USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Навчальний рік завершать дистанційно, – т.в.о. міністра освіти і науки

22 Квітня 2020 20:41
Як відомо, в Україні карантин продовжено до 11 травня, тож школярі та студенти й далі навчатимуться дистанційно. Про те, як завершуватимуть навчальний рік та проводитимуть вступну кампанію, у прямому ефірі на Facebook-сторінці МОН розповіла т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

«Я вже повідомляла, що навчальний рік буде завершено до 1 липня, а процес – відповідно до структури навчального року, яку визначає педагогічна рада школи, – наголосила Любомира Мандзій. – Практично до кінця травня освітяни працюють з учнями дистанційно за принципом академічної автономії. Освітній процес у закладах освіти зможемо організувати тільки тоді, коли стабілізується епідеміологічна ситуація».

За винятком одинадцятикласників, школярі завершать навчальний рік дистанційно.

Щодо термінів проведення ЗНО, то це залежатиме від того, коли закінчиться карантин. «Зовнішнє незалежне оцінювання може бути проведено і в червні, і в серпні, але воно точно відбудеться, – зауважила посадовиця. – Якщо карантин завершиться до початку червня, то основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання відбудеться з 25 червня, а завершиться 17 липня, результати з’являться не пізніш як 31 липня. Додаткова сесія припаде на 25 липня й триватиме до 11 серпня. Якщо карантин завершиться до початку серпня, то основна сесія відбудеться з 17 серпня до 4 вересня, результати будуть не пізніш як 17 вересня. Додаткову сесію організуємо з 2 вересня до 6 жовтня. Терміни вступної кампанії залежатимуть від термінів проведення ЗНО. Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив відеоінструкцію щодо проведення ЗНО для випускників».

Любомира Мандзій порадила одинадцятикласникам переглянути ці інструкції та запевнила: «Ми гарантуємо вам безпечність проведення зовнішнього незалежного оцінювання й відсутність корупції під час вступної кампанії. 5188 пунктів тестування будуть безпечними для проведення ЗНО. Тестові зошити готові, і щойно закінчиться карантин, Український центр оцінювання якості освіти розгорне діяльність регіональних центрів».

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ДПА СКАСУЮТЬ, ЗНО ПРОВЕДУТЬ: ЯК В УКРАЇНІ ПЛАНУЮТЬ ЗАВЕРШИТИ НАВЧАЛЬНИЙ РІК

Також вона зауважила, що особливості проведення підсумкового оцінювання – це повноваження закладу освіти. «Я розумію, що зараз є різні ситуації та різні умови проведення занять за допомогою технологій дистанційного навчання, тому прошу адміністрації навчальних закладів на це зважити, – сказала т.в.о. міністра. – Таке навчання суттєво відрізняється від організації навчального процесу в закладі освіти, тому, будь ласка, не будьте надто суворими, враховуйте технічні можливості залучення учнів до навчального процесу в нинішніх умовах. Зараз треба бути гнучкими».

Підсумкові оцінки за семестр учителі мають виставити з урахуванням результатів поточного оцінювання до 12 березня та тематичного оцінювання під час дистанційного навчання на карантині. Для учнів 1-3 пілотних класів НУШ запропоновано формувальне та підсумкове оцінювання. Учнів 4 і 9 класів у цьому навчальному році звільнено від державної підсумкової атестації, про це вчителі мають зробити запис у відповідних документах про освіту.

«Аби максимально ефективно закінчити навчальний рік, до 15 червня школи мають завершити оформлення документів про освіту. Просимо освітян повідомити дев’ятикласників про видавання свідоцтв про базову середню освіту, але рекомендуємо розробити цей графік з урахуванням протиепідеміологічних вимог, – наголосила Любомира Мандзій. – Учням 1-8 і 10 класів, які не планують переходити в інший заклад освіти, рекомендуємо надіслати копії відповідних документів електронною поштою чи в інший спосіб, а оригінали вручити на початку нового навчального року». Також вона наголосила, що табелі успішності та свідоцтва про базову середню освіту – це особисті документи кожного учня й вони не мають бути предметом обговорення у батьківських чатах.

Любомира Мандзій також зауважила, що у міністерстві наразі працюють над питанням безпечного повернення дітей до закладів освіти після виходу з карантину. «Це точно не має бути вашим головним болем, про це подбаємо ми», – запевнила вона батьків.

Щодо зарплат учителів, то посадовиця наголосила, що їх має бути виплачено у межах середньомісячної заробітної плати, це гарантовано державою. Щодо виплат, то їх має бути здійснено в повному обсязі з урахуванням всіх доплат. А от виплати молодим вчителям, відповідно до змін, які було внесено до бюджету, цьогоріч буде призупинено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Радовец Вася Показати IP 22 Квітня 2020 21:20
Весь виступ читала з папірця, сором

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus