USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

8 вересня: події, факти, дні народження

8 Вересня 2018 00:00
8 вересня святкує день народження журналіст Інформаційного агентства Волинські Новини Олександр Зелінський.

Щиро дякуємо тобі за професіоналізм, щоденний запал, креативні ідеї, нестримний позитив і веселу усмішку! Бажаємо тобі незгасного натхнення, творчого запалу, вірних друзів, яскравих вражень та здійснення найсміливіших мрій!

8 вересня святкує день народження радниця Луцького міського голови, голова «Правозахисної фундації «Мавіком», активістка та чарівна дівчина Мар’яна Сорочук. Вітаємо іменинницю й бажаємо добра і любові, поваги від людей, побільше яскравих миттєвостей. І щоб теплих і світлих променів вистачало усім близьким і рідним людям.
Мар’яна Сорочук

Сьогодні день народження у шеф-редактора ТРК «Аверс» Наталії Московки. Колеги бажають їй професійних успіхів, цікавих сюжетів, міцного здоров'я, хороших людей навколо, сімейної злагоди та добробуту.

Також сьогодні свято у луцького ведучого та діджея Володимира Матіюка. Бажаємо здоров'я, щастя, миру, успіхів. Нехай збуваються бажання, а життєва енергія вирує в крові все сильніше з кожним днем.
Володимир Матіюк

8 вересня 80-річний ювілей святкує керівник первинної ветеранської організації військових авіаторів Волині, начальник групи регламентних робіт по авіаційному обладнанню техніко-експлуатаційної частини 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку (Луцький військовий аеродром), майор Військово-Повітряних Сил у відставці - Георгій Миколайович Швецов.

Колектив Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ✈" щиро вітає Георгія Миколайовича з четвертим 20-річчям і бажає йому міцного авіаційного здоров'я, щасливого довголіття ще на довгі та довгі роки. Також колектив Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ✈" висловлює Георгію Миколайовичу щиру подяку за активну підтримку та допомогу організації в її діяльності.

Георгій Швецов

День народження сьогодні відзначає вокаліст гурту «ФлайzZzа» Андрій Тимчук. Хай кожен день буде наповнений яскравими враженнями та приємними сюрпризами!
Андрій Тимчук

ІА Волинські Новини вітає іменинників зі святом та бажає міцного здоров’я, мирного неба і здійснення мрій. Хай кожен день повниться новими перемогами, а доля буде щедрою на подарунки. Успіху вам, драйву, натхнення й нових, цікавих вражень щодня!

Сьогодні – Міжнародний день солідарності журналістів - інтернаціональний день солідарності журналістів, кореспондентів і репортерів, який відзначається по всій планеті у цей день щороку. Дата для проведення цього міжнародного дня була вибрана не випадково. Саме в цей день у 1943 році в Берліні був страчений фашистами заарештований гестапо у квітні 1942 року чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників

Наша хроніка:

Яким був відомий співак В'ячеслав Хурсенко у житті, про його хобі й талант, ми писали торік.

У 2016 цього дня студенти-першокурсники СНУ імені Лесі Українки, вбрані у мантії, взяли участь в урочистій ході центром міста та прийняли присягу вірності своїй альма-матер, Волині та Україні. Яким у цей хвилюючий день є обличчя України майбутнього – студентів, що стоять на початку складного та захоплюючого шляху здобуття знань, самовдосконалення та наукової праці – у фоторепортажі ІА Волинські Новини.

У 2015 ми показали фото вулиці Крилова у Луцьку. Тротуари тут тепер нагадують геометричний орнамент української вишивки.

У 2014 році цього дня на дверях польського товариства у Луцьку «повісили» Путіна. Яку місію нині виконує Україна, як дієво допомогти армії та чому актуальним для поляків є антипутніський демотиватор, розповів голова Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської Валентин Ваколюк.

Також редакція опублікувала відео, як волиняни заспівали Гімн в аеропорту Москви. Українські туристи заспівали Гімн України в аеропорту «Шереметьєво». Серед українців були і волиняни.

2013 року у цей день в Луцьку билися подушками. Вперше в обласному центрі Волині відбулися незвичні баталії.

Окрім того, волинська співачка виборола «бронзу» на міжнародному фестивалі. Галина Конахотримала перемогу на «Laagna Laul-2013» в Естонії.

У 2011 році видання розповідало, що волинянин впіймав величезну рибину. Вадим Лемещук піймав лускатого коропа вагою 15 кілограмів.

Народилися:

Цього дня народилися король Англії Річард I Лев'яче Серце, дружина поета Олександра ПушкінаНаталія Гончарова, французький поет, нобелівський лауреат Фредерік Містраль, український письменник-романіст доби Розстріляного Відродження Олександр Соколовський, українська акторка театру й кіно Наталія Ужвій, український радянський архітектор Григорій Слуцький, радянська акторка театру і кіно Людмила Целіковська («Серця чотирьох», «Повітряний візник», «Іван Грозний», «Повість про справжню людину»), аварський радянський письменник, публіцист, політичний і громадський діяч Расул Гамзатов, український живописець Олександр Ацманчук, українська майстриня народно-декоративного розпису Надія Білокінь, український археолог Іван Борковський, радянський і російський кінорежисер Володимир Фокін («ТАРС уповноважений заявити», «Сищик»), українська оперна співачкаЛідія Забіляста, російський шоумен, представник силових видів спорту, телевізійний ведучий та актор Володимир Турчинський («Динаміт»), український штангіст Тимур Таймазов, американська поп- і хіп-хоп-співачка Пінк (Алеш’я Мур).

Сталося:

1514 — Битва під Оршею між 30-тисячним військом князя Костянтина Острозького, гетьмана Великого князівства Литовського та 80-тисячним московським військом.

На початку XVI століття Московська держава висунула претензії на українські та білоруські землі, які тоді входили до складу Великого князівства Литовського. Влітку 1514 року під час чергової московсько-литовської війни московська армія після місячної облоги захопила Смоленськ і наприкінці серпня вийшла на лівий берег Дніпра неподалік Орші. Московським військом, що налічувало майже 80 тисяч вояків, командували князі Михаїл Голіца-Булгаков та Іван Челяднін.

У ніч на 8 вересня тридцятип’ятитисячне військо Великого князівства Литовського навело через Дніпро навпроти Орші наплавні мости на діжках і переправилося на лівий берег. Литовська армія складалася зі власне литовських, білоруських, українських, сербських, татарських, польських, угорських та німецьких загонів. Цим об’єднаним військом командував п’ятдесятичотирилітній волинський князь Костянтин Острозький.

Рано-вранці Челяднін атакував Острозького, намагаючись відрізати його від мостів, однак союзники відбили напад. Острозький очолював усі контратаки української кінноти і бився, як простий вояк. Використовуючи суперечності між Голіцею та Челядніним, він нападав на них порізно, а ті, за словами літописця, із заздрості видавали один одного.

1993 – створено Всесвітню організацію міст культурної спадщини ЮНЕСКО. Відзначається як День солідарності міст Світової культурної спадщини.

Головна мета списку Світової спадщини — зробити відомими і захистити об'єкти, які є унікальними у своєму роді. Для цього, та через прагнення до об'єктивності, були складені оціночні критерії. Спочатку (з 1978 року) існували тільки критерії для об'єктів культурної спадщини — цей список налічував шість пунктів.

Потім для відновлення рівноваги між різними континентами з'явилися природні об'єкти і для них список з чотирьох пунктів. І, нарешті, в 2005 році всі ці критерії були зведені воєдино, і тепер кожен об'єкт Світової спадщини має в своєму описі хоч би один з них. Номери критеріїв зазвичай позначаються римськими числами, написаними маленькими буквами.

В списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в Україні налічується сім найменувань (станом на 2013 рік): шість культурних об'єктів та один природний. Із них один об`єкт - Собор Святої Софії у Києві та Києво-Печерська лавра визнані шедевром творчого людського генія (критерій I).

Атака польських гусарів довершила розгром московської армії, хоча погоня за її окремими частинами, що тікали до Смоленська, тривала до ночі. Втрати московського війська сягали тридцяти тисяч вояків, а Челяднін, восьмеро воєвод, 37 значних бояр та півтори тисячі дворян потрапили у полон.

Перемога під Оршею зробила Костянтина Острозького відомим усій Європі, про неї розповідалося у чотирьох брошурах, виданих латиною та німецькою мовою. Острозького з тріумфом зустрічали у Варшаві та Вільнюсі, і на честь перемоги під Оршею він побудував у Вільні Свято-Троїцьку та Свято-Миколаївську церкви.

2005 – російське ВАТ «Газпром» і німецькі концерни BASF AG і E.ON AG підписали в Берліні угоду про будівництво Північно-Європейського газопроводу (Nord Stream), траса якого пройде через акваторію Балтійського моря (в обхід України, Білорусі та країн Балтії).

Прокладення трубопроводу розпочате в квітні 2010 року. У вересні 2011 року розпочато заповнення технологічним газом першою з двох ниток, перші постачання газу почалися 8 листопада 2011 року. Проектна потужність першої гілки морського газопроводу «Північний потік» склала 27 млрд кубометрів, після планованої добудови другої гілки збільшиться до 55 млрд кубометрів. Магістральний газопровід «Північний потік» через Балтійське море з’єднав Росію і Євросоюз, і став важливим фактором енергобезпеки Європи. Газопровід безпосередньо пройшов територією Росії, Швеції, Данії і Німеччини. Його довжина склала близько 1,2 тис. км.

Сумарні інвестиції в проект морської частини ПЄГ склали 7,4 млрд доларів. У даний момент проводяться додаткові дослідження усієї траси газопроводу і країни-учасниці обмінюються інформацією про проект. Прокладений дном Балтійського моря газопровід «Північний потік» уперше забезпечить прямі постачання російського природного газу в Західну Європу.

Оператор газопроводу — швейцарська компанія Nord Stream, 51 відсоток якої належить російському «Газпрому», по 15,5 відсотки — німецьким BASF/Wintershall та E.ON Ruhgas, ще по 9 відсотків — нідерландській Gasunie та французькій GDF Suez.

За оцінкою директора-розпорядника оператора проекту компанії Nord Stream AG Маттіаса Варніґа, газопровід «Північний потік» окупиться через 14-15 років за умов повного завантаження труби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Meri Показати IP 8 Вересня 2018 09:02
https://youtu.be/QSw-iWWhW5Q

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus