USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Як вплинула незавершена реформа ДАБІ на громади і забудовників Волині

12 Березня 2021 16:51
Через розпочату реформу Держархбудінспекції у багатьох місцевих радах є чимало проблем як з отриманням дозвільних документів, так із контролем за незаконним будівництвом. Невдоволені ситуацією і забудовники. Крім того, ситуацію навколо ДАБІ вже розглядає тимчасова слідча комісія в парламенті.

Про це йшлося під час розширеного виїзного засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України, яке відбувалося 11 березня на Волині.

Зокрема, учасникам представили концепцію реформування ДАБІ, де важливе місце відводиться і органами місцевого самоврядування.

Читати ще: Замість ДАБІ – ДІАМ. Як в Україні будуть ліквідовувати Держархбудінспекцію

Володимир-Волинський міський голова Ігор Пальонка пояснює: потребу цієї реформи відчувають не лише у столиці чи обласних центрах, а й в менших громадах.

«Ми постійно стикаємось з отриманням дозвільних документів на капітальні ремонти, реконструкцію, будівництво. Досі була стіна між ДАБІ й органами місцевого самоврядування. А сьогодні децентралізація завершилася, є повноваження на місцях. Тож коли буде спрощення видачі дозвільної документації, то ми всі будемо задоволені. Бо зараз по 3-6 місяців чекаємо на дозволи і чому так пояснити нашим мешканцям складно», – зазначив він.
Інший аспект проблеми – вимога атестації працівників відділів чи управлінь архбудконтролю, які створені в громадах, додає його колега, Нововолинський міський голова Борис Карпус.

«У нас є четверо працівників, які без функцій майже рік. І ми мусимо вигадувати схему контролю за незаконним будівництвом. Це викривлена робота. А все тому, що не створений дистанційний орган, який міг би атестувати працівників», – пояснив мер Нововолинська.

У відповідь на ці питання перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський, переконував: найближчим часом питання атестації працівників органів місцевого самоврядування вирішать, а новоствореним громадам нададуть повноваження в рамках децентралізації. Також є питання щодо тих громад, які утворилися після приєднання до міста: поки що повноваження органів архбудконтролю в таких радах не поширюються на територію сіл і це теж треба вирішувати.

Крім того чимало забудовників скаржилися, що торік у багатьох з них ліцензії закінчилися, а через процес реформування ДАБІ ліцензування було заблоковане тож забудовники не могли працювати. Представник Мінрегіону зазначив: у таких випадках планують, що ліцензії будуть пролонгувати автоматично. А потім взагалі планують обговорити доцільність ліцензування.

«Бо є ліцензіати, які після отримання ліцензій вже не мають техніки і працівників. Тож планується це замінити на повну персональну відповідальність тих, хто видав містобудівні умови, проектантів, експертів, виконробів. Кожен матиме свою зону відповідальності», – пояснив посадовець.

Читати ще: Мінрегіон хоче ввести персональну відповідальність у будівельній діяльності

Під час заходу були й присутні народні депутати – Вячеслав Рубльов, Валерій Стернійчук, Олександр Аліксійчук. Вони повідомили: в профільному комітеті парламенту вже чекають на проект закону щодо реформи ДАБІ. Як зауважив Вячеслав Рубльов, усі зацікавлені в тому, щоб процес реформування завершився якнайшвидше і забудовники й органи місцевого самоврядування змогли б нормально працювати.
«Основна перешкода, щоб забудовники ефективно працювали – це ДАБІ. І сьогодні на утвореній тимчасовій слідчій комісії ставляться доволі жорсткі питання. Бо кошти, які ми намагаємось скерувати з держбюджету на місця, не можуть ефективно використовувати, оскільки дозвільна система блокує ці речі. З цим блокуванням і будемо розбиратися. Я не знаю, як ми запускатимемо автоматизовану реєстрацію і інші нові речі, коли там сидять ті ж люди, які саме перешкоджають забудовникам. Тому ми зацікавлені в тому, щоб цей законопроект пройшов слухання в комітеті і був направлений в сесійну залу. Бо будівельна галузь це і податки, і робочі місця, а відповідно, і розвиток територій», – пояснив нардеп.

Представником КБУ у Волинській області є луцький забудовник, депутат Луцької міськради Андрій Разумовський. Він переконує: бачить свою роботу у КБУ в тому, аби об’єднати будівельників регіону, спільно домагатися подолання перепон у їхній роботі і реагувати на труднощі в галузі, як це зокрема й відбувається навколо ситуації з ДАБІ.
Його колега – забудовник Ігор Чорнуха також додає: усі будівельники з нетерпінням чекають завершення реформи ДАБІ, бо якраз забудовники сьогодні чи не найбільше потерпають від невизначеності, яка виникла в сфері архбудконтролю і видачі дозволів.

Саме ця ситуація з невизначеністю, кажуть забудовники і призвела до того, що торік багато хто не зміг розпочати будівництво або ж ввести збудовані об’єкти в експлуатацію. І це стало однією з причин, що торік рівень капітальних інвестицій у будівництво суттєво знизився. Зокрема, згідно з даними Держстату, у 2020 році на Волині обсяг капітальних інвестицій як у житловому, так і нежитловому будівництві сягнув рівня 2018 року і був значно нижчим, аніж у 2019-му.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Джек Показати IP 12 Березня 2021 17:47
Вплинула так що кожен строіть що хоче,де хоч е і як хоче
Юстас Показати IP 12 Березня 2021 18:19
Ото ж і я під великим враженням від наших горе-керівників і героїв-нардепів: за місяць-два створили проблему й два роки самі ж "чухають ріпу", як її вирішити. А як створювали проблему, тоді чому з будівельниками не радились? "Кровопивці" ви народні!
Категорія А Показати IP 12 Березня 2021 20:20
Якщо ви такі великі реформатори і патріоти, то чого не ініціюєте повернення 10 % відрахувань на розвиток соціальної та інженерної інфраструктури і 4 -х процентів житла для територій, на яких ви зводите житлові об'єкти ? ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності" то було передбачено. А ви самі собі любимим ту норму скасували і залишили території в нулях ! Де совість ? Як ті паразити тупо користуєтесь міською інфраструктурою і навіть дякую сказати не хочете ! То вже антидержавницька політика !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus