, генерал-майор медичної служби, один із піонерів трансплантації у СРСР Іван Іщенко, російський радянський режисер, актор, письменник, художник, організатор і керівник Центрального театру ляльок Сергій Образцов, російський радянський дитячий письменник, художник-ілюстратор і режисер-аніматор Володимир Сутєєв (казки «Хто сказав «няв»?», «Мішок яблук»), український політик, один із засновників НРУ, зараз – перший заступник голови УНП, народний депутат Іван Заєць, український боксер-професіонал у суперважкій категорії Олександр Дмитренко, український веслувальник-каноїст Юрій Чебан.
1710 – біля Санкт-Петербурга засноване Царське Село.
1841 – англієць Томас Кук відкрив першу туристичну агенцію.
1918 – у Москві почався з'їзд українських більшовиків, який тривав до 12 липня. На форумі було прийнято резолюцію про утворення Комуністичної партії більшовиків України на правах обласної організації Російської КП(б).
1921 – у радянській Росії прийнято декрет, що дозволяв передавання державних підприємств у оренду приватних осіб.
1941 – німецькі нацисти заарештували провідника українських націоналістів Степана Бандеру й перевезли його до Берліна (згодом кинули до концтабору Заксенхаузен, де він поневірявся до кінця 1944 року).
1941 – німецькі війська форсували Дніпро.
1943 – із наступу німецьких військ проти Центрального й Воронезького фронтів Радянської армії почалася Курська битва – один із ключових боїв Другої світової війни, що тривав до 23 серпня.
1946 – французький модельєр Луї Ріедр на показі в Парижі вперше представив купальник-бікіні.
1954 – вийшов в ефір перший випуск телевізійних новин Бі-Бі-Сі. Ведучий Річард Бейкер установив рекорд: він читав новини протягом 28 років – з 1954-го до кінця 1982 року.
1996 – у шотландському місті Мітлодіан народилася клонована вівця Доллі.
1998 – на концерті Робі Вільямса у Лондоні зафіксовано рекордний рівень крику натовпу – 126,3 децибела
2006 – в автокатастрофі біля Сан-Франциско (США) загинули принц і принцеса держави Тонга – 56-річний Туїпелехаке і 46-річна Каїмана.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Луцьк ВЕТЕРАН Показати IP 5 Липня 2011 02:41
Луцька міська організація ветеранів України сердечно вітає Тетяну Масікову з Днем народження. Бажаємо Вам, шановна Тетяна, здоровя, активного довголіття, плідної роботи на благо здоровя літніх людей Луцької міської громади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus