USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Мерседес» за пів ціни. Чому українські біженці в Європі розпродують свої авто

2 Червня 2022 18:27
Українські біженці в Європі почали позбавлятися своїх авто. Оголошення про продаж автівок на українських номерах масово з’являються в профільних чатах.

Вибір машин величезний – від скромних іномарок до елітних моделей. Люди готові віддавати авто з великими знижками. Наприклад, Mercedes C-класу 2015 року на українських номерах у Лейпцигу пропонують за 10 тисяч євро із торгом. На mobile.de вартість аналогічної моделі, щоправда, на німецькій реєстрації – 18,5 тисячі євро.

«Українці рятувалися від війни на своїх авто. Заїхали переважно жінки з дітьми, багато хто ще у лютому-березні. Машини на зимовій гумі, їх потрібно обслуговувати та лагодити, а це гроші, які є далеко не у всіх біженців. У Німеччині немає гаражних СТО , майстри свою роботу цінують, тарифікація погодинна і може бути досить високою», – каже власник автохауса під Лейпцигом Сергій Закіров.

Є й інші причини, через які українці почали розпродувати авто. По-перше, з 1 червня у Німеччині змінюються правила для українських біженців.

Людей переводять у Job-центр (раніше їх курували соціальні служби). У зв’язку з цим збільшується сума допомоги (з 330 до 450 євро на особу), але потрібно дати своєму консультанту з працевлаштування повний перелік майна та доходів. При цьому власникам порівняно дорогих авто (дорожче за 7,5 тисячі євро) у допомозі можуть відмовити.

По-друге, у багатьох європейських країнах чинні обмеження часу експлуатації авто на іноземних номерах. Наприклад, в Іспанії на українській реєстрації можна їздити лише 6 місяців, потім потрібно виїжджати чи ставити авто на місцеві номери (це коштує близько 2 тисяч євро).

«6 місяців – середній термін знаходження авто на іноземній реєстрації в ЄС. Після цього машину потрібно розмитнювати та ставити на європейські номери», – каже голова адвокатського об’єднання «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

Втім, за словами Сергія Закірова, із продажем авто на українських номерах вже є й схеми – машини крадуть і просто намагаються швидко скинути.

«Тому до таких варіантів ставлення насторожене. З одного боку, дешево, з іншого – можна потрапити на гроші, потрібно все ретельно перевіряти», – каже він.

Як українські біженці в Європі влаштували розпродаж авто, розбиралася Політика країни.

«Дорого обслуговувати і є ризик втратити допомогу»

Жителька Києва Ірина наприкінці лютого приїхала з двома дітьми до Німеччини, рятуючись від війни, на власному авто Mercedes C-класу. Наразі вона намагається продати машину за 10 тисяч євро. Це дешево. У Німеччині таке авто на німецьких номерах коштує близько 18,5 тисячі, а в Україні на Auto RIA цінники на аналогічні моделі стартують з 20 тисяч євро.

«Готова віддати з дисконтом, бо виходу немає. Щоб продати авто в Україні, потрібно туди як мінімум виїхати, а такої можливості у мене зараз немає. Експлуатувати машину тут дорого – з червня знімаються пільги з Green card (страховка для українських авто, яка діє в Європі. З початку війни в деяких країнах, у тому числі Німеччині, її в українців не вимагали), річний поліс коштує 6-7 тисяч гривень. Але це вершина айсберга. Я тільки за заміну зимових шин на літні заплатила тисячу євро (з урахуванням вартості гуми) плюс час від часу виникають якісь проблеми з авто. Послуги СТО тут коштують мінімум удвічі дорожче, ніж у Києві. Бензин теж недешевий – по 2 євро за літр. При цьому в Німеччині загалом, а в Лейпцигу зокрема, чудово працює громадський транспорт. Тобто, в принципі, без авто можна легко обійтися. Тим паче, якщо особливо немає грошей і сидиш на допомозі», – каже Ірина.

Крім того, багатьох українських біженців у Німеччині зараз непокоїть питання контролю з боку місцевих чиновників. З червня українців переводять до Job-центрів. До кожного біженця прикріплять консультанта з працевлаштування, а сума виплати збільшиться до 450 євро (до цього було 330 євро). Але треба відзвітувати про майно, яке доступне до користування в Німеччині, та про доходи. Водночас пішли чутки, що тим, хто задекларував дорогі автомобілі, у допомозі відмовляють.

«Гранична сума для авто, яким володіє безробітний, що отримує допомогу, 7500 євро. Якщо дорожче, можуть не дати допомогу. Консультант, з якою я радилася в центрі з працевлаштування, щиро здивована. Каже: а чому ви не можете продати своє дороге авто та купити щось дешевше. Тобто, претендента на допомогу на Mercedes тут явно не зрозуміють», – розповідає Ірина.

Жителька Харкова Лілія, яка у березні виїхала до Італії, теж намагається продати свій автомобіль Acura MDX 2013 року випуску. В Україні такий коштує близько 23 тисяч доларів, в Італії можна знайти за 16-17 тисяч євро. Лілія готова віддати авто за 11 тисяч євро. Каже, швидше за все, доведеться ще поступатися. Дзвонять покупці, також українці, готові забрати за 9 тисяч.

«Це дуже дешево, але вибору немає. Допомогу нам затримують, винаймаю тут житло, гроші закінчуються. А машина вимагає вкладень, і чималих. Паливо – від 1,8 євро за літр, дороги платні, парковки дорогі, послуги СТО – просто космос. За заміну мастила заплатили близько 300 євро», – зазначає Лілія.

Такі настрої зараз мають багато українців, які рятувалися від війни на власних авто. Як виявилося, у Європі утримувати машину накладно, особливо тим, хто не має роботи і сидить на соціальних допомогах.

Тому пропозицій про продаж авто на українських номерах з кожним днем стає дедалі більше. Дисконт на такі машини суттєвий – нерідко їх продають майже вдвічі дешевше за ринкову вартість.

Як українські авто стали «євробляхами»

Є ще один нюанс – українські авто в Європі «чужинці». За законами мирного часу їздити на них довго не можна – треба міняти номери та реєстрацію на місцеву. «Зазвичай середній термін, протягом якого допускається експлуатація авто на іноземних номерах у країнах Європи, 6 місяців. Потім потрібно перереєструвати автомобіль. Як буде з біженцям – наразі не до кінця зрозуміло. Можливо, їм продовжать право їздити на авто на українській реєстрації до року, поки діє 24 параграф про тимчасовий притулок, а, можливо, й ні», – каже Кравець.

Тому для тих українців, хто заїхав до ЄС у лютому-березні, час «Ч» вже на підході (перереєструвати авто треба буде вже до серпня).

Як розповів Сергій Закіров, купити авто на українських номерах може і громадянин України, який перебуває у тій самій Німеччині, і місцевий мешканець. Але це буде «не зовсім продаж».

«У Німеччині діє те саме правило, що і в Україні – у кого техпаспорт, той і може на законних підставах керувати авто. Але для передачі прав власності потрібно або перереєструвати авто в Україні (якщо покупець українець), знімати машину з української реєстрації та ставити на німецьку через Zoll (митницю). Це обійдеться у близько 29% від вартості авто. За такою схемою в Німеччину раніше вивозили раритетні авто з України, на які тут є попит. Але зрозуміло, що у випадку з продажем звичайних машин на українських номерах німці можуть ними зацікавитися лише у разі низької ціни, яка покриє розмитнення», – каже Закіров. При цьому він додає, що у Німеччині вже є певна настороженість щодо «українських блях».

«Це можуть бути крадені чи проблемні авто. Потрібно їх ретельно перевіряти», – зазначає він.

«В Україні зараз не можна просто зняти авто з реєстрації, як це було раніше (людина могла їздити на червоних номерах три місяці, наприклад, поки не продасть авто. Наразі момент триває лише перереєстрація машин на нових власників, і для цього потрібно, щоб сам автомобіль був на місці (на нього роблять експертизу), тому «віддалено» перереєструвати авто не вийде. Але можна заїхати до будь-якого сервісного центру в Україні (наприклад, найближчого до кордону) і провести реєстрацію там, тобто не обов’язково жителю Києва повертатися у столицю, щоб перереєструвати авто.

Але багато українських біженців про це не знають. В Європі зараз багато перекупів, які виманюють у людей машини за дешевими цінами. Як аргумент наводять нульову розмитнення. Мовляв, під неї в Україну масово везуть іномарки, і ціни вже впали. Хоча дешевих авто зараз особливо немає і в самій Європі – на ринку дефіцит, машини в хорошому стані тільки дорожчають», – розповідає киянин Віталій, який приганяє авто з Німеччини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ABC Показати IP 3 Червня 2022 13:24
Наші українці хотіли дешеві автівки, перекривали Хрещатик, Автоєвросила верещала в мікрофон на Майдані про свої права розмитнити дешево євробляху, щоби було "як в Європі". Тепер вони мають чудову нагоду на власній шкурі відчути, що таке володіти авто у Європі. І як, подобається? Сподіваюся, тепер до людей трохи прийде розуміння про реальний стан справ, і рожеві окуляри спадуть. Хоча, знаючи нашу українську натуру, я дуже у цьому сумніваюся.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus