USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Асоціальний прем'єр. Чому захиталося крісло під Гончаруком та чи піде він у відставку

3 Грудня 2019 11:56
Президент Володимир Зеленський в одному зі звернень до народу призначив уряду Олексія Гончарука випробувальний термін до кінця року.

До цього строку Кабмін підходить із низкою скандалів, що пов’язані безпосередньо з ним або окремими міністрами.

Не дивно, що в політичних колах і ЗМІ обговорюються потенційні кандидати на виліт і особиста доля молодого прем’єра.

Чи справді хитається під Гончаруком крісло, розбиралася «Страна».

Антинародний Кабмін

З одного боку Верховна Рада 4 жовтня схвалила програму діяльності уряду Гончарука, що дало Кабміну річний імунітет від відставки. Але з іншого – президент у відеозаписі з салону «Тесли» через місяць дав зрозуміти, що питання про профпридатність окремих членів уряду цілком може постати.

«Такого молодого уряду в нас ніколи не було. Зате у них немає досвіду корумпованості. І це плюс. Повне перезавантаження – теж великий плюс. Якщо вони не впораються – теж чекаємо до кінця року. Хто не зможе – будемо прощатися», – заявив Зеленський.

Список претензій, власне, до уряду вже досить великий. Головним чином – через продовження соціально-економічного курсу минулої влади.

«Кабміну Гончарука не можна пред’явити низькі пенсії і зарплати по країні. У цього уряду не було часу, щоб домогтися реального результату. Інша справа, що він впроваджує заздалегіть програшну економічну модель, яка погіршить становище в країні», – коментує економіст Олексій Кущ.

За його словами, характеристику цієї моделі дають три ідеї, що намагається втілити уряд.

По-перше, це створення ринку сільськогосподарської землі, що любіюється в тому числі й Кабміном, формі, яка може привести до концентрації земельних ділянок в руках найбільших гравців на аграрному ринку.

«Нам малюють чудовий ефект від цієї нібито реформи. При цьому в Мінекономіки навіть не приховують, що запуск обороту землі додасть в ріст ВВП 0,2% – 0,8% на рік або трохи більше 2% до 2024-го року. Не сильно схоже на чудодійний рецепт для одужання економіки », – наполягає експерт.

По-друге, насувається масовий розпродаж державних активів, за яким, на думку Олексія Куща, може ховатися бажання уряду зняти з себе соціальні зобов’язання про колективи цих держпідприємств.

По-третє, «тотальна десоціалізацію держави», як вважає експерт, буде набагато масштабнішою. «Від цієї влада чекали, що вона змінить базові акценти державної політики. Була надія, що вона поставить на перше місце просту людину. Але Кабмін Гончарука поставив туди зовнішнього кредитора, розмістивши туди й місцевих олігархів», – говорить Кущ.

Від такого уряду очікувано побачити Трудовий кодекс, який суттєво обмежує права найманих працівників.

Навіть проєкт бюджету на 2020 рік, прийнятий оперативно, важко записати в досягнення прем’єра. «Проєкт розроблявся ще до приходу Гончарука в уряд в.о. Міністра фінансів Оксаною Маркаровою і тією командою, що була в тодішньому Мінфіні. Заслуги Гончарука тут немає», – коментує економіст, народний депутат кількох скликань Олексій Плотніков.

Крім того, бюджет, витриманий з урахуванням рекомендацій МВФ, містить дуже незначне підвищення соціальних стандартів. І, судячи з опитувань, це аж ніяк не те, що очікують громадяни від нової влади.

Тарифний скандал

Але ще більше не виправдав очікування українців Кабмін Гончарука сподівання на зниження тарифів. Що обіцяв і президент Зеленський (навіть погрожує звільнити уряд, якщо той не продемонструє таке зниження).

Однак до недавнього часу питання про зниження тарифів взагалі не обговорювалося. Була забута й ще одна ідея Зеленського – скасувати плату за комунальні послуги для людей похилого віку, які старші 70 років.

Згадали про тарифи на Банковій лише тоді, коли соціологи показали, як до кінця листопада різко впав рейтинг глави держави.

Причому однією з головних причин невдоволення населення була тарифна тема.

Після цього, в суботу 30 листопада, оперативно було зібрано нараду у президента, де Зеленський зажадав знизити тарифи вже у грудні.

На нараді були присутні Гончарук, міністр енергетики Олексій Оржель, глава ОП Андрій Богдан і його заступниця Юлія Ковалів. Багато хто здивувався тому, що прем’єр публічно звертається до президента на «ти». А запропоновані ним рішення виглядали швидкими, з якими погоджувалися не всі присутні.

Ковалів вступила в суперечку з прем’єром, помітивши, що перерахунок тарифів у повноваженні Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, а, мовляв, глава Кабміну без розмови з регулятором пропонує президенту вносити законопроєкти, домагаючись зниження тарифів для населення, проте це може не працювати. Тим паче, що тарифи узгоджує і місцева влада.

«Прем’єр не може себе так вести відносно президента. І він пропонував речі, непрораховані за результатами. Мовляв, раптом це спрацює, але ж, може, й ні. Такий підхід взагалі характерний для всієї діяльності уряду», – дає оцінку економіст Олексій Плотніков.

При тому, що експерти говорять – при нинішніх низьких цінах на імпортний газ, а також з урахуванням низької вартості українського газу (який, в основному, і йде на потреби населення і теплокомуненерго) тарифи на комунальні послуги можна було б уже знизити. Якби уряд проявив волю.

«Відомо, що НАК» Нафтогаз «закачав у свої сховища великі обсяги відносно дешевого газу, і його вистачить на опалювальний сезон. Але ні в уряді, ні в інших відповідальних структурах не порушили питання про зменшення тарифів на тепло і гарячу воду. Хоча це був би чисто ринковий підхід. А так всі ще раз переконалися в антисоціальній політиці цього Кабміну», – вважає економіст Олексій Кущ.

Втім, в сильному зниженні тарифів не зацікавлений НАК «Нафтогаз» (який хоче продати газ, що він закачав, дорожче). Погано до цього ставляться й західні структури, до яких прислухається Гончарук.

Тому поки незрозуміло – наскільки він буде завзято виконувати доручення президента про зниження цін вже в грудні.

Не виключено, що спробує умовити Зеленського перенести це на наступний сезон. І, до речі, сьогодні в своєму зверненні президент якраз і акцентував увагу, що знайшли рішення, як знизити ціну на комунальні послуги вдвічі. Але через рік.

В цілому, у всій цій тарифній епопеї Гончарук виглядає найменш переконливо. У кулуарах політиків навіть ходить версія, що Офіс президента спеціально так змонтував відеозвіт про нараду, аби показати прем’єра максимально некомпетентним.

Що, в свою чергу, і породило нові чутки про те, що Банкова почала «артпідготовку» до відставки прем’єра.

Проте і сам прем’єр дає привід для таких розмов.

Все описане вище – це лише частина з багатьох «залетів» Гончарука. Чого вартий, наприклад, похід на концерт неонацистської групи «Сокира Перуна». Або ж виділення сотень мільйонів гривень на фонд дружини Петра Порошенка. А також постійні скандали навколо конкурсів на заняття керівних посад в держслужбі.

Також прем’єру ставлять у провину курс на догоду МВФ і співпраця з «соросятами» (представниками грантових структур, тісно працюють із Заходом).

Крім мого, у Гончарука затяжний апаратний конфлікт з Богданом.

Але чи вистачить у противників Гончарука сил його звалити?

За даними видання, у Зеленського дійсно обговорюють варіант відставки Гончарука – на тлі падіння рейтингу і зростання розчарування виборців, зробивши його «крайнім» за непопулярні кроки в соціально-економічній сфері.

Але є й труднощі.

По-перше, уряд Гончарука, після прийняття Радою його програми, отримав імунітет від відставки на рік. Тобто, до наступної осені Гончарук може піти у відставку тільки за власним бажанням, а не через вотум недовіри парламенту. А вмовити людини піти із займаної високої посади, як відомо, буває іноді дуже непросто.

По-друге, відставка Гончарука може бути вкрай неоднозначно сприйнята МВФ і західними партнерами. Тому на такий крок можна зважитися хіба що разом із зміною всієї економічної політики влади і відмовою від чіткого дотримання рекомендацій МВФ. Але поки немає сигналів, що президент готовий до цього.

По-третє, відкрите питання на кого міняти. «Тут важливо, щоб прем’єр не створив альтернативний центр впливу в країні, яким при Порошенку намагався стати Гройсман. Не згауючи вже про Яценюка. Президент не може допустити, щоб зацікавлені особи через його голову безпосередньо вирішували питання з прем’єром, а той придумував сам якісь свої схеми. Адже тоді це буде повний крах всієї системи влади », – сказало виданню джерело на Банковій.

По-четверте, залишається відкритим питання, коли міняти прем’єра. Зараз або ближче до місцевих виборів? Щоб новий «уряд мрії» ще не встиг до того часу інформаційно «згоріти».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Олесь Показати IP 3 Грудня 2019 12:24
Всі винні- тільки не я. Даже в Луцьк не приїхав, не почув проблеми людей а відоси ті набридли.
123 Показати IP 3 Грудня 2019 12:47
Зате він нічого не вкрав!
скептик Показати IP 3 Грудня 2019 12:49
Щоб буть музикою, потрібне тут уміння Та трохи тонших би ушей,— їм одмовляє Соловей,— Тож, як сідати — сварки марні, Бо з вас музики незугарні. /І.Крилов, "Квартет"/
Толерантний соросюк Показати IP 3 Грудня 2019 13:43
Тож модний пацик! Майже кандидат наук.
Правда Показати IP 3 Грудня 2019 18:21
У нас що,урядом керує премєр,оце так новина.Може ще в нас і парламентсько-президентська республіка...А може внас вже "цар"на небосхилі...
о! до Правда Показати IP 3 Грудня 2019 18:25
а то ні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus