USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«8 млрд людей щодня хочуть їсти, а ми готові їх нагодувати»: як на Волині будуватимуть food-кластер

22 Листопада 2022 13:10
Близько десяти підприємств, які працюватимуть у галузі харчової промисловості, прагнуть збудувати на території Нововолинського індустріального парку. У перспективі там зможуть працевлаштувати тисячу осіб.

Індустріальний парк NOVO, який може стати місцем для релокації українського бізнесу під час війни, відкрили 21 листопада.

Водночас на території майбутнього food-кластеру заклали капсулу часу з посланням до нащадків на 25 років, а Нововолинський міський голова Борис Карпус і голова керівної компанії індустріального парку «Бюро інвестиційних програм» Олександр Бондаренко підписали угоду про співпрацю.
Площа індустріального парку в Нововолинську – 20 гектарів. Там можуть розміститися близько 10 підприємств харчової промисловості. Вже є попередні домовленості з підприємствами зі сфери переробки риби, виробництва харчової продукції та логістики про зобов’язання увійти в парк.

До локації підведено всі комунікації: воду, газ, електроенергію. Вона розташована біля залізничної колії та траси Р-15 Ковель – Володимир – Червоноград – Жовква, якою можна дістатися, наприклад, до найближчого аеропорту, що у Львові. Окрім того, індустріальний парк NOVO розміщений за 20 хвилин їзди до Польщі.
660 НОВИХ РОБОЧИХ МІСЦЬ ДО 2024 РОКУ

Як розповів Нововолинський міський голова Борис Карпус, запуск індустріального парку – це передусім створення нових робочих місць і наповнення бюджету. У планах – відкриття 660 робочих місць до 2024 року.

«Чому food-кластер? У теперішній час ми бачимо, що навіть зерно стає заручником і в певному розумінні зброєю в руках агресора. Тому ми зобов’язані думати про продовольчу безпеку. Біля нас – величезний ринок Євросоюзу. Ми сподіваємося, що зможемо туди експортувати продукцію й отримувати кошти у валюті, яку конвертуватимемо і вкладатимемо в гривнях у нашу економіку. Також це екологічно безпечне виробництво, тому що вимоги і до такої продукції, і до самого виробництва високі. До того ж, вісім мільярдів людей на Землі щодня хочуть щось їсти, а ми готові їх нагодувати», – сказав мер.
Концепцію щодо облаштування індустріального парку в Нововолинську було напрацьовано ще у 2017 році, але протягом п’яти років справа не зрушувала з місця через відсутність законодавчої бази. Як тільки депутати Верховної Ради в червні проголосували за податкові та митні пільги для індустріальних парків, громада оголосила конкурс для обрання керівної компанії.

«Керівна компанія буде співінвестором. Зараз, наприклад, на завершальному етапі перемовини з великим виробництвом зі сфери переробки риби. Саме керівна компанія буде клопотатися всіма питаннями, пов’язаними з локалізацією виробництв потенційних інвесторів (це питання підключення до мережі, будівництва, логістики тощо)», – додав Борис Карпус.

Він анонсував, що можливим також є запуск ще одного індустріального парку в селищі Благодатне площею понад 53 гектари.
БЛИЗЬКІСТЬ ДО ЄС ЯК КОНКУРЕНТНА ПЕРЕВАГА

«Війна, безперечно, створює надзвичайний тиск на економіку. І ключове завдання – розвивати промисловість попри війну. Одна з цілей нашого ворога – зруйнувати українську промисловість, тобто завдати максимальних збитків економіці. Індустріальні парки – це частина державної політики розвитку промисловості. Сьогодні в Україні зареєстровано 59 індустріальних парків. Після початку гарячої фази війни зареєстровано вісім нових індустріальних парків», – зазначив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.
Кожен інвестор, який відкриє виробництво в індустріальному парку в Нововолинську, буде звільнений від ПДВ і мита на імпорт обладнання (тобто близько 25% економії), від податку на прибуток на 10 років та матиме пільгові ставки податку на нерухомість і плату за землю від місцевої влади.

«Це те, що держава і місцева влада можуть запропонувати інвесторам. Враховуючи вигідне географічне положення, зокрема близькість до кордону з ЄС, інвестор зможе зменшити свої логістичні витрати, а це ще одна з конкурентних переваг», – наголосив Денис Кудін.

20 гектарів – це мінімальний розмір індустріального парку, додав він, однак у разі зацікавленості інвесторів місцева громада зможе залагодити питання збільшення площі для майбутніх підприємств.
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК РОЗВ’ЯЗУЄ КІЛЬКА ВАЖЛИВИХ ДЛЯ ІНВЕСТОРА ПИТАНЬ

«Переконаний, що громади мають бути активно залучені в боротьбу за інвестиції. Вони мають бути озброєні певними інструментами стимулювання інвестицій для того, щоб мати можливість запрошувати інвестора.

Індустріальний парк – це ділянка землі промислового призначення, до якої за рахунок держави чи місцевої влади підведено комунікації, прокладено дороги і на якій діють певні податкові та митні пільги, що робить її привабливою для інвестора. Тобто індустріальний парк розв’язує кілька дуже важливих для інвестора проблем, як-от наявність землі, підключення до мереж, здешевлення вартості основного виробничого обладнання», – прокоментував заступник голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку, автор законодавчого акта про індустріальні парки Дмитро Кисилевський.
Однак лише відкриття індустріального парку ще не означає початку будівництва на його території заводів. Це старт на шляху до залучення інвесторів.

«Громада отримає від цього значний зиск. Один гектар індустріального парку при повноцінному завантаженні створить близько 50 робочих місць. Тобто в Нововолинському індустріальному парку можливе відкриття близько тисячі робочих місць. Як знаємо, податок із зарплати – це головне джерело надходжень до місцевого бюджету. Тому громада зможе збільшити надходження до свого бюджету, а жителі Нововолинська не будуть змушені шукати роботу в інших населених пунктах», – передбачив Дмитро Кисилевський.

Як закцентував, у всіх сусідніх країнах індустріальні парки створені та працюють. Наприклад, 30% ВВП Угорщини формують саме індустріальні парки.
ЧОМУ FOOD-КЛАСТЕР?

Україна має бути лідером із виробництва продуктів харчування, а не постачання сировини в Центрально-Східній Європі, тому фокусом індустріального парку NOVO було обрано food-кластер, тобто сукупність підприємств харчової галузі, наголосив голова керівної компанії індустріального парку «Бюро інвестиційних програм» Олександр Бондаренко.
Передбачено, що, окрім виробництв, на території індустріального парку буде розміщено склади, стоянки для вантажівок, офіси, коворкінги, кав’ярні, якими користуватимуться всі резиденти food-кластеру. Територія охоронятиметься й освітлюватиметься силами керівної компанії.

Олександр Бондаренко інформував, що з одним з інвесторів залишилося владнати тільки формальні моменти. Це підприємства з переробки риби і виготовлення напівфабрикатів.

Також він пригадав: «Ми як інвестиційна керівна компанія «Бюро інвестиційних програм» довго шукали цю ділянку. Протягом трьох місяців їздили по п’яти областях України і нарешті зупинилися саме тут, у Нововолинську. І локація (через поле – Польща), і інфраструктура (мережі, залізниця, дорога) – все сприятиме тому, що ми зробимо справді успішний food-кластер».
ДАЛІ БУДЕ

Початок розбудови індустріального парку – це величезний внесок в економічне, соціальне відновлення України, впевнений заступник міністра розвитку громад і територій Іван Лукеря.
«Сьогодні ми маємо виклики, які мусимо використати. Залучення бізнесу, створення додаткових робочих місць – це той пріоритет, який Нововолинський міський голова просуває вже два роки, – зауважив народний депутат Ігор Гузь. – Саме в Нововолинську колись існувала зона пріоритетного розвитку. Кілька підприємств, наприклад, Волинська меблева компанія, Kronospam, стали на ноги в той період і досі ефективно функціонують. Упевнений, що це тільки початок».
Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад додав, що відкриття індустріального парку NOVO – це знаковий день для всього регіону, адже більшість концепцій з облаштування індустріальних парків області ще перебувають на етапі розробки.

«Наше географічне розташування сприяє тому, аби на Волині розвивалися індустріальні парки. Тому далі буде», – підкреслив він.
***

Після підписання договору про співпрацю між Нововолинською міською радою та керівною компанією на місці майбутнього food-кластеру заклали капсулу з побажаннями для нащадків. Її планують відкопати через 25 років.
Згодом делегація у складі представників міністерств, нардепів і місцевих депутатів відвідала два зразкові підприємства, які працюють у Нововолинську: Kronospam і Волинську меблеву компанію.
Також Нововолинський міський голова Борис Карпус презентував інвестиційний паспорт громади, який включає привабливі інвестиційні ділянки, споруди та землю, вільну від забудови.
Пріоритетними бізнес-ідеями, які в першу чергу зможуть отримати підтримку від місцевої влади, він назвав створення офісного центру з місцем для проведення масштабних подій, відкриття ІТ-центру, будівництво стоянок, обладнаних паркоматами, і облаштування зони відпочинку на лісовій ділянці.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВІРУС Показати IP 22 Листопада 2022 13:28
ХТО НЕ ПРАЦЮЄ ТОЙ ЇСТЬ.
галя Показати IP 22 Листопада 2022 17:07
фото на память а тепер козаки усі дружно на фронт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus