USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому Савченко залишає волинян без обласного бюджету

9 Січня 2019 12:54
Вимагаючи скасувати рішення Волинської обласної ради про обласний бюджет на 2019 рік, Волинська обласна державна адміністрація намагається відтягнути процес прийняття та затвердження бюджету задля досягнення цілей майбутньої передвиборчої кампанії.

Про це йшлося 8 грудня під час ефіру програми «На часі» ТРК «Аверс» за участі депутатки, голови постійної комісії Волинської обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики Ірини Вахович.

Нагадаємо, Волинська обласна державна адміністрація подала позов до суду про скасування рішення Волинської обласної ради про обласний бюджет на 2019 рік.

«Мені здається, що це все ж таки частина передвиборчої кампанії. Як я розумію, так вирішив голова облдержадміністрації Олександр Савченко. Це було зрозуміло ще тоді, коли облрадою розглядався проект обласного бюджету», – сказала Ірина Вахович.

Вона пригадала, що ще в листопаді було оприлюднено проект обласного бюджету, після чого тривали бюджетні слухання, у ході яких розглядали різні питання та виявляли нагальні проблеми. «За основу було взято проект бюджету, розроблений департаментом фінансів облдержадміністрації, практично в повній сумі. Тобто більше 99,5 % усіх коштів ми погодили, і лише на 0,3 % зробили коригування. І це коригування викликало в голови адміністрації якийсь особистий супротив. Насправді це надумані моменти. Із таким ми стикаємося вперше… Завжди, уже після голосування на сесії, департамент фінансів ішов назустріч обласній раді, і спільно виконавчий апарат облради та департамент фінансів (облдержадміністрації, – ВН) допрацьовували бюджет», – звернула увагу Ірина Вахович.

Та додала, що депутати облради внесли корективи в проект обласного бюджету на загальну суму 25 мільйонів гривень. «Це 90 об’єктів, які пішли по трансфертах на райони… Тобто до чого ми зараз призводимо? Поки буде розглядатися судовий позов, буде припинено фінансування нагальних питань. Крім того, ми виділяли кошти на таку важливу, соціально значиму статтю, як допомога волинянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, як правило, це онкохворі, які потребують дороговартісного лікування… Оскільки в проекті бюджету, поданому адміністрацією цієї статті не було, ми її додали, передбачивши на ці цілі 6,4 мільйона гривень», – зазначила депутатка. Вона акцентувала, що через судовий процес волиняни поки не зможуть звертатися за допомогою.
Як наголосила Ірина Вахович, працівники виконавчого апарату та члени бюджетної комісії облради самостійно доопрацьовували проект рішення про обласний бюджет на 2019 рік. «Мабуть, головою адміністрації Олександром Савченком було дано завдання департаменту фінансів нам ні в якому випадку не допомагати в цьому моменті… ОДА не доробила цей проект, і його доробляли ми… Декілька людей доробляли те, що мав зробити цілий департамент. І вони не очікували, що ми впораємося. Після того, як ми впоралися, вони почали шукати якісь ймовірні технічні моменти в проекті бюджету, які ми могли не врахувати», – сказала голова бюджетної комісії та відзначила, що, на її думку, ситуація просто абсурдна.

Також депутатка нагадала, що Міністерство фінансів уже прозвітувало про те, що бюджети усіх областей прийнято.

«Якщо ми хочемо шукати компроміси, ми їх шукаємо. Натомість адміністрація бажає на сьогоднішній день ворогувати... Насправді нас поставили в такі умови: навмисне не допомогли, а зараз критикують, та ще й в суд подали», – зауважила Ірина Вахович.

Відзначимо, що через судовий позов місцеві бюджети області теж не зможуть отримати цільові субвенції на енергозберігаючі заходи, поточні й капітальні ремонти закладів освіти, охорони здоров’я, культури, та інші напрямки, що потребують проведення першочергових робіт більше як на 90 об’єктах, за пропозиціями депутатів обласної ради.

У повному обсязі не будуть профінансовані заклади обласної комунальної власності, зірветься передплата періодичних видань для обласних бібліотек, не буде придбано медичне обладнання та медикаменти для Волинської обласної клінічної лікарні, обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання та онкодиспансеру. З цієї ж причини не буде проведено ремонт у дитячому територіальному медичному об’єднанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Просто Показати IP 9 Січня 2019 13:11
савченко підстилка пороха.
Микола Показати IP 9 Січня 2019 13:16
Нехай рада сама розбереться
Тетяна Показати IP 9 Січня 2019 14:27
Якщо нема ухвали суду про забезпечення позову і поки рішення облради не скасовано - воно діє. Тобто фінансування здійснюватиметься відповідно до прийнятого облрадою рішення. Панікувати рано. Спокійно захистити своє рішення - і крапка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus