USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Бігав у європейських столицях й здолав марафон у 400 км. Історія 76-річного спортсмена із Луцька

11 Лютого 2023 14:13
«Хочеш бути сильним – бігай! Хочеш бути красивим – бігай! Хочеш бути розумним – бігай!» – такий девіз у 76-річного Ростислава Миколайовича Кравцова із Луцька. Чоловік усе життя займається спортом, а найбільше його захоплює біг. Він – багаторазовий учасник спортивних забігів, міжнародних марафонів та ультрамарафонів.

Ростислав Миколайович народився на Хмельниччині. Під час навчання в Рівному познайомився із майбутньою дружиною, родом із Волинської області. Відтак у 1970 році переїхав на Волинь. Тривалий час працював у сфері теплоенергетики на Луцькому підшипниковому заводі, який, як сам зазначає, «ріс на його очах».
Пан Ростислав розповідає, що після роботи разом з колегами долучався до будівництва луцького стадіону «Підшипник». Саме там кожного дня підтримує спортивну форму.

«Щодня розпочинаю бігати о п’ятій ранку. Після цього роблю гімнастику, відтискання від землі тощо. Загалом на ранкову зарядку витрачаю понад годину», – розповідає спортсмен-аматор.
Ростислав Кравцов не займався бігом професійно, тренувався у вільний від роботи час. Однак це не завадило йому здійснити чималу кількість забігів на різні дистанції в багатьох країнах Європи. Марафонська кар’єра бігуна розпочалася в 1988 році, коли він познайомився з головою луцького клубу любителів бігу «Лучеськ» Володимиром Теребусом. Перший 42-кілометровий марафон пан Ростислав подолав у 1989 році в місті Бресті, що в Білорусі, куди поїхав із членами клубу.
Після цього спортсмен брав участь у марафонах у різних містах Європи та колишнього Радянського Союзу. Серед них і латвійська Рига, і литовський Вільнюс, і узбекистанський Ташкент, і німецький Франкфурт-на-Майні, а також українські Львів, Севастополь і багато інших. Згодом він спробував себе на стокілометровій дистанції.

«Це було в Москві, – пригадує. – Я стартував о восьмій ранку і близько дев’яти годин біг. Для спортсменів була зроблена спеціальна траса, стояли пункти харчування, де також роздавали воду. Тоді вперше пробіг сотню. Після цього ще неодноразово бігав такі дистанції».
Одначе на цьому чоловік не зупинився і підкорив ультрамарафон, тобто дистанцію в понад 300 кілометрів. Із таких йому найбільше запам’ятався забіг в Алтайських горах. Там Ростислав Кравцов подолав близько 420 кілометрів, які стали для нього особистим рекордом. «Після кожного великого забігу залишається якась пам’ятна річ. Також з’являються нові друзі, знайомства», – зауважує він.
Чоловік також брав активну участь у спортивних дійствах у Луцьку. Це були куди менші дистанції (до 21 км), але не доводилося далеко їхати. Зараз пан Ростислав не бігає на великих марафонах, але долучається до різних забігів, коли такі організовують у місті.

Пригадує Ростислав Кравцов трагічний випадок, коли у Луцьку під час півмарафону внаслідок інфаркту помер молодий чоловік. «Біг – це серйозна справа. Це не так легко. Учасник може пробігти певну дистанцію, але не завжди добіжить до кінця. На кожну велику дистанцію потрібно особливо налаштовуватися», – акцентує спортсмен.
До такої підготовки, за його словами, належить планування графіка тренувань, правильне харчування та щоденні пробіжки. Негативно ставиться чоловік до вживання алкоголю, куріння. Обурюється, коли бачить молодь за такими заняттями.

«Я ніколи не палив і навіть не пам’ятаю, коли востаннє вживав алкогольні напої. Нікому не раджу робити такі речі. Своїм двом дітям та внукам також цього не дозволяв, – розповідає завзятий лучанин. – Мотивацію, щоб займатися бігом, знаходив у собі. Завжди намагався показувати приклад рідним. Але, на жаль, з усієї великої родини ніхто не бігає так, як я».
«Щоб жити – потрібно рухатися. Якщо не займатися фізичними вправами, то людина застигає. Я керуюся гаслом: «Рух – це життя». Не знаю, скільки ще мені Бог відвів на цьому світі, але завше кажу всім, що потрібно рухатися», – підсумував Ростислав Кравцов.

Дмитро КЛИМЧУК

Фото з особистого архіву Ростислава Кравцова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Віталій Показати IP 12 Лютого 2023 10:43
Повага такій людині! 420км, навіть не чув за такі дистанції! Чудеса поруч, не завжди їх треба шукати десь їх в когось далеко.
Alex Показати IP 13 Лютого 2023 10:07
Дуже давно працювали разом. Це, дійсно, людина з сталевим характером. Удачі Вам, Ростиславе Миколайовичу, і міцного здоров"я!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus