USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Чому в світі масово відмовляються від сервісу TikTok

8 Липня 2020 07:00
У США розглядають можливість блокування TikTok. Це інформація лунала у різних ЗМІ вже досить давно.

Проте нещодавно її підтвердив державний секретар США Майк Помпео повідомляє 112.ua.

За його словами, рішення про блокування TikTok – «це те, що зараз розглядається«. При цьому Помпео зазначив, що радить використовувати цей додаток «тільки тим, хто хоче, щоб їх особисті дані потрапили до рук Комуністичної партії Китаю».

У разі, якщо США вирішать заблокувати TikTok, – вони будуть не першими. Раніше сервіс вже заблокували в Індії, активно можливість його блокування обговорюють в Австралії. І ця ідея, схоже, стає дедалі більш популярною.

Перед тим, як розповісти, чому саме, – зробимо невеликий відступ.

Що таке TikTok?

TikTok – це сервіс для створення і перегляду короткого відео, який запустили влітку 2018 року в Китаї. Він належить пекінській компанії ByteDance.

Із моменту своєї появи сервіс став одним з найбільш скачуваних програм у світі.

Сьогодні представництва TikTok відкрито в Лос-Анджелесі, Нью-Йорку, Лондоні, Парижі, Берліні, Дубаї, Мумбаї, Джакарті, Сеулі і Токіо.

Додаток вже досягнув понад 1 млрд завантажень з 150 країн. І тепер у низці країн його хочуть заблокувати. Чому?

Чому блокують TikTok?

Мережу підозрюють у незаконному зборі персональних даних.

Ще в лютому 2018 року в США TikTok викрили в незаконному зборі даних дітей до 13 років без згоди їх батьків. Розробників тоді оштрафували на 5,7 млн дол. Але це був тільки початок.

Наприкінці грудня 2019 року армія США запровадила для своїх службовців заборону на використання TikTok, оскільки влада США підозрює додаток у викраденні даних користувачів.

У січні 2020 року використання TikTok на службових пристроях заборонили співробітникам Держдепу і Міністерства внутрішньої безпеки США.

Потім TikTok вирішили заблокувати вже в Індії. У червні 2020 року сервіс потрапив до переліку з 58 китайських додатків, які уряд країни визнав такими, які «порушують територіальну цілісність країни» і був забанений.

Найближчим часом його, цілком можливо, забанять в Австралії. Принаймні там зараз активно обговорюють таку можливість. Із тієї ж причини – сервіс звинувачують у шпигунстві за персональними даними користувачів.

При цьому в Силах оборони Австралії додаток вже заборонили. Що стосується загальної заборони у країні, для початку, уряд має намір звернутися до китайців із проханням про надання можливості вивчити платформу.

В ЄС перевірку вже розпочали

На початку червня Комітет із захисту даних ініціював перевірку TikTok на предмет незаконного збору особистих даних користувачів.

Для цього створено робочу групу, мета якої – «координація подальших дій і вироблення більш широкого бачення роботи TikTok на території ЄС».

Як саме TikTok шпигує?

Важливо підкреслити, що поки що усе це – лише підозри. Програмісти та прості користувачі сервісу відзначають, що переглядати, як програми використовують персональні дані, дає змогу нова версія iOS, яка вийшла наприкінці червня.

Один із хакерів дійшов висновку, що додаток збирає паролі, номери телефонів, дати народження, імена, інформацію про інші додатки, навіть вже видалені, інформацію про інтернет-активності, IP-адреси, точки доступу Wi-Fi. Додаток також фіксує місцезнаходження кожні 30 секунд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Не тільки тік-ток Показати IP 8 Липня 2020 07:20
Всі програми отримують дозволи майже на все що є у телефоні.
Авжеж Показати IP 8 Липня 2020 09:17
Кожна програма яка має авторизацію підпадає під цю маячню. Зайдемо з іншої сторони - чому Гугл до цього часу не закритий? Риторичне питання?
Мордокнига Показати IP 8 Липня 2020 10:16
Нащо конкурентицру? Є на планеті держава - жандарм, то хай і буде.
Хідео Кодзіма Показати IP 8 Липня 2020 11:59
Користуйтесь лише правильними додатками Facebook, Instagram... які зливають персональні дані лише правильним спецслужбам. Ні китайському КГБ ! =( ТАК нашим друзям з АНБ ! =)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus