USD 39.45 39.77
  • USD 39.45 39.77
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

«Батюшка не лицемірний. До нього хочеться йти». Перша в Луцьку церква вийшла з УПЦ разом зі священником

17 Жовтня 2023 18:07
Парафія Свято-Марії-Магдалинівського храму стала першою в Луцьку, де від московського патріархату відхрестилися і прихожани, і священник. Настоятель храму, протоієрей Олександр Колб – один із тих, хто в січні 2023 року першим підписався під листом із запитаннями до предстоятеля УПЦ, митрополита Онуфрія щодо повного розриву зв’язків із РПЦ та засудження її очільника Кіріла Гундяєва.

А наприкінці вересня цього року керівник Волинської єпархії УПЦ Нафанаїл заборонив настоятелю цього храму служити та причащатися, йдеться в сюжеті 12 каналу.

1 жовтня парафія Свято-Марії-Магдалинівського храму вирішила вийти з УПЦ.

«Дуже багато залежить від батюшки, від отця. Батюшка не лицемірний. До нього хочеться йти. А якщо він прийняв таке рішення – то Божий дар», – говорить прихожанка церкви Любов.

«Дуже багато від нас від’єдналося жінок. Але ми думаємо, що вони повернуться. Вони зрозуміють глибину цього процесу, – додає вірянка Наталія. – Ми ж нікуди не перейшли. Ми з’єдналися зі Вселенським патріархатом. Колись Кіріл відкинув нас від Вселенського патріархату, оголосив, що він найголовніший. Тепер ми знову зі Вселенським патріархатом, з Варфоломієм, з усіма світовими церквами».

Рішення вийти з УПЦ назрівало довго. Священник храму Олександр Колб мусив пройти тривалий і складний шлях. Він один із тих, хто в січні 2023 року першим підписався під листом із запитаннями до предстоятеля УПЦ, митрополита Онуфрія щодо повного розриву зв’язків із РПЦ та засудження Кіріла Гундяєва. Загалом це зробили 430 священників УПЦ. Серед них – понад пів сотні з Волині. Деякі з підписантів після цього заявляли про переслідування.

«Потрібно вміти сьогодні забувати, прощати, дивитися вперед. Якщо і був якийсь тиск, то він був давно. Його вже немає», – каже Олександр Колб.

Цей тиск став одним із поштовхів виходити з лона УПЦ. Укінці вересня протоієрей Олександр Колб співслужив на Божественній літургії з екзархом Вселенського патріархату. Це було перше співслужіння представників УПЦ та Константинопольського патріархату з осені 2018 року.
«Усі священники хотіли поїхати в Київ і разом послужити з екзархом Вселенського патріархату. Що це мало дати? Це мав бути поштовх знизу. Якщо наші ієрархи УПЦ, київські митрополити не йдуть на цей крок, то, значить, ми, священники, мали знизу зробити такий серйозний поштовх», – наголошує Олександр Колб.

Через кілька днів після цієї служби митрополит Волинській і Луцький Нафанаїл видав отцю Олександру Колбу тимчасову заборону, якою заборонив і священнослужіння, і право причащатися. Це, впевнений отець Олександр, тільки підтвердило залежність УПЦ від Москви.

Аби вирішити, як бути далі, у храмі зібрали парафіяльні збори. Порядок денний чіткий: лишатися з УПЦ чи об’єднуватися з Православною церквою України. Люди, хоч і неодноголосно, вирішили прощатися з московським патріархатом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Лучанин Показати IP 17 Жовтня 2023 18:45
А колись говорив, що розкольники....!!!! Продався за 40 срібних....
Здоровий глузд до Лучанин Показати IP 17 Жовтня 2023 22:19
Неправда. Він завжди був і є чесним перед людьми і ніколи не боявся говорити правду
Микола Показати IP 17 Жовтня 2023 20:48
Головне щоб мав норкову шубу,та білі рукавиці. Народ підтянеця .
Пупкін Показати IP 18 Жовтня 2023 01:18
Головне що має здоровий глузд, а не фанатіє від кіріла і не агітує за руській мір
Клава Показати IP 18 Жовтня 2023 04:45
якщо наші народні обранці ніяк не наважаться розірвати пуповину з московською церквою - призупинити її діяльність до закінчення війни, що послугувало б деяким стимулом до цього..
Анонім Показати IP 18 Жовтня 2023 09:10
ну але норкова шуба це щось. це царське вбрання ))) корони не вистачає
123 Показати IP 18 Жовтня 2023 10:15
УПЦ від ПЦУ відрізняється і тим, що в УПЦ прихожани - від російської - пріходіть (пріход тримається на прішедших), а в ПЦУ парафіяни, що з грецької мови перекладається, як церковна громада. Оцініть різницю, "приходити" чи бути членом громади
Лучанин до 123 Показати IP 18 Жовтня 2023 14:33
Це потужний філологічний аналіз, який свідчить про неабияку ерудицію автора коментаря...
666 Показати IP 18 Жовтня 2023 23:00
Де ж перша, Благовіщенська вже ніби переходила з попом, але чогось попросилися обратно.
Дикий Показати IP 19 Жовтня 2023 07:46
Клоуни в халатах яким по 40-45 років.
Брахман Показати IP 19 Жовтня 2023 08:27
21 сторіччя надворі)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus