USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Вартість зовнішньої реклами у Луцьку не зменшать

21 Березня 2018 10:52
Маніпуляцією назвали у виконкомі ствердження про те, що вартість зовнішньої реклами у місті з 2013 року підвищилася на 300 %. Ухвалене раніше рішення про підняття вартості оренди за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів на 49 % вирішили не змінювати.

Про це йшлося під час засідання виконавчого комітету Луцької міськради 21 березня.

Члени виконкому розглянули проект рішення про внесення змін до рішення виконкому від 21.02.2018 № 111-1 «Про збільшення базового тарифу в розрахунку плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Луцька».

У проекті рішення йшлося про те, щоб збільшити на період з 01.03.2018 по 31.12.2018 на 0,1% величину базового тарифу плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, встановленого Порядком визначення розміру плати за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Луцька.

У березні пропонували провести публічний круглий стіл з операторами ринку зовнішньої реклами міста Луцька з метою встановлення прозорих, економічно обґрунтованих тарифів за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів.

Радник голови Волинської ОДА, екс-перший заступник міського голови Тарас Яковлев стверджував, що рішення виконкому про підвищення тарифів на розміщення зовнішньої реклами відбулося не зовсім прозоро та призведе до банкрутства 130 підприємств, які займаються рекламою у Луцьку. Він наполягав на тому, що підвищення тарифу не призведе до збільшення надходжень до міського бюджету. З його слів, вартість розміщення зовнішньої реклами збільшилася тепер втричі.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт запитав доповідача про те, чому у роки, коли той перебував при владі, тарифи на 40% зменшувалися лише для представників рекламного бізнесу, а не для інших підприємців.

Тарас Яковлев стверджував, що вартість розміщення підвищувалася завжди, а знижка існувала для того, щоб стримати це стрімке підвищення. На запитання Григорія Пустовіта, чому не ухвалювали рішень про знижки для інших галузей бізнесу, він не зміг відповісти.

Заступник міського голови Олександр Рачков закликав радника голови ОДА проаналізувати, наскільки протягом 2013-2017 років підвищилася вартість оренди землі, приміщень тощо.

Григорій Пустовіт запитав доповідача, чи не вважає той, що знижка на 40 % для однієї галузі бізнесу носить корупційний характер. Тарас Яковлев відповів, що інші суб’єкти господарювання не настільки постраждали від росту індексу інфляції в країні.

Секретар міськради наполягав на тому, що твердження про здорожчання реклами на 300 % - це маніпуляція, а реальний ріст вартості зовнішньої реклами становить 49%. З його слів, успішність рекламного бізнесу базується на коштах, які недоотримує міський бюджет.

Представник ТзОВ «Факторія» Світлана Свирида зазначила, що те, що відбулося, збурило весь рекламний бізнес, тому що у грудні ціни на розміщення зовнішньої реклами у Луцьку поступалися лише Харкову та Києву. Раніше, мовляв, 20 % бордів були не заповнені, а нині таких бордів нараховується 80 %. З її слів, рішення виконкому веде галузь до знищення, і вже у квітні-травні її не буде. Отже, вона просила винести питання на громадське обговорення, порівняти ціни з іншими містами і ухвалити «адекватні та прозорі» ціни.

Своєю чергою, керівник ТзОВ «Брендборд» Сергій Ковальчук розповів, що, наприклад, борд на вулиці Шопена у 2013 році приносив 759 гривень у міський бюджет, у 2014 році – 502, у 2016 – 1049, у 2017 – 1095, а після рішення виконкому – 2855 гривень. Йдеться про односторонній рекламний борд. З його слів, існуючі тарифи спричиняють те, що підприємці не сплачують зарплату працівникам та не в змозі сплатити повну суму для КП «Луцькреклама».

Як підсумував Олександр Рачков, підприємці говорять про те, нібито страждали протягом 4 років, однак увесь цей час кількість рекламних бордів у місті тільки збільшувалася. Він нагадав, що індекс інфляції у 2015 році становив 146 %, а вартість бордів підвищилася з 500 до 900 гривень. Він наголосив, що міський бюджет протягом цих років втратив 7 мільйонів гривень через існуючу знижку для рекламного бізнесу.

У підсумку, члени виконкому не підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus