USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

«Monatik і «Время и Стекло» – абсолютні кальки», – лідер «Kozak System»

23 Червня 2018 19:00
Теперішня українська музика переважно копіює західну, а сучасним іменитим виконавцям нецікаво творити щось нове для своїх шанувальників, до того ж українці просто не сприймають окремих музичних напрямків – про це йшлося під час гутірки за участю фронтмена гурту «Kozak System» Івана Леньо в рамках фестивалю «Княжий» 23 червня.

Насамперед виконавець відзначив, що протягом останніх півроку гурт активно їздить Україною з концертами, тож «усі дороги для нас давно стали звичними». Своєю чергою, у тривалих переїздах допомагає, звичайно ж, музика в навушниках – у кожного учасника колективу вона своя.

«Фестивалі – це дуже важлива складова української культури, можливість донести зі сцени те, що ти підготував, поспілкуватися з людьми, для яких існування сучасних українських гуртів має важливе значення», – наголосив Іван Леньо.
Він пригадав, що попередньо поспілкуватися з жителями Володимира-Волинського він мав нагоду на святі міста в перший рік створення гурту, «ще коли Кузьма був живий».

Іван Леньо поділився, що на початку «Kozak System» характеризували як етно-рок-гурт. «Тоді грати таку музику було викликом, а зараз етно-роком уже нікого не здивуєш, тому ми йдемо далі. Нам уже вдалося створити свій світ, свою невеличку Україну», – наголосив виконавець.

Він відзначив, що, на жаль, незважаючи на те, що сучасний шоу-біз продовжує активно розвиватися, українці досі не готові сприймати багато музичних стилів, наприклад реггі, попри те, що «растаманство – це ціла філософія».
«Нам не подобаються пісні з тим кліматом, який нікого не чіпляє. Мені цікавіше сіяти, а не збирати, адже є час чомусь вчитися і є час для того, щоб реалізовувати себе в цьому просторі. Потрібно не тільки отримувати інформацію ззовні, а й аналізувати її, бути собою, а не копіювати когось. Це дуже небезпечно для музики. Так, наша музика на 90 % скопійована з західних стандартів. Наші музиканти, той же Monatik чи «Время и Стекло», не затрудняють себе, аби дати своїм слухачам хоча б дещицю чогось нового, зробити те, що ще ніхто до них не робив. Тобто це абсолютні кальки. Мені, наприклад, цікавіше копатися в собі, створювати пісні, які ще ніхто не чув», – звернув увагу Іван Леньо.
За словами виконавця, його натхненням є пізнавання світу. «Я взагалі думаю, що творчість – це спадковий процес. І я не можу сказати, що нас надихають тільки, наприклад, дівчата. Ми цікавимося всім, що нас оточує, намагаємося отримувати об’єктивну інформацію та мати про все свою думку, яку потім завдяки таланту можемо трансформувати через інструменти в пісні. Ми, живучи в пострадянський період, маємо звідки черпати інформацію. Часто ми не можемо стояти осторонь різноманітних процесів, тому й наші пісні досить різноманітні – від патріотичних пісень до композицій про кохання чи іммігрантів. А загалом питання натхнення дуже суб’єктивне, як казав Сергій Жадан, потрібно вставати кожного ранку і багато працювати», – зауважив лідер «Kozak System».
Щодо співпраці з Сергієм Жаданом, за участю якого було створено пісню «Подай зброю», Іван Леньо висловив впевненість, що це далеко не остання їхня спільна композиція.

«Ми в одній обоймі. Сергій Жадан – це не просто поет, це друг. Ми товаришуємо давно, коли ще він не був відомим поетом. Ми розуміємо одне одного з півслова, часто листуємося. Із Жаданом у нас завжди буде колаборація, бо ми подібно мислимо, вчимося багато одне в одного, відкриваємо одне в одному Україну, адже він родом із доволі радикального Сходу, а я – з радикального Заходу», – сказав музикант.
Окрім того, під час спілкування з відвідувачами фесту Іван Леньо порушив тему становлення сучасної України та питання визначення поняття «справжній українець». Так, на переконання виконавця зараз наша держава досі переживає етап становлення.

«Ми боремося за свою ідентичність, попередньо ми не раз зазнавали поразок, а зараз можемо створити власну омріяну країну. На мою думку, сучасному українцю потрібно навчитися відчувати себе господарем на своїй землі. Звичайно, всі ми різні, але з кожним роком кількість людей, яких можна назвати справжніми сучасними українцями, все збільшується. Загалом патріотизм – це не іменник, а дієслово», – зазначив Іван Леньо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus