USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Або я і моє его, або Україна: Михаїл розповів, чому не став предстоятелем єдиної помісної церкви

18 Грудня 2018 12:45
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів про те, чому зняв свою кандидатуру з посади предстоятеля єдиної помісної церкви 18 грудня під час прес-конференції.

«Перше, що мало відбутися, – це процедура розпуску КП на помісному Соборі УПЦ КП. Для того ми зібралися в храмі Тепла Софія, що поряд із великим Софіївським собором.

Дуже довго Собор не міг розпочатися через відсутність голови – Філарета. Він має право скликати Собор і оголосити про повістку дня і рішення Собору. Його довго не було, коли він врешті прийшов, то вступна його промова полягала в тому, що ми не можемо піти на Собор і саморозпуститися, так, як ми, висунувши кандидатуру митрополита Епіфанія, можемо програти в виборі посади предстоятеля церкви. Є інший кандидат також від нашої церкви і він виграє.

Тобто виборів фактично не було, але патріарх визнав мою перемогу. Попри те, що не може виграти митрополит Епіфаній, за словами Філарета, він не буде брати участь у об’єднавчому Соборі. Це було сказано прилюдно. Було 120 делегатів у залі. Були дискусії між мною і Філаретом. Не домовившись ні про що, частина делегатів покинула Теплу Софію і пішла у Велику Софію разом зі мною.

Провівши консультації з іншими учасниками собору, я розказав, що мене шантажують, що це нечесно, адже предстоятелями церкви може стати будь-хто… Арбітром ситуації спробував стати Андрій Парубій, який закликав шукати рішення, адже Собор – історична подія.

На що я відповів: яка це демократія і чесність, про що ви кажете. Не може поведінка однієї особи визначати історію всієї України. Пізніше мене запросили на розмову з Петром Порошенком. Хочу наголосити: не було ніякого втручання влади у Собор. Влада лише забезпечила транспорт, інформаційну підтримку, охорону.

Ситуація зайшла у глухий кут, я не знімав своєї кандидатури, тому що кожен міг бути обраний, ніщо не заважало бути мені предстоятелем. І тоді постала дилема: або я стою на своєму, діючи в рамках закону і світського, і духовного, і йду до кінця, натомість друга частина може покинути Собор, та, яка підтримувала Філарета. Наслідки для мене були зрозумілі – розділення, декілька православних церков, розділення суспільства, звинувачення всесвітнього патріарха, російське торжество… Стояло питання: або я і моє его, або Україна. Тому я прийняв рішення, що Україна – понад усе», – розповів Митрополит.

Він наголосив, що саме шантаж патріарха побудив його прийняти своє рішення.

«Я радий за українське суспільство. Ми доросли до того, щоби знайти спільний вектор напрямку і об’єднатися», – акцентував Михаїл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Лучанин Показати IP 18 Грудня 2018 13:16
Хай не обманює!
лучанка до Лучанин Показати IP 18 Грудня 2018 22:36
Волинський Михаїл це просто завгосп орендної контори - начальник Жеку №1
ХТО Показати IP 18 Грудня 2018 14:02
Хто обманює: Філарет, Варфоломій, Епіфаній, Михаїл, Онуфрій, КиРИЛО? Кого обманюють: лучанина...
Лучанин 1 Показати IP 18 Грудня 2018 14:46
"Хочу наголосити: не було ніякого втручання влади у Собор" - Це суперечить словам Порошенка, який сказав, що порушуючи Конституцію, десь разів з 5 втручався в хід перемовин, бо інакше все пішло б шкереберть... До того ж Порошенко фактично був головуючим на соборі...
Йосиф до Лучанин 1 Показати IP 18 Грудня 2018 21:40
Його втручання полягало у допомозі утримати всіх у переговорах, схилити до порозуміння. Хіба це погано?
саша Показати IP 18 Грудня 2018 15:11
Сучасна церква перетворилася в цирк,а священники в клоунів.
Їван Показати IP 18 Грудня 2018 15:20
Після всього того, що сталося, - хіба що настоятелем дитячої церви, в кращому випадку !
Володимир Показати IP 18 Грудня 2018 15:23
Гординя аж пре. Це більше схоже на прес-конференцію політика, а не ієрарха церкви.
555 Показати IP 18 Грудня 2018 15:32
Шановні редактори, дайте,будь ласка, посилання за яким можна подивитись прес-конференцію.Дякую.
Ем Показати IP 18 Грудня 2018 15:37
Ну, якщо вже митрополит Михаїл змирився і визнав результати, то й сміття з дому виносити було не варто. А щодо результатів, добре, що Михаїл не переміг. В Філарета вистачило мудрості зрозуміти, що з таким жорстким, різким і радикальним кандидатом як Михаїл, можна було наламати дров. Любов і смирення, митрополит Михаїл, ось про що не слід забувати як і про те, що на все Воля Бога!
Активіст Показати IP 18 Грудня 2018 15:45
" Арбітром ситуації спробував стати Андрій Парубій..." ГрекоКАТОЛИК розсуджує православних митрополитів? Дожились.
Лучанин до Активіст Показати IP 18 Грудня 2018 16:14
1. А де ви бачили православних на тому соборі? 2. Спочатку каже, що політики не вмішуються, а потім розказує протилежне
Лучанин Показати IP 18 Грудня 2018 17:09
"Ми доросли до того, щоби знайти спільний вектор напрямку і об’єднатися" - а чому на фото вони такі сумні? Бо певно амбіції бурлять. Щось не хочеться до таких пастирів...
! Показати IP 18 Грудня 2018 17:49
То був початок кінця його кар'єри ! Після такого, що сталося, гідним поступком, який би хоч чуть-чуть оббілив його - була би добровільна відставка. Бо в противному разі - буде примусова.
З Луцька Показати IP 18 Грудня 2018 17:54
Отримав можливість і спокусився вхопити бога за бороду !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus