USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Чому українці все частіше почали пропонувати свої органи на продаж

27 Лютого 2021 23:53
В Україні почастішали випадки спроб громадян продати свої органи – здебільшого люди пропонують нирку, рідше печінку. Кожен із них заявляє, що нібито хоче врятувати комусь життя, але не безоплатно.

Про це написала засновниця громадської організації «IDonor: Всеукраїнська платформа донорства», журналістка Ірина Заславець , інформує OBOZREVATEL. За її словами, такі повідомлення до організації надсилають майже щодня протягом останнього року.

Заславець зазначила, що на її переконання, невелика частина таких повідомлень може бути надіслана від правоохоронних органів, однак більшість – все ж написана реальними людьми. Вона наголосила, що донорство не передбачає оплати.

«Чому? Припускаю, що трішки вводять в оману такі цифри: нирка – 323 798 грн, серце – 609 366 грн, печінка – 929 125 грн. Це тарифи, які встановила держава за виконання операцій із трансплантації. Гроші з бюджету сплачуються лікарням за кожне пересадження органу. Тариф складається з вартості витратних матеріалів, медикаментів і оплати праці медпрацівників», – сказала вона.

Журналістка наголосила: це не вартість органа. Органами, за її словами, не торгують, їх винятково дарують.

Вона нагадала, що в Україні є два види донорства органів: родинні та посмертні – за життя кожна людина може поділитися органом із родичем, а обов’язковим складником цього процесу є добровільність.

«Що ж до посмертного донорства – у разі, коли консиліум лікарів констатує, що мозок пацієнта мертвий, але є розуміння, що органи здорові та можуть врятувати життя іншим, згоду на їх вилучення запитують тільки в рідних. Погоджуватися на донорство, коли родича вже не врятувати – це те, про що нині просять в українців», – написала журналістка.

Втім, вона зазначила, що механізму такої прижиттєвої згоди поки не розроблено.

«Рішення на родинне чи посмертне донорство абсолютно добровільне та альтруїстичне. Воно просто не передбачає оплати, останнє взагалі протизаконне й розцінюється, як торгівля органами. І так не тільки в Україні, а й у всьому світі», – додала Заславець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 28 Лютого 2021 01:33
бо бідні та убогі як церковні миші
Ніт! до Анонім Показати IP 28 Лютого 2021 16:12
Бо настав кінець епохи бідності. Як наголосували так і маємо!
Анекдот в тему Показати IP 28 Лютого 2021 09:15
Сидят в тюрьме наркоман и болеющий сифилисом. Ну сифилитик почесал нос - а он бац и отвалился. Ну он не долго думая выбросил его за решетку. Потом почесал ухо и оно тоже отвалилось. Ну он его тоже за решетку. Наркоман сидел, наблюдал, думал -думал, а потом сказал: "Я смотрю ты потихоньку отсюда с?бываешь!?..."
Москаль до Анекдот в тему Показати IP 28 Лютого 2021 11:28
В Европу по частям?
Київлянин до Москаль Показати IP 28 Лютого 2021 16:14
В яку Європу? Читай уважніше, накот, сифілітик і зона... Це ж рассєямать твоя.
123 Показати IP 28 Лютого 2021 09:47
Может, это всё из-за майдана?? Да нет, не может быть..
Хворієш до 123 Показати IP 28 Лютого 2021 16:15
Після Майдана економіка стабільно росла, була надія і перспектива. А те що зараз, після останніх виборів. 95 квартал то не шутка.
ВІРУС Показати IP 28 Лютого 2021 10:26
Бо мають лишні органи певно.
Хочтушкоюхочопудалом Показати IP 28 Лютого 2021 13:24
Щоб здивувати свою наречену і влаштувати для неї весілля мрії, 20-річний юнак зі Львівщини продав нирку. Про це повідомляє портал znaj.ua. А щоб рідні ні про що не здогадалися, він сказав їм, що їде на заробітки за кордон. Звідти він привіз 15 тисяч доларів, на які й зіграли свято. Але через місяць після вінчання молодий хлопець помер. Шокуючим стало стало те, що рідні та близькі дізналися, для чого насправді хлопець їздив за кордон, лише після його смерті.
Да уж до Хочтушкоюхочопудалом Показати IP 28 Лютого 2021 16:16
Читав цей фейк. Старий як світ. Просто зміни методичку.
лк Показати IP 28 Лютого 2021 19:22
Что по чем?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus