USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Археологи дослідили чотири підземні кімнати кафедрального храму Луцька

19 Квітня 2022 14:21
Волинські археологи опрацювали чотири підземні кімнати у підземеллі костелу Святої Трійці – «Матір костелів на Русі», котре виявили торік восени в історичній частині міста.

Про це повідомив науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк, пише Суспільне.

Попередні археологічні дослідження споруди Волинська археологічна експедиція продовжила у передпасхальний тиждень.

Віктор Баюк зазначив, що підземелля очистили від сміття, облаштували повітряні продухи на місці проломів склепінь та зробили обміри, план і схему прив’язки.

«Опрацьовано чотири підземні кімнати, які за низкою ознак (розміщення, планування, відсутність первісних вентиляційних шахт, розміщення виходів) найімовірніше є підвівтарною криптою собору», – повідомив археолог.

Наразі знахідку повторно законсервували, влаштували вентиляційні шахти зі збереженням можливості подальших масштабних археологічних досліджень.

Нагадаємо, у листопаді 2021-го під час дослідження території Луцької дієцезії Римсько-католицької церкви відшукали фундамент та підземелля костелу Святої Трійці – «Матір костелів на Русі».


Першу дерев'яну святиню вже як Кафедральний Собор звів Великий Литовський князь Вітовт у 1427 році. Мурований храм правдоподібно був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році. У ХІХ столітті Тадеуш Стецький назвав споруду «матір’ю костелів на Русі».
Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що у Луцьку під вежею Чорторийських та колегіумом єзуїтів археологи розкопали раніше невідомі підземелля, які з’єднають існуючі підземелля колегіуму з нововідкритими підземеллями вежі Чорторийських. Ремонтно-реставраційні роботи у Старому місті тривають у рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Відновлюють пам’ятки архітектури національного значення: вежі Чарторийських, оборонної стіни, частини келій монастиря єзуїтів тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus