USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Андрухович отримав німецьку премію Гейне, а Жадана відзначили у Польщі

21 Жовтня 2022 06:19
Український поет, письменник і перекладач Юрій Андрухович став лауреатом відомої Премії Гейне міста Дюссельдорфа за 2022 рік.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Westdeutsche Zeitung.

«Почуття іронії та гротеску характеризувало його творчість у кращих традиціях Гейне. Андрухович пристрасно відданий європейській ідеї та представляє ідентичність України як культурної нації. Він нагадує Європі, що свобода і права людини стоять на передовій оборони України», – пояснили свій вибір члени журі.

Премія, яка становить 50 тисяч євро, буде вручена Андруховичу на церемонії 13 грудня з нагоди 225-річчя Генріха Гейне.

«Дюссельдорф, місто народження Гейне, вшановує рішучого захисника європейських цінностей, який відданий вільній і незалежній Україні з тісними зв’язками з Європою», – заявив мер міста Стефан Келлер. Нагорода, за його словами, є нагадуванням «продовжувати виявляти солідарність з Україною та українським народом».

Про нагородження Келлер повідомив Андруховича телефоном. «Для мене велика честь від такої уваги з боку Німеччини», – відповів автор.
Як відомо, Премія Гейне присуджується кожні два роки. Вона була започаткована 1972 року. Нею нагороджують діячів, які у дусі Гейне докладаються своєю роботою до соціального та політичного прогресу, взаєморозуміння між людьми, до усвідомлення, що усі народи належать до однієї групи – людства.

Тим часом іншого відомого українського літератора Сергія Жадана відзначили у Польщі. Він отримав нагороду імені Серхіо Віейра де Молла.
"Надзвичайно вдячний журі Польської Нагороди імені Серхіо Віейра де Молла за отриману сьогодні премію. Премія присвячена питанням прав людини. Грошову складову (10 000 злотих) радо інвестую в оборону Харкова", – написав він у соцмережах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus