USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому не всі авто, які забирають на Волині у п’яних водіїв, поїдуть на фронт

1 Квітня 2022 00:08
Віднедавна в усіх водіїв, які сіли за кермо в нетверезому стані, автівки конфісковують для потреб Збройних сил України.

Та чи всі транспортні засоби потраплять на передову? Хто вирішує, які забирати, а які лишати? І чи отримає водій бодай копійчину за своє майно?

Про це інформує 12 канал.

Наказ про вилучення автотранспорту у п’яних водіїв на користь Збройних сил підписав голова Волинської військової адміністрації 26 березня. Що це означає для поліцейських?

«У цих випадках поліцейські мають повноваження тимчасово затримувати транспорті засоби і розміщувати їх на спеціальних майданчиках відповідно до статті 262 п2 КУ про адмінправопорушення та постанови Кабінету Міністрів України 1102 від 17.02.2008 року. При цьому, про кожен факт затримання транспортного засобу повідомляємо Волинську військову адміністрацію», – розповіла речниця патрульної поліції Волинської області Валентина Мельник.

Та чи означає це, що кожна вилучена у п’яного керманича автівка поїде на передову?

Юрист Артур Мартіросян каже: для фінального результату, тобто передачі автомобіля ЗСУ, цього рішення замало.

«Друге рішення, яке має бути, – це безпосередньо рішення командира якоїсь військової частини. Без такого рішення автомобіль не може бути забраний», – запевняє юрист.
Процедура така: патрульні, спіймавши п’яного водія, складають на нього протокол і направляють у суд. Автомобіль відразу везуть на штрафмайданчик та інформують адміністрацію. Ті, своєю чергою, повідомляють військових.

Читати ще: В Україні відновили послугу перереєстрації авто при купівлі-продажу

«Військові мають вирішити, чи потрібні їм взагалі такі автомобілі, бо, наприклад, якщо затримати цивільний «Мерседес», «БМВ», напевно, вони можуть бути не дуже у пригоді. Куди на ньому їхати? У нього дороге обслуговування тощо», – пояснив Артур Мартіросян.

Автомобілі, які не потрібні військовим, віддадуть власникам. А ті, що поїдуть на передову, каже юрист, мусять попередньо оцінити.

«Запрошується експерт, який має провести, визначити обов’язкову вартість цього майна, тому що закон не передбачає, що таке майно вилучається безкоштовно. Воно вилучається оплатно… Після того, як закінчиться воєнний стан, буде два способи: або будуть оплачувати, або якщо автомобіль є, він буде повертатися, тоді оплата не буде проводитися», – наголошує він.

Гроші за автівки власникам має повертати держава. Однак, каже юрист, із сумами можуть бути проблеми.

«Як юрист я вже передбачаю, що будуть спори щодо розміру, скільки це авто вартує. До речі, це ще окреме питання, тому що у воєнний час у зв’язку з військовими діями, напевно, ціни на автівки впали, і яка буде оцінка в цієї автівки – також велике питання», – зауважує юрист.

Навіть перспектива лишитися без авто не зупиняє водіїв перед спокусою випити.

«Із 26 березня, дня видачі наказу Волинської військової адміністрації про вилучення транспортних засобів у нетверезих керманичів на потреби ЗСУ, волинські патрульні склали 12 адміністративних матеріалів за статтею 130 КУ про адміністративні правопорушення», – повідомила речниця патрульних.

Скільки із цих 12 автівок передали Збройним силам – правоохоронці не розголошують. Але те, що вилучені авто таки потрапляють на передову, у поліції Волині підтвердили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus