USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Буде повна катастрофа в містобудуванні: Луцькрада звернулася до Кабміну щодо реформи ДАБІ

29 Травня 2020 21:12
Луцька міська рада занепокоєна у зв’язку із ситуацією, що виникла навколо реорганізації Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створенням нових органів. Тому сьогодні на позачерговій сесії було прийняте звернення до Кабміну, щоб не допустити катастрофи в містобудуванні та дозволити органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за будівництвом на усіх стадіях.

Про це йшлося 29 травня під час засідання позачергової 80-ї сесії Луцької міської ради.

Нагадаємо, 27 травня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Деякі питання функціонування органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду», яка дозволяє Державній інспекції містобудування України (ДІМ) розпочати виконувати свої функції та повноваження.

На розгляд депутатів Луцькради винесли питання про звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної ради та Офісу Президента України щодо процесу реформування ДАБІ.

Як зазначив радник міського голови, депутат Ігор Поліщук, звернення дуже необхідне.

«Хотілося, щоб в Кабінеті Міністрів нас почули. Також з цього питання ми працюватимемо з депутатами Верховної Ради від нашого міста. Як ви знаєте, нещодавно прем'єр-міністр заявив, що на початку будівництва та під час будівництва контроль за ним не є необхідним, натомість контроль необхідний лише на етапі введення того чи іншого об’єкта в експлуатацію. Це буде повна катастрофа в містобудуванні, тому що навіть при нинішніх умовах є варіанти, якими недобросовісні забудовники обходять вимоги ДБН, здають своюї багатоповерхівки в експлуатацію, їдучи ви Київ та вирішуючи там всі питання. Ви всі розумієте, як їх вирішують», – каже Ігор Поліщук.

Він звернув увагу на недостатню кількість паркомісць, коли забудовники здають свої багатоповехівки.

«На вулиці Львівській побудували багатоповерховий будинок, біля якого лише дев’ять паркомісць, а на першому поверсі знаходиться комерційний магазин. Де людям паркувати автомобілі? Потім лучани приходять до нас і кажуть, як ми прйимали цей будинок в експлуатацію. Ми його не приймали в експлуатацію, це все робилося в обхід міської ради. В нас навіть забудовники, які будують більш-менш порядно, все одно не передбачають достатньої кількості паркомісць. Це є одна з найбільш гострих проблем. Навіть в новобудовах є така проблема. Сьогодні ситуація в місті така, що жодна новобудова не здатна забезпечити достатню кількість паркомісць, тому необхідно будувати підземні паркінги», – зазначив радник міського голови.

З його слів, наразі напрацьовується низка рішень на червневу сесію, якими буде визначено норматив паркомісць, тому що на ДБН в цьому питанні сподіватися не варто.

«Якщо забудовники не будуть дотримуватися визначених нормативів, якщо вони робитимуть меншу кількість паркомісць, ніж потрібно будинку, ми не будемо йти їм назустріч в питаннях зміни цільового призначення земельних ділянок, затвердження генерального плану тощо», – наголосив Ігор Поліщук.

Також посадовець не оминув питання фасадів будинків: «В нас є будинки з жахливими фасадами, які не вписуються в навколишній архітектурний ансамбль, а кольори просто недоречні. Чому в інших містах можуть будувати нормально, а в нас іноді будують з фасадами в стилі 70-х років минулого століття і то не найкращих зразків».

«Якщо залишиться такий стан справ, як говорить Шмигаль, то українські міста чекають катастрофічні наслідки, адже ніхто не буде отримувати дозвіл на початку будівництва, а будуватимуть, як захочуть. Ніхто не контролюватиме його якість, безпечність, вплив на сусідні будинки, ситуацію в місті. Ми бачимо, що в нас є перевантажені дороги, недостатньо садочків. Хто буде зважати на всі ці фактори. Сьогодні будують будинки в зонах, де вже не можна проїхати, а коли вони здадуться, то буде транспортний колапс. Мережі – це взагалі окрема історія, адже вони будувалися ще в СРСР І не були розраховані на таку велику кількість квартир», – зауважив Ігор Поліщук та наголосив, що ці питання має вирішувати орган місцевого самоврядування.

Зокрема, у зверненні Луцькрада пропонує запровадити обов’язкове проходження контролю усіх будівельних об’єктів на основних стадіях будівництва: нульовий цикл, несучі конструкції, внутрішні інженерні мережі. Даний поетапний контроль забезпечить виконання замовниками виконання будівельних робіт відповідно до проектної документації та захистить від можливого виявлення відхилень на етапі прийняття в експлуатацію. Інформація про проходження поетапного контролю об’єкта будівництва інспектором державного архітектурно-будівельного контролю повинна бути у відкритому доступі і може відображатись на спеціальному стенді, біля паспорту будівництва. Впровадження даного контролю забезпечить якісний контроль, доступність, міцність, стійкість та довговічність об’єкта будівництва.

Окрім того, просять продовжити процес децентралізації та надати повноваження органам місцевого самоврядування для здійснення державного архітектурно-будівельного контролю для об’єктів всіх класів наслідків (СС1, СС2 та СС3) у порядку, який запропоновано вище.

Як ідеться у зверненні, відповідно до чинних вимог законодавства відділ державного архітектурно-будівельного контролю органів місцевого самоврядування наразі не має можливості для виконання функцій покладених на нього державою та не вповноважений для проведення планових та позапланових перевірок. Дана ситуація негативно впливає на будівництво на місцевому рівні та ускладнює процес контролю за ним.

Враховуючи вищезазначене, депутати попросили внести зміни до постанови КМУ та надати органам місцевого самоврядування можливість здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль, а також посприяти прискоренню функціонування Державної інспекції з містобудування України.

Окрім того, депутати просили зробити можливість проведення перевірки та складання відповідних документів про вчинення правопорушення за відсутності суб’єкта містобудування, адже інколи суб’єкти містобудування ігнорують повідомлення органів державного архітектурно-будівельного контролю про проведення перевірок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
На жаль Показати IP 29 Травня 2020 23:26
це реформи. Всі ж цього "спрощення" так хотіли. Всі хотіли демократичних підходів в питаннях забудови. То чому ж тепер такі претензії? Що робить ваша архітектурна служба, ваша інспекція ДАБІ, якщо не можуть впливати на елементарне питання влаштування необхідної кількості паркувальних місць, що визначені державними будівельними нормами? Чому міська рада затверджує недолугі детальні плани, згідно яких проводиться саме така забудова? То хто винен? Кабінет Міністрів?
Руслан Показати IP 30 Травня 2020 11:19
Здивований занепокоєнням чиновників міськради з приводу реформи ДАБІ.Запропонований міськрадою контроль на всіх етапах будівництва об'єкта, тільки ускладнить темпи будівництва. Ніяк чиновники не можуть позбутися функцій контролю, ще й пропонують ввести його на об'єкти класу СС-1. Я, інженер-будівельник з більш як 35 річним стажем, вважаю ДАБІ надлишковим органом в будівельній галузі. В діяльності цієї структури немає нічого "державного", а тим більше "архітектурного". За свій багаторічний досвід ДАБІ не зробила й кроку для полегшення будівництва, тільки гальмувала хід будівництва. Доводилось по декілька разів подавати Повідомлення про початок виконання підготовчих робіт (всього півтори сторінки тексту), не кажучи вже про реєстрацію Дозволу на будівельні роботи і т. ін. Я вважав Поліщука І.І. прогресивним молодим керівником. Тому мені дивно, чому він не хоче ніяк вийти з кола бюрократичних форм нагляду за будівництвом, пропонуючи більш масштабний контроль.
Не жаль ! Показати IP 30 Травня 2020 13:17
Органи ДАБІ себе повністю скомпроментували ! І міські служби - тим більше, бо стали такими собі мальчіками по визову ! Там наверху затвердили калькуляцію хабара і спустили вниз для керівництва в роботі. А внизу - мало того, шо почали перевищувати свої повноваження і не маючи профільної архітектурної освіти для створення видимості роботи замість виконання дійсно фукцій будівельної поліції , як то у країнах Європи - почали перевіряти роботу архітектурних органів і для видимості роботи бігати, як собака за своїм хвостом .То все одно, шо доручити проктологу перевіряти роботу гінеколога ! І в результаті навіть нема про що звітувати на сесії міськради . А враховуючи, шо будівельна галузь є однією із найбільш корумпованих - прийнято правильне рішення - розігнати. Результат не контролем досягається, а самосвідомістю, професіоналізмом, порядністю учасників будівельного процесу, чітким дотриманням вимог законів, яких в Україні достатньо. Просто недостатньо законопослушних і достатньо продажних !
Юрій Показати IP 30 Травня 2020 20:51
По - перше, вона не виконує своїх обов'язків як каже радник, депутат і т.д.,міського голови, оскільки парко-місць не вистачає. Тому розберіться там у себе з міським архітектором, що дозволяєте! По - друге, державний контроль це повноваження держави, здійснювати контроль, нагляд за такими безвідповідальними архітекторами які перетворюють міста в села, що немає де припаркуватися , що немає дитячих майданчиків, що немає зелених зон і т.д. Звісно, таким головам і депутатам оцінку мають дати виборці на виборах, державний контроль покарати по всі строгості закону! Люди не повинні страдати, через таких продажних і захланних керівників міста!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus