USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Чому українські біженці виїжджають із Польщі до Німеччини: основні причини

15 Вересня 2023 08:09
Кількість українських біженців у Польщі зменшується, тоді як у Німеччині – зростає. Частина українців переїжджають до країни з кращими умовами.

Що впливає на рішення біженців при переїзді до Німеччини, TRAVEL РБК-Україна повідомили експерти міграційної платформи EWL.

Про нову тенденцію міграції українських біженців йдеться у дослідженні, яке у серпні 2023 року провели платформа EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі.

Відтік українців із тимчасовим захистом у Польщі з серпня 2022 року склав понад 350 тисяч осіб, водночас у Німеччині кількість українських біженців зросла на понад 410 тисяч за той самий період. Зараз у Польщі залишаються майже 975 тисяч біженців, у Німеччині – 1,1 млн людей.

Читати ще: Кордон України з Польщею від початку війни перетнули понад 15 мільйонів осіб

Найбільша міграція українських біженців із Польщі до Німеччини відбулася у третьому кварталі 2022 року. Цей період вказали 41% учасників опитування.

Більше половини біженців з України (52%) вирішили переїхати до Німеччини упродовж 3 місяців перебування в Польщі. Третина прожили у Польщі 4-6 місяців.

Читати ще: Понад 40% українських біженців хочуть надовго залишитися в Німеччині, – опитування

На рішення виїхати найбільше вплинула наявність друзів та знайомих у Німеччині (43%). Також серед напоширеніших причин:

вищі соціальні виплати (42%);

можливість робити більші заощадження (38%);

пропозиції роботи з вищою зарплатою (27%);

кращі перспективи для дітей (26%);

більша пропозиція мовних і професійних курсів (18%);

знайшли роботу, яка більше відповідає їхній кваліфікації (17%).

Лише 13% опитаних думають про повернення з Німеччини до Польщі.

Читати ще: Польща закрила найбільший центр прийому біженців

«Після 24 лютого 2022 року Німеччина відповіла на наплив біженців з України запровадженням ліберальних правил доступу до ринку праці, швидких і часто обов’язкових мовних та професійних курсів для громадян України. Водночас країна використовує високий рівень професійної кваліфікації українських громадян. Ці дії в поєднанні з гострою нестачею робочої сили на німецькому ринку вказують на ймовірність подальшого посилення цього міграційного тренду», – пояснює голова правлінн EWL Анджей Коркус.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
За! Показати IP 15 Вересня 2023 09:14
Бо там соціалки більше платять, чого. От чого.
Народна прокуратура Показати IP 15 Вересня 2023 10:02
Якщо ці люди обирають країну за країною, де кращі умови життя, а не рятуються від війни, то називати їх біженцями - підміна понять. Вони є звичайними мігрантами. Такими ж, як африканці й араби, що заповнили Європу. Тільки на відміну від останніх, здатні соціалізуватись в новому суспільстві.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus