USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Білоруські силовики заявляють, що протести координують провокатори: опублікували відео

13 Серпня 2020 17:53
Слідчий комітет Білорусі намагається встановити осіб координаторів масових протестів в Мінську, які, за їх версією, спровокували насильство щодо співробітників органів внутрішніх справ.

Слідчий комітет опублікував відео мітингів в Мінську 9 серпня.

Епізод № 1

Кілька десятків правоохоронців в бронежилетах і шоломах намагаються вгамувати сотню агресивних молодих людей в спортивному одязі і захисних масках на обличчі. Один з учасників протесту кидає в сторону силовиків пляшку. Правоохоронець встигає ухилитися від об’єкта. Після цього натовп навколо порушника розступається, ймовірно чекаючи відповіді від поліції.
Епізод № 2

Люди шикуються в ланцюг, отримавши команду координаторів. У натовпі помітні фігури двох хлопців з рюкзаками за спиною. Вони жестами показують, що необхідно робити протестуючим. Деяких учасників протесту направляють, торкаючись до рук, показуючи, як правильно зробити зчеплення. Далі махами долонь звуть народ в центр протистоянь.
Загальний тон задають також кілька людей з натовпу – це явні лідери заворушень.
Разом з ними основна маса присутніх починає плескати в долоні, підстрибувати з витягнутою вгору рукою або якось провокувати поліцейських.
Епізод № 3

Тих, хто прийшов на мітинг випадково, видно відразу. Вони розформовані, тримаються віддалік і фіксують те, що відбувається, на камери. Серед мимовільних очевидців – люди різної статі і віку. Помітно, що це непідготовлені до протестних дій особи.

З появою координаторів в парку моментально збираються юрби. Це знову справа двох хлопців з ранцями за плечима, які формують натовп. При цьому візуально видно, що координатор часто залишається осторонь, намагаючись особливо не відсвічувати, щоб не попастися в руки поліцейським.
За даними Слідчого комітету Білорусі, координатори підбурювали учасників до насильства щодо співробітників органів внутрішніх справ, провокуючи таким чином прийняття силових заходів, а самі під час таких дій від місць зіткнень громадян з співробітниками ОМОН відходили.

Зазначимо, що силовики намагаються жорстко придушити акції протесту. Зокрема, проти мітингарів вже застосовували вогнепальну зброю. В одній з лікарень білоруського Гомеля після затримання помер 25-річний чоловік. Інколи агресія силовиків нічим не мотивована і спрямована на випадкових людей.

Мережу облетіло відео, де ОМОН побив хлопця і дівчину, які сиділи на лавці біля під'їзду. З криками "ось вам - зміни" і "вдома сидіти треба" їх побили дубинками.
Всього, за даними Tut.by, число затриманих в Білорусі з дня виборів, 9 серпня, вже склало більше 6700 чоловік. За останню добу в Білорусі затримали 700 учасників протесту, постраждали 103 правоохоронці, 28 госпіталізовані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Я Показати IP 13 Серпня 2020 18:03
звичайно координують.. як і в Києві в 2013-2014 координували..
свободунеспинити Показати IP 13 Серпня 2020 18:10
без лоха и жизнь плоха) столько ж уже революций цветных было и все равно народ ведется)
Поліщук Олександр Ми Показати IP 13 Серпня 2020 19:22
Народ Білорусії думає, що буде краще ніж як є при О.Г.Лукашенко. Це закономірність, коли люди очікують в майбутньому перспективу: хорошу роботу, достойні зарплати і пенсії. А насправді буде так як у нас в Україні. Роботяще населення та ті люди, які ще мають здоров"я, зразу почнуть за кордоном шукати кращої долі, для білорусів почнеться не рай, а бідність, стане ще гірше ніж було. Ось що чекає білорусів, ми вже так живемо сьомий рік, а саме головне, що світла в кінці тунелю не видно. Може від нас, ось таких народів цього і хочуть: США, Канада, Англія та ЄС, щоб Україна та Білорусія були рабами і стояли з простягнутою рукою та просили милостиню від МВФ.
анонім до Поліщук Олександр Ми Показати IP 14 Серпня 2020 10:12
якщо вдасця то так і буде .будуть сябри разом з нами на плантаціях "рідного" євросоюзу вкалювати..на пана . стільки мінусів люди як в тумані.
Народна прокуратура Показати IP 13 Серпня 2020 19:57
Як не дивно, але для нас краще, щоб Лукашенко втримався, бо серед суперників проєвропейського кандидата жодного, а пропутінських цілих два основних. Вся економіка Білорусі заточена на РФ-івського споживача і тримається за рахунок хитрожопості Бацьки у використанні російської сировини. Якщо навіть оберуть нове керівництво держави не проросійське, кацапи швиденько задушать економіку сябрів й останні, звиклі до тепличної державної підтримки, скинуть нову владу і на будь-яких умовах побіжать в обійми "старшого брата", а тоді ми справді побачимо російські танки на своїх північних кордонах.
почалася війна Показати IP 13 Серпня 2020 20:01
Росія ввела свої війська регулярні в Білорусь... годинки дві дивилася тому...по ФБ побачили... подивіться в ютуб- жериновський біля посольства Білорусь про Лукашенка... ми в шоці...
Скакунам Показати IP 13 Серпня 2020 20:08
Нехай скачуть .... Скакатимуть вони д....ю по полях Євросоюзу за копійки і житимуть в хостелах..... Шкода Білорусі- нормальна країна......
Початку війни Показати IP 13 Серпня 2020 20:51
Провокатори, не говоріть дурниць. Жирік притирок, його нічого слухати.
Анонім Показати IP 13 Серпня 2020 21:46
Не здивуюся, якщо і українські нацики там своє рильце в пушок забруднили......
До анонім Показати IP 13 Серпня 2020 23:24
А чому анонім, відкрий "личико, Гюльчатай"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus