USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

70% дітей в дитбудинках мають затримку розвитку через брак догляду. Дослідження

13 Січня 2021 07:00
70% дітей потрапляють в будинки дитини цілком здоровими, але без індивідуальної турботи й піклування починають відставати в розвитку.

Про це свідчать дані дослідження стану 415 дітей в п’яти будинках дитини у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях, яке провела благодійна організація «Надія і житло для дітей», повідомляє Українська правда. Життя.

Дослідження також виявило, що 68% дітей мали невідповідне їхнім потребам і стану здоров’я харчування.

У більшості випадків діагноз «Білково-енергетична недостатність» не встановлювали і необхідну корекцію харчування дитині не проводили.

Відтак 58,6% дітей мають затримку росту, 20,2% – низьку масу тіла.
«Ранній період – час величезних можливостей, які дитина може втратити назавжди, якщо не отримує любові та індивідуального піклування, які так необхідні їй для виживання і розвитку.

У будинку дитини, на жаль, ніхто з персоналу не в змозі замінити дитині маму і дати їй такі важливі речі, як тактильна близькість, турбота чи емоційний контакт. Саме через це малюки починають відставати у розвитку», – зазначила Галина Постолюк, директорка регіонального офісу МБО «Надія і житло для дітей».

За даними медичної документації будинків дитини, діагноз «здоровий» був лише у 3,4% дітей.

Але аналіз виявив у дітей «міфічні» діагнози, у деяких випадках – неповну інформацію щодо медичного стану, особливо це стосується неврологічних діагнозів.

Загалом виявилось, що кількість здорових дітей сягала 67,6% і вони мали лише затримки у розвитку через середовище, в якому перебували.

Те, що більшість дітей в будинках дитини є сиротами – міф: приблизно у 40% дітей є батьки, які влаштували дітей у заклади через матеріальні або соціальні причини. Вони могли б доглядати за малечею вдома за належної соціальної підтримки.
У 49% сімей, яких вдалося відвідати під час дослідження, батьки мали досвід проживання в інтернатних закладах.

«Тож коли в сім’ї виникали проблеми, батьки не бачили іншої можливості, ніж віддати дитину в будинок дитини», – зазначають автори дослідження.

Ще 40% дітей можуть бути всиновлені або взяті під опіку, якщо займатися цим питанням системно і професійно. 54,7% батьків не відвідували своїх дітей після влаштування у будинки дитини, діти формально залишаються «батьківськими» і втрачають можливість потрапити в іншу сім’ю.

Тобто процедури усиновлення відтерміновуються, а перебування дитини в інституційному закладі продовжується.
Попри те, що у Національній стратегії з реформування інтернатів передбачено з 2020 року припинити влаштовувати дітей віком до трьох років до будь-яких закладів, поки цього не сталось. Наразі 2 756 дітей раннього віку залишаються в будинках дитини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Галіма заказуха Показати IP 13 Січня 2021 08:49
ЗЕ каманда ніби не з інтернатів, але розумові здібності...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus