USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Астрономи знайшли зірку, яка перетворюється на гігантський алмаз

16 Червня 2023 00:58
Астрономи виявили зірку, яка перебуває у процесі кристалізації в космічний алмаз гігантського розміру. Її назвали HD 190412 C, вона розташована за 104 світлові роки від Землі.

Про це пише Space.

Зірка є білим карликом, тобто HD 190412 C у стані, коли спалила більшу частину свого палива перед руйнуванням. Для зірок, ядра яких складаються переважно з металевого кисню та вуглецю, процес охолодження, що слідує за колапсом, зрештою призведе до кристалізації зірки в гігантський алмаз.

Однак цей процес займає один квадрильйон років. Квадрильйон – це тисяча трильйонів, а трильйон – це тисяча мільярдів. Зауважимо, що вік Всесвіту становить 13,6 мільярдів років.

Досліджуваний астрономами білий карлик має вік приблизно 4,2 мільярда років, а його температура – 6 300 ℃. Це означає, що процес перетворення на алмаз уже розпочався.

Довідка

Гравітаційний колапс зірки – це природний процес, який може призвести до появи чорної діри. Це неминучий етап в кінці життя великої зірки, коли всі джерела її енергії вичерпуються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus