USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Безпека України та війна з Росією: у Луцьку – євроатлантичний безпековий форум

13 Листопада 2017 15:00
Відкриття Молодіжного євроатлантичного безпекового форуму для студентів із Волинського, Львівського і Рівненського регіонів відбулося 13 листопада у стінах Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Організаторами форуму є Посольство Литви в Україні, яке наразі виконує функції контактного Посольства НАТО в Україні, та Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки.

Впродовж двох днів будуть обговорені питання сучасної ролі НАТО, безпекової політики України та відносин НАТО-Україна. Молодь візьме участь у симуляції роботи Північноатлантичної ради та Комісії Україна – НАТО, де студенти матимуть змогу ознайомитися з процесом прийняття рішень у НАТО.


На початку заходу посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс зауважив, що йому дуже приємно перебувати у Луцьку, адже це місто історично пов’язане з Литвою.


«Луцьк – це місто, де відбувся перший європейський саміт (З'їзд європейських монархів у Луцьку, - ВН). Сьогодні також стартує міні-саміт із євроатлантичної безпекиі. Я дуже вдячний університету, який нас прийняв та допоміг в організації, та спікерам, які сюди приїхали», - зазначив посол.

Виконувач обов’язків Луцького міського голови Григорій Пустовіт наголосив, що для Луцька велика честь та відповідальність приймати цей представницький форум.

«Безпека – проблема номер один для нашої країни сьогодні. Ми відчули, що варто державі почати нехтувати безпекою, як одразу виникають проблеми. Безпека – це не лише збройні сили, безпека – це вміння захистити свій інформаційний простір, вміння протистояти економічним загрозам та екологічним проблемам. Я хочу висловити слова вдячності Посольству Литви та керівництву СНУ за те, що такий форум проводиться для наших студентів, для яких важливе усвідомлення того, що від них залежить, якою буде Україна. НАТО – гарант безпеки для тих країн, які сьогодні є його членами. Стати членами НАТО – велика відповідальність, тому ми мусимо пройти певний шлях для цього, адже НАТО – це принципи, правила та закони», сказав в. о. міського голови.


Як розповів перший проректор Східноєвропейського національного університету Анатолій Цьось, дослідження та промоція НАТО – це процес, який відбувався, зокерема, у СНУ. З його слів, за результатами проектів із промоції НАТО, які відбувалися у СНУ, було здійснено велику освітню програму. Він висловив сподівання, що форум сприятиме активному розвитку освітніх програма та стане запорукою безпеки Україні.


Опісля привітальних слів учасники форуму перейшли до обговорення питаннявійни України з Росією.

Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас розповів, чого хоче російський президент Володимир Путін від конфлікту з Україною.

«Ми повинні зрозуміти, що робить президент Путін, що він хоче. Можливо, ми ніколи не дізнаємося цього. Я бачу, що конфлікт Росії та Заходу має глобальні риси, війна РФ з Україно – це прояв глобального конфлікту. Російський президент одержимий однією супер-ідеєю – повернути Росії глобальний вплив. Хоч Росія є глобальним гравцем, але не є супер-сильною. У них є ресурси і Росія використовує їх для того, щоб руйнувати світовий порядок, бо Путін вважає, що після Холодної війни (глобальна геополітична, економічна та ідеологічна конфронтація між Радянським Союзом та США, - ВН) ситуація є несправедливою, бо були два центра влади, які все вирішували у світі, - США та Радянський Союз. Тому зараз Путін хоче зруйнувати світовий порядок, який протягом 70 років гарантував стабільність та мир у Європі. Росія Путіна – це велика проблема», сказав Пятрас Вайтєкунас.


Також він поділився думкою, коли в Україні може настати мир: «Ніякий мир чи врегулювання конфлікту для Кремля нецікаве, хоча Росія може припинити конфлікт. На Донбасі не буде миру, допоки президент Путін цього не захоче, бо цим він ставить в тяжке положення Захід та Європу та не дозволяє Україні сконцентруватися на реформах. Втім, Україна робить певні зміни, хоч з неабиякими труднощами. Мир на Донбасі може бути, але лише на умовах Кремля. Головна умова Путіна – піти з Донбасу, оскільки Росія є стороною конфлікту, а для них це дуже болюче питання. Вони готові були б піти з Донбасу, фактично залишаючись там, - Кремль давав би гроші, зброю, бойовиків, але Путін хоче, щоб Росію не вважали стороною конфлікту.

Другою умовою є те, щоб всі забулися про Крим. Путін боїться успіху України, бо це для нього – кінець. Росіяни будуть думати: якщо ці «хохли успішні», а у нас тут безлад, то нам потрібно щось змінювати. Якщо Україна не досягне успіху і не вступить до Євросоюзу, то в майбутньому країна втомиться : у вас появиться лідер, який скаже, що Захід не хоче нас приймати, Росія - наш ворог і ми маємо піти своїм третім шляхом, але це буде початком кінця України», - резюмував литовський посол.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus