USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Волиняни, які не чують, «заспівали» колядки

16 Січня 2016 19:00
Святковий концерт колядок був незвичним у Палаці культури Луцька. Окрім українських народних пісень звучали колядки й грузинською мовою та мовою жестів, останню виконали нечуючі волиняни.

Різдвяні пісні звучали із сцени луцького Палацу культури вчора, 15-го січня.

Піснеспіви з року в рік мандрують, передаючи радість народження Христа та багатство народної культури. Так, долучилися до фестивалю колядок 12 колективів із духівників та хористів храмів Луцька та ближніх сіл.

Хор храму Великомучениці Катерини:
Голова молодіжного відділу Волинської єпархії УПЦ ієромонах Ілля Вишневський розповідає, що фестиваль колядок уже відбувається третій рік поспіль.
«Щороку на різдвяні свята у нас по храмах організовуються вечори колядок. Волиняни люблять їх слухати та співати. Тому вже втретє Волинська єпархія УПЦ організовує фестиваль колядок храмів Луцька. Тут можуть взяти участь усі хори, які мають можливість долучитися.

Цікавим на виступах є й те, що на концерті представлені й номери, які в храмі не показували, для прикладу із певним супроводом чи кобзами, піаніно. Незвичним для глядачів став і виступ людей, які не чують, вони співали «Добрий вечір тобі» мовою жестів», – розповів духівник.

Хор Волинської духовної семінарії:
Із села Забороль з церковним хором приїхала його керівник матушка Ірина Гринюк. Вона розповідає, що, окрім традиційних колядок, зараз з’являється багато нових.

«У моєму церковному хорі співає 10 людей. Сьогодні ми дві колядки привезли. Ми любимо ці пісні, бо колядки складали наші прадіди. Цікаво й те, що з’являється зараз багато й нових колядок, що свідчить про успішне продовження традицій та щиру любов українців до рідної землі, Бога та народних традицій», – поділилася роздумами жінка.
Молодіжно-юнацький хор «Покров»:
Що це за такі особливі пісні колядки розповідає клірик Свято-Покровського кафедрального храму Луцька протоієрей Петро Муляр.

«Колядки, в першу чергу, це пісні для прославлення новородженого Христа Спасителя, який прийшов на землю для спасіння людей, для визволення їх від гріха, прокляття та вічної смерті. Помимо богослужінь в храмах, люди своєю мудрістю, любов’ю та вірою впродовж віків складають народні колядки. І ми продовжуємо цю традицію», – розповідає духівник.
Хор храму святого апостола Андрія Первозванного села Струмівка:
Окрім звичних волинянам українських колядок, звучали зі сцени й грузинські народні православні колядки. Виконував їх хор із села Підгайці:
Особливим цього вечора був виступ глухих. Люди, які від народження ніколи не чули, чи втратили слух упродовж свого життя – «заспівали» мовою жестів. Присутні в залі могли чути й музику колядки «Добрий вечір тобі», було видно, що ритми рухів жестів лилися піснею та посил зі сцени був на стільки сильний, що, здавалося, було чути, як співають особливі волиняни. Після їхнього виступу присутні не приховували сліз розчулення.

Учасники колективу із Луцького товариства глухих:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Просто Показати IP 16 Січня 2016 22:48
Гарно, радісно і творчо! Дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus