USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

7 травня: свята, події, факти. День радіо та прем'єра «П'ятого елемента»

7 Травня 2021 00:00
7 травня День радіо – свято працівників усіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів. У цей день 1895 російський фізик Олександр Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач.

У Португалії святкують День людини моря, в Шотландії – День весни, у Казахстані – День захисника Вітчизни, в Литві – День повернення друку, у Киргизстані – День працівника зв’язку, у В’єтнамі – День перемоги в битві при Дьєнбьєнфу, у США – День молитви, День туризму, День розуму, День домашнього пивоваріння, День жаркого з баранячої ноги, День дизайну упаковки, в Індії – Будда Пурніма.

Православна церква 7 травня вшановує пам’ять святих мучеників Євсевія, Сави, Єлизавети і 40 інших. У народі день назвали Євсєєвим. Євсевія вважали покровителем польових робіт. 7 травня проводилися обряди, які були покликані пробудити землю і принести всім здоров’я.

Іменини за православним календарем святкують Валентин, Олексій, Леонтій, Сава, Фома, Станіслав та Єлизавета.

Народилися:

7 травня народилися шотландський філософ та історик Девід Юм, український письменник, драматург, театральний актор Марко Кропивницький, індійський письменник, філософ, лауреат Нобелівської премії з літератури Рабіндранат Тагор, радянський поет, перекладач «Слова про похід Ігорів» Микола Заболоцький.

Події

1663 – у центрі Лондона відкрився Королівський театр.

1785 – француз Жан П’єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джеффрісом уперше в світі перетнули Ла-Манш на повітряній кулі.

1915 – німецька субмарина «U-20» торпедувала англійський пасажирський лайнер «Лузітанія». Загинули 1198 пасажирів. В 1907-му вона і «Мавританія» були найшвидшими лайнерами того часу.

1927 – заснована бразильська авіакомпанія VARIG – найбільша на сьогодні в Латинській Америці.

1941 – легендарний джазовий оркестр Гленна Міллера записав одну з найпопулярніших своїх мелодій «Chattanooga Choo Choo».

1954 – США, Франція і Англія відповіли відмовою на пропозицію СРСР увійти до складу НАТО.

1985 – «сухий закон» в СРСР. Вийшла постанова ЦК КПРС про заходи щодо подолання пияцтва й алкоголізму.

1997 – на Канському кінофестивалі пройшла прем’єра фільму Люка Бессона «П’ятий елемент».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus