USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

Аби вчасно розподіляти вільні залишки, депутати погодили бюджетний регламент

8 Лютого 2018 21:51
Для сприяння налагодженню співпраці між облдержадміністрацією та обласною радою, а також для забезпечення можливості своєчасно розподіляти вільні залишки коштів, депутати прийняли бюджетний регламент на 2018 рік.

Бюджетний регламент депутати Волинської обласної ради погодили під час засідання позачергової 18-ї сесії облради 8 лютого.

Як розповіла депутатка, новопризначена голова бюджетної комісії облради Ірина Вахович, «бюджетний регламент – це свого роду карта для прийняття, коригування та контролю за витрачанням бюджетних коштів; це документ, який фактично узгоджує питання облдержадміністрації та ради щодо бюджетотворення; він вказує чіткі дати та терміни, коли обласна державна адміністрація повинна звітуватися раді про наявність вільних залишків, які та зможе освоїти».

Ірина Вахович зазначила, що зазвичай ОДА затягувала з цим процесом і не вказувала конкретні суми, які залишалися неосвоєними.

«У кінці року збиралося кілька мільйонів, які ми не могли використати на певні цілі, адже, наприклад, взимку ми не можемо виділити кошти на ремонт дороги, попри те, що гроші в бюджеті на це є», – акцентувала обраниця громади та додала, що ОДА, своєю чергою, звітує про перевиконання бюджету, яке ніяк не впливає на кількість робіт, проведених в області.

«У бюджетному регламенті прописане обов'язкове проведення бюджетних слухань. Їх проводитимуть перед прийняттям бюджету на рік. Розпорядники коштів разом із депутатами і представниками адміністрації вивчатимуть проблеми. Такі слухання на Волині впровадили вперше, і вони дали свій результат. Це дає можливість знайти резерви, обговорити проблеми і почути розпорядників коштів. Ми бачимо проблему, можемо поставити запитання людині, яка відповідає за її вирішення, визначити пріоритетність, тобто ми, як депутати, глибше вникаємо в питання і краще розуміємо процес», – сказала Ірина Вахович.
Окрім того, вона підкреслила, що прийняття бюджетного регламенту – це «величезний крок до того, аби налагодити співпрацю між виконавчим органом влади (адміністрацією) та представницьким (депутатами)». Водночас практика прийняття бюджетного регламенту наявна і в інших областях України. Він розробляється відповідно до законодавства.

Щодо пріоритетних напрямків у плані фінансування з обласного бюджету Ірина Вахович поділилася, що розділяє думку депутата Святослава Кравчука в тому, що «нам потрібно підтримувати комунальні заклади. Обласний бюджет має акцентувати увагу, в першу чергу, на наші комунальні заклади тому, що власних коштів, які вони могли би залучити, в них немає».

Вона підкреслила, що низка комунальних медичних закладів області перебуває в занедбаному стані та потребує значних фінансових вкладень.

Ірина Вахович також розказала, що на засіданні комісії, яке відбулося 7 лютого, вона запропонувала збільшити фонд конкурсу місцевих ініціатив до 10 мільйонів гривень. «Таким чином ми зможемо підтримувати сільські школи, дитячі садочки тощо. Вони писатимуть проекти, а ми оцінюватимемо їхню доцільність. Окрім того, це сприятиме активізації громади, адже кожна громада зацікавлена в досягненні бажаного результату».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus