USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Богдан Шиба – мер, якого освистали лучани

4 Листопада 2020 14:54
Яким мером був Богдан Шиба з 2006 року, лучанам добре відомо. І результат його «господарювання» вони змогли оцінити у 2010-му. Бо цифри говорять самі за себе. Тоді, коли він хотів повторно стати міським головою, за Шибу проголосувала лише невелика частина тієї кількості виборців, чию підтримку він здобув за чотири роки до того. А ще за кілька років його під крики «Ганьба» проводжали зі сцени Євромайдану.

Напередодні свята 8 Березня 2006 року на адресу тисяч лучанок надійшли вітальні листівки від імені кандидата на посаду Луцького міського голови Богдана Шиби. Вже пізніше він зізнався: використав для цього персональні дані виборців, які свого часу було надано уповноваженим особам Блоку «Наша Україна» в окружній виборчій комісії. За це він навіть поплатився: ТВК зняла його кандидатуру з реєстрації, проте через суд йому вдалося скасувати постанову.

До того про вихідця з Турійщини в Луцьку знали небагато. Свого часу він був головою Турійської РДА. Після звільнення з цієї посади проти Шиби було відкрито кілька кримінальних справ, зокрема щодо передання земельних ділянок в районі та сумнівних оборудок із коштами збанкрутілого банку «Україна», але про це мало говорили на загал. До моменту початку виборчої кампанії 2006 року Богдан Шиба працював заступником голови Волинської ОДА і якраз звідти вирішив стартанути в управління містом.

На вибори 2016 року було зареєстровано аж 14 кандидатів. Причому троє з них – вихідці з БЮТу: згаданий Богдан Шиба, Володимир Литвинюк (лікар обласної лікарні) та Олег Бойко (генеральний директор фірми «Антон»). Підтримку партії, до слова, на цих виборах мав Володимир Литвинюк. Однопартієць Богдана Шиби не раз наголошував на тому, що той порушує закон під час ведення агітації.

Згідно з чинним на той час виборчим законодавством, вибори міських голів відбувалися в один тур. Якби ж у 2006 році діяли нинішні закони – не факт, що Богдан Шиба виграв би. Адже переміг він тоді із зовсім мізерною перевагою: різниця між його результатом та результатом голосування за чинного на той момент мера міста Антона Кривицького склала всього лише близько 750 голосів. Розрив між кандидатами був меншим за один відсоток: за Богдана Шибу проголосували 28,5% виборців (близько 31 тисячі осіб), а за Антона Кривицького – 27,8% (біля 30,5 тисячі виборців).

Після скарг до ТВК Антон Кривицький таки визнав свою поразку і побажав Богданові Шибі «продовжити всі найкращі починання в місті». Але ні продовжити почате, ні створити щось нове тому не вдалося. Рейтинг Богдана Шиби почав стрімко падати ще того ж року, як він посів мерське крісло. То він з невідомою пасажиркою втрапив у аварію, де загинуло четверо молодих людей. То однопартійці з БЮТу його критикували. А потім депутати міськради взагалі почали кампанію зі збору підписів за відставку Богдана Шиби.

Натомість його опоненти на виборах через чотири роки вважали його роботу незадовільною. Так, директор Волинського обласного управління у справах захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков у 2009 році заявляв: «Обов’язково буду балотуватися на посаду міського голови. Тому що я лучанин і не можу дивитися, як варяги приїжджають в Луцьк і створюють безлад. Після Антона Федоровича Луцьк мав 9 мільйонів гривень зовнішнього боргу. Тепер, я думаю, близько 200 мільйонів».

Генеральний директор ВОДП ДАК «Хліб України» Володимир Жгутов зазначав: «Не такого вибору лучан, який було зроблено у 2006 році, очікував... А можна ж було щось зробити для міста». Попередник Богдана Шиби Антон Кривицький, коментуючи діяльність свого наступника, зауважив, що однозначно команда очільників міста має бути сильніша, ніж та, яка є зараз.

Уже в 2010 році Богдан Шиба отримав нищівну поразку на виборах міського голови. Здобувши всього лише 10,2% голосів, ексочільник міста навіть не мав би шансів на участь у другому турі, якби зміни до виборчого законодавства діяли в 2010 році.

Тоді у жовтні на виборах переміг Микола Романюк: за нього проголосувало 32,8% виборців (78 тисяч 715 лучан). На другому місці опинився Анатолій Грицюк з результатом 22,4% (17 тисяч 641 виборець). Богдан Шиба був лише третім, за нього проголосували всього 8 тисяч лучан.

Не забули його господарювання в місті й через чотири роки після завершення каденції на посаді мера. 26 січня 2014 року на Театральному майдані в Луцьку відбулося Народне віче, під час якого лучанам представили склад виконкому Волинської обласної Народної ради.

Та не всі запропоновані кандидати припали до душі містянам: коли нардеп Євген Мельник зачитав, що заступником голови виконкому хочуть призначити Богдана Шибу, з юрби почали лунати крики «Ганьба!», «Фууу!», «Ні!». Колишнього міського голову привселюдно освистали, висловивши недовіру.
І ось через шість років після тих подій людина, яка запам’яталася лучанам як недолугий господар, прагне знову стати міським головою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дістало Показати IP 4 Листопада 2020 22:36
Коли вже пика Шиби щезне. Гидота:(
Катя Показати IP 5 Листопада 2020 01:26
Я не можу зрозуміти, чому є такі, що за нього голосуватимуть, вони, видно, сліпі і тупі, або такі самі. як він, людина без моралі і совісті лізе в мери, жах!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus