USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Більшість обміняних повернуться вбивати»: репортаж з табору полонених

7 Жовтня 2022 10:24
В єдиному та найбільшому таборі України та Європи для російських та «ЛДНРівських» військовополонених показали, як живуть та чим займаються ті, хто прийшов вбивати українців.

ТСН.ua побував у цій установі. Її точне місце розташування, кількість полонених не розголошуються владою. Так рекомендували військові та українська розвідка.

Найперші полонені, які сюди потрапили декілька місяців тому, були впевнені, що їх очікує знущання, катування, деякі, навіть, вважали – їм відріжуть все, що відрізається.

«У них був страх. Коли їх привезли, надали можливість помитись, одягнутись, коли нагодували – страх розвіявся, але вони не могли спочатку звикнути до цього», – розповіли журналістам в установі. Як з’ясувалося, наймолодшому серед полонених – 19 років, найстаршому – 56.

Перші дні

Після того, як черговий солдат «другої армії» світу переступив поріг цього табору, він проходить низку обов’язкових процедур. Серед них: здача на зберігання особистих речей, форми, медогляд, отримання білизни та одягу. Після цього полонені відправляються на 14-денний карантин. Простіше кажучи, проходять адаптацію. Деяких навіть навчають правильно користуватись електрочайником та бойлером.
Після проходження карантину полонені направляються в інші житлові корпуси.
У кожного з них є ліжко, постільна білизна та невеличка тумбочка для особистих речей.
Деякі з полонених виявляють бажання читати – для цього в тюремній бібліотеці беруть книжки. Наприклад, біля ліжка одного з них ми побачили підручник з географії України, інший полонений, як виявилось, вивчає фізику.
"Багато з них просять дати підручники з англійської мови", – розповіли нам працівники табору.

Режим дня

Як і вимагає міжнародне законодавство, полонені в таборі мають право на сон протягом 8 годин. Будять їх о 6 ранку, дають час на ранкові процедури. Після сніданку полонені працюють. Далі за розкладом – обід. Після завершення робочого часу в них дозвілля. За бажанням та після узгодження вони можуть навіть грати в футбол на тюремному стадіоні. Після вечері також надається вільний час.
Як розповіли в цьому таборі, багато хто з полонених виявляє бажання дивитись теленовини. В момент приїзду журналіста достатньо велика група полонених вивчала слова відомих українських пісень, щоб потім співати їх.
Після вечірніх процедур, о 22:00, полонені мають право піти спати. На вихідних до них приїжджає священик, але в таборі не пригадують, щоб хтось з росіян прохав його вислухати сповідь.

Бігають в укриття від своїх загроз

У разі оголошення повітряної тривоги всі полонені, незалежно від часудоби, йдуть в укриття.

«В такі хвилини у них найбільше розчарування в «руском мірє», – коротко резюмує працівник табору.

Їдять борщ та м’ясо

Полонених годують тричі на добу.
«Наприклад, перші страви – це борщ або суп, другі – каші або картопля. Обов’язково – риба або м’ясо, салати, хліб», – розповіли в таборі.

Родичі «скидають» виклики

У полонених є право телефонувати рідним зі спеціального тюремного телефона. Але, як виявилось, буває і таке, коли російські мами або не беруть слухавку у разі дзвінка з українського номера, або роблять вигляд, що не чують.

«Був такий випадок, коли полонений зателефонував родичці, та вислухала і відповіла, що не чує, потім взагалі чомусь сказала: «Хелоу, хелоу» і на цьому все», – розповіла працівниця установи, яка організовує дзвінки для полонених окупантів.

Вже не всі моляться на Путіна

В установі визнають, що багато з полонених продовжують триматись своєї проросійської позиції.

Деякі з окупантів відверто не розуміють, чому їх тримають у полоні.

«Але є і такі, які кардинально змінили своє ставлення», – кажуть працівники установи. При цьому в таборі пригадують полоненого, який напередодні обміну дякував за ставлення до себе.

«Коли зрозумів, що буде обмін, то поскаржився журналісту, що його погано кормили, але стався курйоз – його не захотіли обмінювати, і йому довелось повернутись до нас. Тепер знову каже, що їжа хороша», – розповіли в установі.

Звідки приїхали вбивати

За словами керівництва табору, утримуються полонені майже зі всіх регіонів Росії.

«З Московської області, Пітера, з Сибіру. Є полонені, які були мобілізовані з окупованих територій», – кажуть пенітенціарії.

Готуються до свята

Як це не парадоксально звучить, але полонені росіяни виготовляють в установі те, що використовується в найкращі мирні часи. Наприклад, подарункові різдвяні пакети та опори для домашніх квітів. Коли журналіст ТСН.ua зайшов в робоче приміщення, багато полонених виробляли саме ці подарункові пакети з написом «Щасливого Різдва».
Чи буде таким Різдво-2023, зокрема, і через дії цих полонених, які прийшли в чужу країну вбивати мирних людей, поки питання, на жаль, риторичне.
Водночас, на думку пенітенціаріїв, які працюють з російськими полоненими, близько 60% останніх після обміну повернуться в лави загарбників. Або нинішня російська влада поверне їх примусово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2022 11:00
хтось сподівається на інше? орда лишається ордою завжди.
Всезнайко Показати IP 7 Жовтня 2022 11:12
То відрізати праву руку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus