USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чіткий сигнал бізнесу: очільник Бюро економічної безпеки – з візитом у Луцьку

22 Березня 2023 15:59
Директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник 22 березня перебуває з робочим візитом на Волині.

Він приїхав, аби обговорити з громадськістю проєкт регіонального плану боротьби з тіньовою економікою Волинської області.

У межах поїздки заплановано відкриту зустріч директора Бюро економічної безпеки України з представниками силових структур, місцевого самоврядування, бізнесу та громадських організацій області. На заході буде презентовано та обговорено проєкт регіонального плану боротьби з тіньовою економікою на Волині.

Як наголосив Вадим Мельник, нині держава та бізнес ведуть війну на економічному фронті.

«БЕБ – дуже важливий орган для економіки України. Нині бізнес потерпає від багатьох факторів. І завдання бюро – встановлювати ці фактори. БЕБ має бути аналітичним органом, – сказав очільник Бюро економічної безпеки України. – Є фактори, які заважають працювати бізнесу. Аналітик зобов’язаний їх виявити і вжити заходів задля їх усунення. Це матеріали про усунення кримінальних проявів на ринках України, це пропозиції змін до законодавства та інше. БЕБ має право спрямовувати різні пропозиції щодо покращення діяльності, для усунення негативних факторів у роботі різних органів, що впливають на функціонування бізнесу».

Як приклад Вадим Мельник навів скарги бізнесу про блокування податкових накладних органами ДПС, у результаті чого підприємства навіть змушені призупиняти роботу.

«Разом із ДПС та іншими установами ми вивчаємо ситуацію, аби уникнути цих блокувань», – наголосив він і додав, що БЕБ передусім працює з так званими ризиковими підприємствами.

Завдання БЕБ – аби весь бізнес працював у рівних умовах та «не виходив за рамки» дозволеного, а також щоби правоохоронні органи не тиснули на підприємців, заявив очільник бюро.

Пріоритетами Бюро економічної безпеки Вадим Мельник назвав недопущення розкрадання бюджетних коштів, блокування активів країни-агресорки та наповнення бюджету (унеможливлення діяльності схем уникнення сплати податків).

«Бізнес від нас має отримати чіткий сигнал: не виходите за рамки – ми вас не чіпаємо й ви наповнюєте бюджет», – акцентував очільник БЕБ.

Бюро економічної безпеки України працює рік та чотири місяці. За 2022 рік БЕБ зробило свій внесок в економіку в сумі 60 мільярдів гривень. Аналітики БЕБ запобігли скоєнню злочинів та не допустили втрати бюджету. Також на понад 40 мільярдів гривень арештовано активів країни-агресорки.

«Ми вийшли на позитивну динаміку. З кожним днем показники нашої діяльності покращуються. До речі, якщо говорити про відшкодування збитків у кримінальних провадженнях, то за два місяці цього року відшкодовано понад 600 мільйонів гривень до бюджету живими коштами. Щодо ефекту від арешту активів, то, наприклад, на продане майно було куплено військових облігацій на суму понад 600 мільйонів гривень. Ці кошти вже працюють на ЗСУ. Ми арештували вагони країни-агресорки й отримали на кінець минулого року від здавання їх в оренду тощо прибуток у 1,7 мільярда гривень. На сьогодні – все під контролем», – сказав Вадим Мельник.

Нагадаємо, у вересні 2022 року депутати облради звернули увагу на порушення норм чинного законодавства Головним управлінням Державної податкової служби України у Волинській області. У зв’язку з порушеннями вони звернулися до очільників ДБР, НАБУ та спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

19 жовтня голова Волинської обласної ради Григорій Недопад підписав розпорядження про створення робочої групи з вивчення питань, що виникають у сфері діяльності Головного управління ДПС у Волинській області.

Читати ще: «Там, де є податківці, без хабара не обійдешся»: волинські підприємці хочуть побороти свавілля ДПС

Перше засідання робочої групи відбулося 25 жовтня 2022 року за участі представників облради, облдержадміністрації та підприємців. Останні розповіли, що стикаються з випадками зумисного та безпідставного блокування податкових накладних із боку працівників Головного управління Державної податкової служби у Волинській області.

У листопаді 2022 року на сесії депутати облради вирішили звернутися до Кабінету Міністрів і Президента України, ДПС України щодо невідповідності обійманій посаді в. о. керівника ГУ ДПС у Волинській області Сергія Лисеюка.

На останній сесії в березні 2023 року стало відомо, що до спеціально створеної робочої групи при Волинській обласній раді надійшло понад 60 телефонних повідомлень і десять офіційних письмових звернень від представників волинського бізнесу щодо тиску податкових органів. У звʼязку зі свавіллям податківців депутати вирішили вчергове звернутися до Києва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus