USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

21 грудня: свята, події, факти. Зимове сонцестояння та Всесвітній день оргазму

21 Грудня 2022 00:00
21 грудня – День зимового сонцестояння. Це день з найменшою кількістю світлих годин, а ніч є найдовшою за весь рік. Дата офіційного святкування Дня зимового сонцестояння була запроваджена ще Гаєм Юлієм Цезарем.

День зимового сонцестояння в давні часи вважали магічним і дуже важливим. Тому існували навіть особливі традиції і повір’я. Більшість народів вважають День зимового сонцестояння символом початку нового життя, відродження, повороту до нового. При чому, не тільки у людей, але й у всієї природи. Цього дня зазвичай влаштовували різноманітні урочистості, зустрічі, свята та ритуали. Навіть деякі археологічні пам’ятки проектували в залежності від положення Сонця. Наприклад, усім відомий Стоунхендж у Великобританії.

21 грудня щорічно святкують День народження кросворда. Батьком цієї цікавої головоломки вважається Артур Вінн. Саме його кросворд вперше було опубліковано в газеті «Fun», що є недільним випуском New York Times. Найбільший кросвод, який має 8469 слів та сорок тисяч клітинок, склав Звонко Янан.

Також 21 грудня відзначають День дурниць. Це свято було створено для того, щоб кожна людина могла відчути радість, безтурботність та просто повернутися знову в дитинство.

У ніч зимового сонцестояння святкують досить цікаве свято – Всесвітній день оргазму. Це акція, мета якої закликати всіх людей на планеті в одну ніч займатися коханням, відчути оргазм та приємні емоції. Свято заснувала у 2006 році Донна Шихен. Спочатку його основною умовою було відчуття колективного оргазму в один день, але це завдання є досить складним через різні часові пояси.

Сьогодні також День ліхтарика.

21 грудня відзначають день народження баскетболу. Виник цей вид спорту у 1891 році.

У Туркменістані - День першого президента, на Філіппінах - День Збройних сил, в Ісландії - Йоль (середньовічне свято зимового сонцестояння), в Ірані, в Афганістані і Таджикистані - ніч Ялда (фестиваль, що проводиться в найдовшу і найтемнішу ніч року), у США - Національний день французьких смажених креветок, у Східній Азії - Фестиваль Дунчжи.

21 грудня православна церква вшановує пам'ять святої Анфіси Римської, яка постраждала за християнську віру в 5 столітті.

Іменини святкують Кирило, Потап, Анфіса, Карина, Аліса.

Народилися:

У цей день народилися англійський церковний діяч Томас Беккет, український політичний, громадський церковний і освітній діяч, архімандрит Києво-Печерського монастиря, митрополит Петро Могила, український православний святий Паїсій Величковський, український громадський діяч, благодійник, меценат Євген Чикаленко, український історик та педагог Володимир Іконников, український військовий діяч Микола Маринович, український письменник, перекладач Микола Дукин, українська майстриня декоративного мистецтва, лауреат Державної премії УРСР імені Шевченка Ганна Верес, шотландський ботанік, відкрив хаотичний рух дрібних часток у рідині під дією ударів молекул середовища («броунівський рух») Роберт Браун, американська кіноакторка, модель, письменниця, продюсер Джейн Фонда ( «Повернення додому», «Якщо свекруха – монстр»), український художник Володимир Гарбуз, український прозаїк Микола Білкун, американський актор Семюел Лірой Джексон, канадський кіноактор Кіфер Сазерленд («Залишся зі мною», «Пропащі хлопці», «Темне місто»), грузинський політичний і державний діяч, президент Грузії з 2004 року Михеїл Саакашвілі, українська спортсменка, триразова чемпіонка світу з міжнародних шашок, дворазова чемпіонка Європи Дарія Ткаченко.

Події:

1846 рік – шотландським хірургом Робером Лістоном вперше в Європі застосована анестезія під час хірургічної операції з ампутації стегна.

1898 рік – П’єр і Марія Кюрі відкривають радій.

1937 – у Голлівуді відбулась прем’єра першого повнометражного мультфільму «Білосніжка та семеро гномів». Над 83-хвилинною стрічкою працювали 750 художників.

1975 – арабські терористи на чолі з Ільїчем Раміресом Санчесом (відомим також як Карлос або Шакал) захопили штаб-квартиру ОПЕК у Відні, де саме проходила сесія організації.

1984 – СРСР здійснив успішний запуск міжпланетної станції «Вега-2» для дослідження планет Сонячної системи.

1988 – дослідний зразок найбільшого літака у світі Ан-225 «Мрія» здійснив перший політ.

1988 – над Локербі, Шотландія, вибухнув «Боїнг-747» американської авіакомпанії «Пан Американ». Загинуло близько 270 осіб – 243 пасажири літака, екіпаж та 11 людей на землі.

1990 – біля станції метро «Лівобережна» відбулося офіційне відкриття постійного приміщення Київського театру драми та комедії на лівому березі Дніпра (у колишньому приміщенні кінотеатру «Космос»).

1991 – підписана Алма-Атинська декларація про створення СНД (главами Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, України).

1992 – у Кракові Угорщина, Польща та Чехословаччина підписали угоду про створення (з 1 березня 1993 року) Центральноєвропейської зони вільної торгівлі.

2007 – до Шенгенської зони увійшло ще 9 країн Європейського Союзу: Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина і Мальта.

2012 - вперше в історії YouTube і Інтернету кількість переглядів одного відеокліпу перевищило 1 мільярд раз. Цим відео став кліп південно-корейського виконавця PSY «Gangnam Style».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus