USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Бачать, що сидить за кермом такого чуда – кланяються»: як на Волині жінки вміло кермують тракторами

28 Жовтня 2020 12:31
У Волинській області жінки вміло вправляються із тракторами, поки їхні чоловіки працюють за кордоном. Жительки села Мала Глуша Любешівського району навчилися давати лад і вдома, і в полі, йдеться в сюжеті ТСН.

Як пригадала пані Наталя, синього тракторця пів року тому їй придбав чоловік. «Я хотіла машину, а він купив мені трактор. Нащо мені трактор? Я б машиною сіла та поїхала б у село на дискотеку», – жартує жінка.

Замість дискотеки вона обробляє поле, поки її чоловік на заробітках. Раніше для цього впрягала коня Жору, тепер же дає йому перепочити. «Із трактором набагато легше, адже Жору треба покормити, він вибагливий», – каже пані Наталя.

У її сусідки Іванки водійського стажу більше – за кермо трактора вона сіла чотири роки тому, аби допомогти чоловіку. «Довелося сісти за трактор, аби возити зерно додому. Тож я сіла і поїхала», – пригадує Іванна.

Її чоловік Віталій, який кермує другим трактором, зізнається: як тільки його дружина теж стала трактористкою, робота в їхньому господарстві пришвидшилася.

Зараз Іванка вправляється на червону Т-25, але мріє пересісти на втричі більший синій МТЗ.

У 80-річної пані Марії пришвидшується пульс, а серце б’ється в рази швидше, щойно вона зачує гуркіт трактора. На залізних конях жінка від’їздила більше 20 років; кермувала і тракторами, і величезними комбайнами, чим дуже дивувала односельців. «Бачать, що баба сидить за кермом такого чуда – кланяються і шапки знімають», – ділиться пані Марія.

Загалом у Малій Глуші жінка за трактором – не дивина. Секретарка сільради Світлана Труш таких тут нарахувала понад десяток. «У нас дуже багато жінок їздить як на тракторах, так і на мотоциклах. Таке склалося життя, що чоловіки переважно на заробітках, тож жінкам доводиться самим справлятися», – говорить вона.

Той, хто не пересів на трактора, своєю чергою, вправляється з конями. «У мене кінь давно. Я ще й своїх зятів навчила», – розповідає Раїса Пархомович.

Хто як маневрує і якої швидкості за кермом трактора сягає, жінки, на відміну від чоловіків, між собою не обговорюють. У них – інші розмови. Зізнаються: з тракторів чим швидше хочуть пересісти на автомобілі, аби їздити не полями, а крамницями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus