USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

«8 днів не знімав берці і бронік»: боєць з Волині про бої у Бахмуті та на Запоріжжі

25 Травня 2024 08:10
Ковельчанин Роман Шишко з перших днів повномасштабного вторгнення пішов до війська в складі сил територіальної оборони. Спочатку служив у 54-му Ковельському батальйоні 100 бригади ТРО, а згодом став заступником командира одного з батальйонів 127-ї Харківської бригади територіальної оборони.

Суспільному військовослужбовець розповів про свій бойовий шлях, найважчі бої у Бахмуті та на Запорізькому напрямку.

«Треба було йти воювати. Я вже був в теробороні 54 батальйону Ковельського, формував мінометну батарею. Тоді ще ніхто не знав, з чим ми будемо воювати, яка буде зброя, яка техніка хто буде у нас противник: чи це буде висадка десанту, будуть танкові атаки, чи колони – маса питань і відповіді не було», – пригадує Роман Шишко.

Бої у Бахмуті і поранення

В березні 2023 року Роман Шишко у складі 127 Харківської бригади воював на Донеччині, був заступником командира батальйону і очолював штурмові групи.

«Треба було просто брати зброю і йти воювати. Був один такий проміжок часу, коли будинки напів оточили. Під обстрілами 8 днів, берці не знімав, бронік та каску. Не виходило розслабитися. В тих боях я був двічі за три дні поранений», – говорить боєць.

Після виведення батальйону з Бахмута бійці тримали оборону на кордоні в Сумській області.
Війна дронів на Запоріжжі

Нині Роман Шишко виконує бойові завдання на Запорізькому напрямку. Зі слів військового, бої на півдні бійцям даються важче, ніж у Бахмуті.

«В Бахмуті простіше було, воюєш між будинками і дворами, був великий ризик втратити життя або бути пораненим, але на Запоріжжі виявилися тяжчі умови, – каже волинянин. – Тяжко тримати позиції, дійти на «нуль». Посадки лише на картах залишилися, наяву їх уже немає і важко від дрона сховатися. Плюс земля – глинозем, збити його з берців не можливо, а це зайва вага».

Читати ще: До війни був бізнесменом, а зараз – на Авдіївському напрямку: у 100-й бригаді служить військовий на псевдо Поляк

Зі слів Романа Шишка, найбільше військові на передовій зараз потребують дронів. Батальйон, де служить волинянин, тримає позиції за кілька кілометрів від розташування росіян.
Мета – передати досвід

Одне із завдань заступника командира батальйону – навчання новобранців і підготовка військових до оборони і штурмів.

Читати ще: Не тільки побратими, а й брати по крові: історія мінометників з волинської сотки

«Я ще відчуваю, що можу навчити людей – не тільки рядових і сержантів, а й молодший офіцерський склад. Тому хотілося б іще досвід передавати і допомагати формувати підрозділи. Не так тяжко воювати, стріляти мені особисто, як сказати: синок іди і виконай бойову задачу. Це набагато трудніше», – додав Роман Шишко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus