USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Батьки за кордоном стикнулися з тим, що без щеплень дітей нікуди не приймають», – луцька лікарка нагадала про важливість вакцинації

2 Червня 2022 09:55
Профілактичні щеплення – це метод запобігти різним інфекціям: дифтерії, кашлюку, правцеві, поліомієліту, кору, багряниці, епідпаротиту та іншим. Ці хвороби призводять до летальних випадків або ж інвалідності. Тому батьки мають пам’ятати, що нехтувати щепленнями не варто.

Про це під час пресконференції з нагоди Міжнародного дня захисту дітей розповіла директорка КП «Луцька міська дитяча поліклініка» Оксана Лєщинська.

«Ми запрошуємо на профщеплення наших декларантів, які є в Луцьку і тих, хто тут тимчасово проживає. Внутрішньо переміщеним особам надається допомога в будь-якому кабінеті, де немає черги. Зараз ми розпочинаємо цілу кампанію щодо проведення профілактичних щеплень внутрішьо переміщених осіб і дітей, і дорослих», – розповіла вона.

Щодо внутрішньо переміщених осіб, то інформацію про попередні щеплення, огляди, діагнози, медики зможуть отримати через електронну систему, якщо все було коректно внесено. Загалом у дитячій поліклініці можна отримати усі щеплення, які передбачені національним календарем щеплень.
«У нас можна також зробити щеплення, які є необов’язковими в Україні, а рекомендовані. В деяких країнах вони обов’язкові. Це вітряна віспа, пневмококова, менінгококова інфекція та інші. У аптеках є ці вакцини. Також якщо батьки хочуть щепити дитину не тими вакцинами, які придбані за державні кошти, ми теж можемо щепити дітей. Дитина оглядається, виписується рецепт, мама чи тато з рецептом іде в аптеку. Обов’язкова наявність фіскального чека і протягом години дитина і вакцина мають потрапити до кабінету, щоб був збережений холодовий ланцюг. Вакцина доставляється в сумці-холодильнику, з охолоджуючим елементом. Якщо є черга – ми забираємо вакцину в наш холодильник, щоб цей ланцюг не був перерваний.

Вакциною, яка зберігалась вдома, в холодильнику, або принесена більше ніж через годину після купівлі, чи без чека – ми відмовляємось колоти. Бо ми несемо відповідальність, вакцинація має бути чітко за правилами і вакцина має правильно зберігатися. Вводити вакцину, яку транспортували з порушеннями ми не маємо права і відмовляємо батькам. У нас встановлені нові холодильники, вони сертифіковані. І ми відмовилися від використання градусників для контролю температурного режиму. У нас є спеціальні пристрої, які контролюють температурний режим в електронному вигляді і ми бачимо на комп’ютері чи немає збоїв», – пояснила директорка закладу.
Сьогодні чимало пацієнтів з України опинилися за кордоном. І батьки нарікають на те, що без щеплень дітей не допускають в дитячі колективи. У деяких країнах є навіть обов’язкове щеплення від COVID-19 з 6 років.

«Зараз, коли наші декларанти опинилися за кордоном, і хто не щеплений, мами мали з дітьми проблеми: їм не дозволяли відвідувати будь-які колективи у тому числі садочки і спортивні секції без щеплень. У деяких країнах дітей, яким більше 6 років, не допускали без вакцини від ковіду. Хоча в нас ця вакцина рекомендована з 12 років, там дітям відмовляли», – розповіла Оксана Лєщинська.
До слова, щеплення від COVID-19 дітей тут продовжують. У вівторок і четвер за опереднім записом дітей можна щепити.

«Навіть якщо є один бажаючий на вакцинацію, ми відкриваємо 6-дозну ампулу і робимо щеплення. Щеплення від COVID-19 проводяться вакциною Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Діти, які мали намір вступати на навчання за кордоном, всі робили це щеплення», – резюмувала вона.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus