USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Освітня реформа: чи вистачить місця у школах волинським старшокласникам?

3 Лютого 2021 22:39
Нещодавно Україною прокотилася хвиля інформації про те, що з нового навчального року деякі школи не навчатимуть учнів десятих та одинадцятих класів. Мовляв, розпочинається підготовка до реформи старшої школи. І навчатися старшокласники зможуть лише в тих закладах, які стануть ліцеями. Вони мають бути профільні, а от їхня кількість поменшає в рази, зокрема і на Волині. Інший варіант для старшокласників – іти в ПТУ або коледжі.

У Міносвіти ж поки запевнили: цьогоріч дев’ятикласників таки будуть переводити в десяті класи за звичним сценарієм, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Новий закон про середню освіту владці ухвалили не так давно – минулоріч. Повної реформи старшої школи очікують з 2027 року. Однак вже цьогоріч багатьох батьків дев’ятикласників приголомшили інформацією: в їхніх школах десяті та одинадцяті класи закриватимуть вже з нового навчального року.
Такий ажіотаж, щоправда, розгорівся у столиці. Все тому, що, відповідно до нового закону, школи в Україні мають розділити на три групи: початкові (1-4 класи), гімназії (5-9 класи) та ліцеї (10-12 класи). Тож у багатьох закладах І-ІІІ ступенів старша школа може зникнути – якщо заклад реорганізують у гімназію, а не ліцей.

Відтак батьки вже переймаються, що потрапити в переповнені ліцеї доведеться за конкурсом не лише знань, а й товщини батьківських гаманців.

Читати ще: Чи закриватимуть 10–11 класи в Україні та що відомо про ідею профільної школи

Якщо зазирнути безпосередньо у закон «Про повну загальну середню освіту», то там чітко вказано, що до 1 вересня 2024 року школи повинні визначитися зі своїм статусом – гімназії вони чи ліцеї.

Співзасновниця громадської організації «Батьки SOS» Олена Бондаренко зауважує, що прийматимуть у профільні ліцеї після дев’ятого класу за результатами державної підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання. А це нововведення для дев’ятикласників заплановане з 2027 року.

«Норма про переведення дітей із дев’ятого класу в десятий діятиме, поки ліцеї не стануть окремими юридичними особами, тобто відділяться в окремі школи. Тобто зараз одна норма закону дає можливість закривати старші класи, тоді як інші норми наполегливо вказують, що цей процес треба відтермінувати до того моменту, коли НУШ дійде до десятого класу», – наголошує Олена Бондаренко.

Тим часом у Міносвіти після ажіотажу навколо закриття старших класів заявили, що цьогоріч дев’ятикласників будуть переводи в десяті класи за звичним сценарієм.

«МОН звертає увагу на те, що жодного випускника дев’ятих класів не буде позбавлено права на продовження здобуття повної загальної середньої освіти. Зарахування до десятих класів закладів загальної середньої освіти цьогоріч, як і минулого року, відбуватиметься після видання наказу про переведення до нього учнів дев’ятих класів цього ж закладу освіти, які не виявили наміру припинити навчання в ньому і не були відраховані або переведені до іншого закладу освіти», – пояснили в Міносвіти.

Зауважимо, на Волині старшокласники навчаються приблизно у 330 школах. Після реорганізації статус ліцею матимуть лише близько 40 закладів у всій області.

«Ми передбачаємо, що в кожному колишньому районному центрі, а у нас їх 16, буде обов’язково один або й два таких ліцеї, – коментує начальниця управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна. – Наприклад, колишній Ківерцівський район має мати на своїй території п’ять таких ліцеїв. Камінь-Каширський район має мати чотири таких ліцеї».

Як каже очільниця обласного управління освіти, на Волині уже є ліцеї такого типу: Волинський науковий ліцей-інтернат, Нововолинський науковий ліцей-інтернат, військовий ліцей у Луцьку, лінгвістичний ліцей у Княгининку.

Нові ж ліцеї планують розмістити так, аби можна було забезпечити довезення учнів. А ще думають над можливістю облаштувати при ліцеях пансіони. От тільки чи вистачить волинським старшокласникам місця у таких закладах?

«За результатами ЗНО буде можливість вибирати. Нахили і здібності будуть враховані, і бажання, звичайно. Для всіх вистачить місць, – запевняє Людмила Плахотна. – Підуть шукати собі саме профільне навчання для того, щоб готуватися до майбутнього».

До слова, вже найближчим часом стане відомо, які саме з волинських шкіл стануть ліцеями. Після того, як відповідні рекомендації обговорять на сесії Волинської обласної ради. Адже рішення заснувати ліцей ухвалює саме обласна рада або рада міста з населенням не менше 50 тисяч осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Пан Трускавський Показати IP 4 Лютого 2021 04:19
У Польщі доучимо.
Поляк Показати IP 4 Лютого 2021 08:40
Яблук і трускавок вистачить на всіх.
Ковбой "Самец" Показати IP 4 Лютого 2021 09:08
Правильно, нема чого, вчитися так довго. 9 класів - і вперед на полуницю або лохіну з огірками в сусідні західні країни. А то закінчать 11 класів та університети, а потім починають умнічати та хитрувати на полях та працювати не поспішають, вчені блін.
Юрій Показати IP 4 Лютого 2021 09:44
Зробили найбіднішу країну Європи, а тепер зробимо ще й найтупішу.
лучанка до Юрій Показати IP 4 Лютого 2021 10:13
колись була визнана найкраща освіта. Так,забагато інформації, особливо для старшокласників. Але не всі в цьому віці знають ким хочуть бути. Вже зі шкіл зробили ліцеї, але напрямок який ? Наприклад, ЗОШ № 3 Луцьк - вже 2 роки ліцей якого типу ? То доведіть попередню роботу, до 2027 року готуйтесь...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus