USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через незаконну реконструкцію підвалу в центрі Луцька може завалитися будинок

20 Листопада 2021 19:50
Через масштабну реконструкцію підвалу в центрі Луцька ризикує завалитися будинок – пам’ятка архітектури місцевого значення.

Жахіття для жильців розпочалося, коли підвал будинку на проспекті Волі, 15 площею 170 квадратів, де розміщені всі комунікації, якимось дивним чином опинився в приватній власності, повідомляє телеканал «Аверс».

Ще влітку в цьому підвалі будівельники розгорнули масштабну реконструкцію. Тоді мешканці забили на сполох і звернулися до правоохоронців. Кримінал відкрили за двома статтями, і то лише рішенням суду, проте роботи тут тривають і досі.

Що будують – невідомо. Чоловік власниці підвального приміщення та магазину поряд на прохання показати документи лише посміхається. Каже, у них все законно.

У витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно власницею нерухомості в центрі міста значиться Світлана Лєскова. Жінка придбала магазин понад рік тому, а підвал – уже в лютому.

У червні будівельники розгорнули тут масштабну реконструкцію. Мешканці занепокоєні, адже в підвалі – усі важливі комунікації. Люди переживають, що у випадку аварійної ситуації дістатись туди вже не зможуть. Однак ще більше турбує те, що будинок може завалитися. Та й дозволу на проведення будівельних робіт у мешканців будинку ніхто не брав.

Не до вподоби така реконструкція і працівникам кафе поряд, адже відвідувачі скаржаться на шум.

Олександр Серватович мешкає тут ось уже п’ять років. А нині захищає права усіх жильців будинку. Чоловік переконаний, що власники приміщення незаконно оформили право власності на майно. Бо як можна оформити документи на майже 170 квадратів підвального приміщення, де розміщені усі важливі комунікації, ще й в центрі міста, не отримавши дозволів у мешканців?

«Це вже триває пів року. Вони ламають, трощать тримальні конструкції, – зазначає він. – Звідси виїжджають десятки машин з будівельним сміттям. І вони розказують, що мають документи. Більше того, вони не можуть мати будь-яких дозвільних документів, оскільки цей будинок є пам’яткою архітектури. І таких документів на ці будинки не видають в принципі».
«Підтвердження того, що шахрайським шляхом підроблено документи, є, але ми пів року потерпаємо від того, що люди розбирають наш будинок і сміються з нас, – додає Олександр Серватович. – Через цей підвал заходять всі комунікації: вода, електрика. І доступу до мереж ми не маємо завдяки таким ділкам».

Зі слів заступника начальника відділу держархбудконтролю Луцької міської ради Сергія Літвицького, ще в кінці 2018 року до них надійшло повідомлення від громадянина Гережуна про початок будівельних робіт в приміщенні площею майже 190 квадратів, а вже в січні 2019 року чоловік подав декларацію про готовність об’єкта. Тож фахівці відділу держархбудконтролю перевірили його та виявили порушення.

«Було з’ясовано, що у власності замовника на момент подання робіт такої площі не було, і ми звернулися до поліції», – зазначає Сергій Літвицький.

Цікаво, що начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис про будівельні роботи в будинку не знає. Каже: порушувати цілісність конструкцій, а тим більше – проводити реконструкцію там не можна. Крім того, аби почати будівельні роботи чи ремонт у будинку, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, потрібно отримати охоронний договір. А власник підвального приміщення у зазначений відділ не звертався.

Наразі ж, незважаючи на те, що рішенням суду було відкрито кримінальну справу, робіт у підвалі не припинили й люди і далі потерпають від цього.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Анонім Показати IP 20 Листопада 2021 20:37
бабло таки переможе зло. і, що цікаво, нікого не нагнуть. тоді навіщо взагалі озвучувати подібну інформацію в змі?
Антуан де Дон до Анонім Показати IP 20 Листопада 2021 22:32
Реклама закритого нічного клубу. Як би прості смертні трудяги дізнались про будівництво.
Адвокат до Анонім Показати IP 21 Листопада 2021 10:58
Ну так ЗМІ також хочуть свій кусочок хліба з ікрою....
123 Показати IP 20 Листопада 2021 21:04
А що на то прокуратура ?
Васьок до 123 Показати IP 20 Листопада 2021 22:30
Прокурор уже абонемент має на цю кальянну з 100 метровим басейном.
ЗнайЮ Показати IP 20 Листопада 2021 21:59
КакіЄто нЄ мЄсниЄ оні всЄ по кацапскі разГаварівают.
Сум Показати IP 20 Листопада 2021 22:14
Саме прикро, що міська рада знає за цю ситуацію вже давно. А ремонт продовжується. Прикро...
Сум Показати IP 20 Листопада 2021 22:43
Міська рада давно знає про цю ситуацію. Прикро...
Адекват-експерт Показати IP 20 Листопада 2021 22:57
Читаючи вашу статтю, задаюсь лише питанням: «а для чого людям, які придбали приміщення робити самим собі западло?» якщо щось станеться з будинком, їм доведеться покривати усі збитки самим? Якось нелогічно
Анонім до Адекват-експерт Показати IP 21 Листопада 2021 11:40
ото ляпнув,як постолом у кашу! у твого дивана уже ноги відвалились -експерт ти диванний.
Анонім до Адекват-експерт Показати IP 22 Листопада 2021 08:13
На Рівненській колись такоє "не робили собі западло". Там частина будинку обвалилась
Луцьк до Адекват-експерт Показати IP 22 Листопада 2021 11:39
Якщо щось станеться з будинком і загинуть люди, яким чином люди, які придбали приміщення, будуть компенсовувати рідним смерть близьких людей? Яка ціна життя? Чому держава плодить чиновників, які дають дозвіл на такі махінації, чому ні одного за порушення не посадили, як мінімум?
Тетяна Показати IP 21 Листопада 2021 15:17
Сусіди хочуть на лапу!
Категорія А Показати IP 21 Листопада 2021 18:23
У рішенні місьради, якщо це пам'ятка архітектури, в обов'язковому порядку має бути вказано про необхідність укладання охоронного договору ! І повинна бути віза чиновника ! І чути оте словоблуддя - як мінімум дивно !
Тетяна до Категорія А Показати IP 21 Листопада 2021 19:04
100%
Анонім Показати IP 22 Листопада 2021 03:04
швидко всі забули про будинок на вул. Рівненьскій....
Анонім Показати IP 22 Листопада 2021 03:14
потрібно мешканцям звернутись у департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) з метою проведення позапланової перевірки житлової та нежитлової нерухомості
Ануся до Анонім Показати IP 23 Листопада 2021 15:24
ДАБК вже нема ) розформували .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus