USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Атовське житло» родинам загиблих волинян лише обіцяють

6 Січня 2015 12:12
На Волині депутати звернулися до перших осіб держави із тим, щоб вирішити квартирне питання для учасників АТО та родин загиблих військових. Таку інформацію оприлюднили на сайті Ковельської міської ради.

У повідомленні йдеться, що в Ковелі мешкає 6 сімей загиблих в АТО військовослужбовців. Однак, серед означеної категорії громадян є сім’ї, які забезпечені житлом відповідно до встановлених законодавством норм. Відповідно і підстави для взяття їх на квартирний облік, як потребуючих поліпшення житлових умов, відсутні.

Проте, як стверджують міські владці, родини сімей загиблих військовослужбовців звертаються до органів місцевої влади, аби вирішити їх житлові питання, посилаючись на розповсюджену в ЗМІ інформацію, що держава забезпечить житлом родини загиблих солдат.

На це представники влади апелюють до «букви» закону. А на папері реалії соціального захисту родин військовослужбовців дещо інші.

Офіційне тлумачення цієї ситуації подано нижче без змін.

Для того, аби вирішити проблему забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції, та не мають законних підстав для перебування на квартирному обліку, депутати міської ради звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України, голови Волинської обласної державної адміністрації (рішення міської ради №63/17 від 27.11.2014). У зверненні йдеться:

«На адресу виконавчого комітету Ковельської міської ради надходять звернення родин сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, по питанню забезпечення їх житлом. Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження від 13.08.2014 року за №729-р та постанову від 23.09.2014р. № 476 щодо виділення з резервного фонду держбюджету кошти на закупівлю житла для сімей загиблих в АТО військовослужбовців. З постанови КМУ вбачається, що за рахунок бюджетних коштів будуть забезпечуватися житлом ті сім’ї загиблих військовослужбовців, які перебувають на обліку громадян потребуючих поліпшення житлових умов.

Варто зазначити, що Волинській обласній державній адміністрації виділено на закупівлю житла 888,12 тис.грн. Проте місту Ковелю для придбання житла сім’ям загиблих військових з цієї суми не виділено жодної гривні.

Насьогодні в місті Ковелі мешкає 6 сімей загиблих в АТО військовослужбовців. Однак, серед означеної категорії громадян є сім’ї, які забезпечені житлом відповідно до встановлених законодавством норм. Відповідно і підстави для взяття їх на квартирний облік, як потребуючих поліпшення житлових умов, відсутні. Проте родини сімей загиблих військовослужбовців звертаються до органів місцевої влади, аби вирішити їх житлові питання, спираючись на розповсюджену в ЗМІ інформацію, що держава забезпечить житлом родини загиблих солдат.

Дії міської влади обмежені рамками закону: відповідно до статті 42 Житлового кодексу Української РСР жилі приміщення надаються тільки громадянам, які перебувають на квартирному обліку потребуючих поліпшення житлових умов та внесені до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов. Потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни, які забезпечені жилою площею нижче за рівень, встановлений відповідно до чинної на цей час постанови виконавчого комітету Волинської обласної ради народних депутатів та президії обласної ради профспілок від 10.01.1985 року № 6 - в Ковелі мінімальна норма жилої площі на кожного члена сім’ї 6 кв. м.

Згідно з результатами обстежень житлових умов сімей загиблих встановлено, що дві сім’ї (Абрамчук А.П., Шилік О.Г.) потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирному обліку. Аби підтримати родини ковельчан, які загинули під час військових дій на сході, міською владою Ковеля надано квартиру матері загиблого Олександра Абрамчука, яка перебувала на обліку та потребувала поліпшення житлових умов.

Однак серед означеної категорії громадян є сім’ї (Артемук В.М., Данилевич О.В.), які забезпечені житлом відповідно до встановлених законодавством норм. Відповідно і підстави для взяття їх на квартирний облік як потребуючих поліпшення житлових умов - відсутні. Сьогодні маємо на розгляді заяву Данилевич Ольги Василівни, дружини загиблого військовослужбовця, який брав участь в антитерористичній операції, про взяття на квартирний облік. Враховуючи вимоги Житлового кодексу Української РСР, підстави для взяття на квартирний облік сім’ї Данилевич О.В. - відсутні», - йдеться в офіційному повідомленні Ковельської міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus