USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Брат кинув напризволяще сестру із психічними розладами: лучанка змушена жебрати і жити у під’їзді

16 Серпня 2020 13:20
У Луцьку жінка з психічними розладами вже тривалий час живе під дверима батьківської квартири.

Вранці вона виходить на вулицю, стоїть біля магазинів. Небайдужі люди купують їй їжу, дають одяг. Але ні помитися, ні переночувати в людських умовах вона не може. Брат-далекобійник у рейсі, а ключів від квартири, схоже, їй або не залишив, або ж бідолашна жінка їх загубила.

До журналістів телеканалу «Аверс» зателефонували небайдужі громадяни з проханням надати розголосу цій ситуації, щоб на неї звернули увагу відповідні служби.

Знедолену жінку звати Світлана Цвяткова, на вигляд їй років 50. Цю жіночку в районі вулиці Рівненської, напевне, знають усі тутешні. Вона ходить і розмовляє з невидимими співрозмовниками. Те, що у Світлани проблеми з психікою, видно одразу. Але так вийшло, що її в такому стані найближчий родич кинув напризволяще. За словами сусідів, рідний брат Світлани – далекобійник, його вдома вже давно не бачили.
«Людину шкода. Як це – жити на вулиці?» – не знають чим зарадити місцеві мешканці.

Як розповідають сусідки, в минулому Світлана Цвяткова була грамотною жінкою. Навіть нібито має вищу освіту. Її матір – учителька. А сама вона була заміжня, жила у Болгарії, де у неї є двоє синів. Але, як кажуть люди, років десять тому вона повернулася з-за кордону в нестабільному психічному стані та без документів.

Раніше жінка проживала у батьківській квартирі. Але вже близько року вона ночує в під’їзді. Схоже, брат забрав ключі і не пускає сестру до квартири. Їм він розповідав, що родичка нібито хотіла його отруїти.

І сусіди, і просто небайдужі люди підгодовують жінку. Але є й такі, які проганяють бідолашну. А буває й гірше. Ось уже кілька днів Світлана ходить із синцем під оком. Схоже, жінку десь побили.

Зрештою очевидно, що жінці негайно потрібна допомога і госпіталізація. Між тим у соціальній службі повідомляють: про жінку їм відомо, вона навіть ходить до територіального центру соціального обслуговування на обід.

Заступниця терцентру Лариса Колядко розповідає: спілкувалися із братом цієї жінки, він запевняє, що не виганяв її на вулицю.

Аби прилаштувати жінку на лікування без родичів, потрібно хоча б звернення від сусідів. І це лише в тому випадку, якщо жінка буде становити загрозу для оточуючих, або ж для себе самої.

У Світлани Цвяткової немає документів, тому вона навіть не може отримувати соціальну допомогу. У соціальному центрі ніби й готові допомогти з документами, але для цього Світлану потрібно госпіталізувати.

Зрештою у центрі повідомили, що уже зв’язалися з її братом й спробують залагодити ситуацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
За Показати IP 16 Серпня 2020 13:46
кордоном втручаються держава і допомагає в утриманні і догляді людей, які не здатні через хвороби подбати про себе самі, таким чином щоб і сім"я не страждала. В нас же дебільна мораль вимагає цілковитого самозоречення, бо з таким чи іншими важкими випадками для сім'і не життя а пекло, яке закінчується лише з смертю. Так що може досить кидатися гнівними осудами і моральними закликами, а вчитись і переймати досвід в цивілізованих країн, а то якогось куя людина все життя платить купу виплат державі,але в разі біди все лягає виключно на плечі родичів.
совок Показати IP 16 Серпня 2020 14:56
ничего, скоро совсем закроют проклятые совковые психушки и заживем с больными, оглядываясь... не спалили ли чего или не убили ли...Олыку давно хотят закрыть. Уже ЛТП совковые позакрывали - алкаши ушли в бомжи и повымирали...теперь очередь за больными...гуманизм наше все...больной теперь может быть у богатых - бедные на улицу и в могилу
Анонім Показати IP 16 Серпня 2020 15:36
Найбільше вражає байдужість родичів таких людей. Особливо тих, хто виховувався ще в совковому суспільстві. Для них це позор, вони бридяться і намагаються віддалитись подалі, аби оточуючі не знали, що у них в родині є психічно-хворі. Сусіди та Аверс, молодці, після вашого сюжету брат цієї жінки буде знати, що справжній сором - це невиконання моральних обов'язків перед найближчими людьми.
Анонім до Анонім Показати IP 16 Серпня 2020 17:41
Слухайте, ви, моралізатор. Перш ніж осуджувати спробуйте пожити порядз людиною, що має хворобу Альцгеймера чи просто деменцію. Коли екругом винен, бо отпакі як ви уявлення не мають, а тільки засуджують. Коли життя всієї сім"ї перетворюється в пекло. Ні поспати, ні поїсти та ще й дивитися як дорога тобі людина перетворюється в живе ніщо
Анонім до Анонім Показати IP 17 Серпня 2020 07:28
Пожила. З двома. Яка це "дорога людина", якщо її виставили на вулицю і навіть елементарно не допомогли з документами? Починайте з себе, а тоді уже державні програми і гарантії обговорюйте!
Сус до Анонім Показати IP 17 Серпня 2020 12:51
Її діти і чоловік лишилися в Болгарії. Поки жила вона там то отримувала потрібне лікування і була біль менш в адекваті, лиш інколи заносило, потім якимось дивом їй вдалося перетнути кордон без документів і тут сталося вже так як є. Я написала її чоловіку на емейл, але він на них не відповідає
Анонім до Сус Показати IP 17 Серпня 2020 13:51
Вона має громадянство Болгарії? Якщо так, то варто звернутись в посольство.
Анонім Показати IP 16 Серпня 2020 16:55
"За кордоном втручається держава і допомагає в утриманні і догляді людей, які не здатні через хвороби подбати про себе самі". Статистика виїзду українців в Італію, Німеччину, Польщу для догляду за іноземцями похилого віку та хворими свідчить про інше. Якби більшість громадян прочитали українське та європейське законодавство у сфері соціального захисту, то б суттєвої різниці не знайшли. Тільки реалізовувати усе прописане в законах не дозволяє совковий менталітет і розруха у головах.
Та до Анонім Показати IP 16 Серпня 2020 21:08
Невже? В Німеччині якраз є державна програма за якою вивчають дохід сім'і і якщо він не достатній, то держава допомагає оплачувати доглядальницю чи утримання в закладі.В Італіі ті що масово оплачують наших доглядальниць спокійно можуть собі це дозволити бо в них система працює так що нормальний рівень життя а не виживання на копійки, і люди попри лежачого чи неадекватного хворого в сім'і продовжують жити нормальним життям, а не катуються всі і втихаря чекають поки помре. Брату цієї жінки треба кинути роботу , відмовитись від своіх потреб і бажаннь і цілодобово іі глядіти ? так не кожен витримає таке життя, бо це вже не життя, і не фіг тут фиркати про мораль і читати проповіді про "нести хрест", бо життя в кожного одне. І крім всього іншого ще й жити на щось треба. В нас держава платить багато опікунам хворих, а пенсію самим хворим? Елементарно прожити вистачить?
Арбайтен до Та Показати IP 17 Серпня 2020 08:21
В Німеччині держава допомагає з правом зворотньої вимоги. При призначенні соціальної допомоги, вона має право вимагати її назад. Витрати на лікування, догляд, поховання тощо, лягають перш за все на плечі спадкоємців, так як в країні діє принцип правонаступництва. Неважливо навіть, чи ви взагалі знайомі зі своїм родичем. Підставою для звільнення від цього обов'язку може бути лише рішення суду щодо факту насилля до спадкоємців з боку цього родича. Німецька влада аргументує це тим, що проблеми сім'ї є проблемами сім'ї, а не держави. Просто законів і правил усі дотримуються, тому то і порядок є.
ігор луцький Показати IP 16 Серпня 2020 18:02
А прораховані всі ризики,якщо таку людин в квартирі залишити саму(замикання електроприладів,підтоплення сусідів,витік природнього газу)?
Погляд зі сторони Показати IP 17 Серпня 2020 12:18
Брату кинути роботу і сидіти з сестрою? Нехай двоє загнуться? Бо невідомо, чи можна її залишити одну. У нас всі такі високо моральні, як когось обхаяти. Людина з проблемами тягне до дна цілі сім'ї, і не одну. Наприклад. Уявіть, у вас чоловік, діти і тут такий родич. І дітей вдома самих не залишиш з людиною з психічними розладами, і чоловік може не витримати. І тоді теж у дно. А де діти цієї жінки? Якщо їй 50, то вони дорослі і змушені доглядати маму. У цих випадках потрібно поміщали людей в спеціалізовані заклади і лікувати.
Арбайтен до Погляд зі сторони Показати IP 17 Серпня 2020 13:53
Ні, просто надати доступ до квартири, успадкованої ним і сесирою в рівних частках від батьків.
Лучанин до Арбайтен Показати IP 18 Серпня 2020 09:47
Якщо людина неадекватна, то її саму в квартирі не можна лишати інакше вона півбудинку можне знести, наприклад, від необреженого поводження з газом. Таку людину потрібно поміщати у спеціалізовані заклади, хоча подейкують, що їх планують закривати.
Арбайтен до Лучанин Показати IP 18 Серпня 2020 16:58
Якби її лікували належним чином, вона б цільком могла бути соціалізованою і проживати у квартирі одна.
Qwerty Показати IP 18 Серпня 2020 17:24
Не в образу нікому. Та як видно з сюжету жінка !10! років немає документів. Тобто родичі навіть і не намагалися зробити хоч що небуть аби її прилаштувати у спецзаклад! Мене вбиває оце "а поживіть ви", "а ви не знаєте яке це пекло для родичів". Як це так може бути абсолютний нуль, та навіть мінус реакції коли близька тобі людина хворою живе на вулиці? Саме сумне в цій історії те що брат цієї жінки такий не один.Медики кажуть, що схильність до шизофренії передається генетично, а основна її ознака - викривлення емоцій та відсутність співчуття. Так що поки ви сильні і здорові - розвивайте в собі цю якість "СПІВЧУТТЯ", бо вона може остаточно згаснути і тоді "пеклом для родичів" можете стати ви...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus